Planten en in stand houden van bomen is een investering in de toekomst. Het is steeds meer een levensnoodzaak voor ons. Bomen maken de stad aantrekkelijker, maar zijn ook van groot belang in de klimaatcrisis. Ze nemen CO2 op en beschermen ons tegen hittestress. Daarnaast zijn bomen een onmisbare schakel in het herstellen van biodiversiteit. Daarbij gaat het vooral om clusters of rijen van bomen die een leefomgeving bieden aan vogels en insecten. Ruimte voor bomen en begroeiing eronder zijn daarvoor essentieel. Zonder bomen en biodiversiteit staat ook onze toekomst op het spel.

Nu lijkt het op het eerste gezicht of er in Dordrecht best veel bomen staan. Maar er zijn ook delen van de stad waarin echt onvoldoende bescherming tegen hittestress is. Bovendien zijn er de afgelopen jaren veel bomen gekapt, vooral voor bouwprojecten. Er is een lijst met waardevolle bomen die extra beschermd worden. Maar ook daarvan is een aantal verdwenen. Enkele keren heeft dat in de afgelopen raadsperiode tot stevige maatschappelijke en politieke discussie geleid. We zetten ons in voor betere bescherming van deze individuele bomen, bijv. door bouwprojecten meer af te stemmen op de bomen die er zijn in plaats van bomen te verwijderen als ze in de weg van een bouwproject staan.

Maar er is meer nodig. Er is beleid nodig om in alle delen van de stad voldoende bomen te krijgen. Er is beleid nodig om bomen de ruimte te geven, boomstructuren te beschermen en met andere planten te combineren. Er is beleid nodig om het onderhoud van bomen te verbeteren. Er is beleid nodig om een goede diversiteit van boomsoorten te realiseren, zowel met het oog op boomziektes als op biodiversiteit. Er is beleid nodig om – als er dan onverhoopt toch gekapt moet worden – dat op een gefaseerde en natuurvriendelijke wijze te doen en voor compensatie te zorgen. Daarom hebben we, toen we in de vorige raad de bijgestelde bomenlijst bespraken om een bomenvisie gevraagd. Het college heeft daar gevolg aan gegeven en inmiddels een startnotitie voor een Bomenprogramma voorgelegd. Daarin worden verschillende scenario’s besproken. In het zgn. A+-scenario wordt in uitbreiding van het bomenstand en in optimaal bomenonderhoud voorzien. De kosten daarvan worden op € 8 mln. per jaar geraamd. Dat is een behoorlijk bedrag, maar, gezien de noodzaak voor natuur en klimaat, moet dit als een investering in de toekomst worden gezien, waarmee we ook veel maatschappelijke kosten besparen. Die kosten zijn: de gevolgen van hittestress, van verdere ecologische verstoring en verminderde aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad. Inzetten op dit scenario zou ideaal zijn. Daarnaast hebben we bepleit om bij de uitwerking van het programma ook goed aandacht te besteden aan een samenhangend beleid dat ziet op de spreiding, diversiteit en samenhang van het totale bomenbestand in de gemeente. Bomen dragen dan toekomstbestendig bij aan een sterk en groen Dordrecht.