De bespreking van de Perspectiefnota 2026 in de gemeenteraad van Dordrecht draaide dit jaar niet om feestelijke ambities of grootse toekomstplannen. Integendeel, het was een realiteitstoets: hoe gaan we als stad om met schaarste, krimpende budgetten en toenemende maatschappelijke druk?

GroenLinks liet er geen misverstand over bestaan. In een heldere bijdrage sprak de fractie waardering uit voor het werk van het college en de ambtelijke organisatie, maar benadrukte tegelijk dat er harde keuzes moeten worden gemaakt. Niet alles kan doorgaan zoals het was. Wat overblijft moet bijdragen aan een sociaal, solidair en duurzaam Dordrecht.

Sociaal domein onder druk

De grootste zorgen liggen volgens GroenLinks in het sociaal domein. Steeds meer mensen hebben hulp nodig, terwijl het aantal zorgverleners afneemt. Kosten stijgen, wachtlijsten lopen op en schrijnende situaties zijn geen uitzondering meer. “Niets doen is geen optie,” aldus de fractie. GroenLinks steunt daarom de voorgestelde maatregelen, zolang die solidariteit voorop blijven stellen en er ruimte blijft voor maatwerk. Belangrijk daarbij is het sociaal fonds dat in de nota is opgenomen om kwetsbare inwoners te ondersteunen. Samen met het CDA dient GroenLinks een motie in om hiervoor duidelijke kaders vast te leggen.

Jeugdzorg en normaliseren

Tegelijkertijd pleit GroenLinks voor een cultuuromslag in de jeugdzorg. Niet elk jongerengedrag is problematisch, niet alles vraagt om een zorgtraject. Soms is accepteren en normaliseren de meest sociale en duurzame benadering. “Afwijkend is niet hetzelfde als ziek,” stelt de fractie.

Gezondheid en leefomgeving

Gezondheid gaat verder dan zorg alleen. Groen, natuur en cultuur zijn minstens zo bepalend voor het welzijn van inwoners. GroenLinks steunt het voorstel om het groenonderhoud in de stad naar één niveau (B) te brengen, al zijn er zorgen over de taakstelling voor het Biesboschcentrum. Dit centrum is voor veel Dordtenaren een belangrijke plek om dichtbij huis natuur te beleven. GroenLinks vraagt het college daarom te garanderen dat dit voor huidige en toekomstige generaties zo blijft.

Cultuur en identiteit

Ook cultuur verdient bescherming. Niet alleen vanwege de intrinsieke waarde, maar ook omdat het Dordrecht aantrekkelijk maakt om te wonen en te leven. “Cultuur verbindt, stimuleert kritisch denken en vertelt ons wie we zijn,” aldus GroenLinks. De fractie maakt zich zorgen over de stapeling van bezuinigingen op de sector en kondigt voorstellen aan om cultuur meer perspectief te geven.

Extra middelen na 2026 onder druk

In de afgelopen jaren zijn dankzij politieke keuzes extra middelen beschikbaar gesteld voor armoedebeleid, diversiteit, bomenonderhoud, duurzaamheid en klimaat. Daarmee zijn concrete stappen gezet, zoals het ophogen van minimaregelingen, verduurzaming van woningen en het behoud van de Dordtpas. Maar na 2026 lopen veel van deze extra middelen af. GroenLinks roept het college op om inzichtelijk te maken welke activiteiten dan in de knel komen. Alleen zo kan de raad volgend jaar bij de nieuwe perspectiefnota een serieuze afweging maken over wat behouden moet blijven.

Solidariteit stopt niet bij stadsgrenzen

Tot slot vroeg GroenLinks aandacht voor de maatschappelijke betrokkenheid in de stad. Het recente Rode Lijnprotest tegen het geweld in Gaza toonde dat duizenden Dordtenaren betrokken zijn bij wereldwijde onrechtvaardigheid. GroenLinks riep op om ook deze gevoelens van solidariteit en medemenselijkheid serieus te nemen. “Onze stad en onze inwoners zijn sociaal en solidair. Laten wij als gemeenteraad dat voorbeeld volgen.”

De bijdrage van GroenLinks was helder en consistent: moeilijke tijden vragen om duidelijke keuzes, gebaseerd op de waarden waar Dordrecht voor staat. Sociaal. Solidair. Duurzaam.