Veel (jonge) vrouwen/moeders hebben nauwelijks of geen geld om maandverband of tampons aan te schaffen. En gebruiken dan ondeugdelijk (oud) materiaal. Dit heet Menstruatie-Armoede. Uit schaamte praat men hier liever niet over.

GroenLinks Dordrecht en de Partij van de Arbeid gaan samen met de stichting “Geef het Dordt”  de vrouwen  verwennen met persoonlijke hygiëne producten.

Het had een kerst geschenk moeten zijn. Helaas door de lockdown hebben we dit niet voor elkaar gekregen. Maar in het nieuwe jaar zullen wij tasjes gevuld met persoonlijke hygiëne producten uitdelen aan de vrouwen die het hard nodig hebben.

Dankzij de  financiële sponsoring van verschillende mensen; dankzij de ondersteuning van de macro, waar mensen bereid waren artikelen te kopen en te doneren, hebben wij voor zo’n 300 vrouwen in Dordrecht, die hiervoor in aanmerking komen, een verrassingspakket kunnen samenstellen.

In maart zullen wij deze actie nog een keer herhalen.

Tegelijkertijd hopen wij dat de Tweede Kamer het onderwerp op de agenda zet.

Meer dan 25.000 meisjes en jonge vrouwen in Nederland,  missen soms lessen op school omdat zij geen menstruatieproducten kunnen betalen.

In Groot Brittannië is dit ongeveer 10% van alle meisjes. In Schotland is er daarom een wet gemaakt , die menstruatie producten gratis maakt.

Daarmee is Schotland het eerste land ter wereld dat deze stap zet. De producten zijn voortaan op openbare plaatsen als apotheken, buurthuizen en jeugdclubs verkrijgbaar.

Laat Nederland het tweede land zijn. Wij roepen dan ook de Tweede kamer om op Schotland te volgen en hiermee een mooi beleid te maken voor een vrijheid van meisjes.