Ruim 25.000 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen missen lessen op school door gebrek aan geld voor maandverband of tampons. Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie Armoede komt in Dordrecht voor. Om bij te dragen aan de aanpak van dit probleem in Dordrecht hebben de Dordtse gemeenteraadsleden Kitty Kruger en Inge Stevens (PvdA) het initiatief genomen om hiervoor een actie op te starten.

Menstruatie Armoede komt voort uit geldgebrek en schaamtecultuur. Door geldgebrek moeten keuzes worden gemaakt tussen eten voor het gezin of menstruatie materiaal kopen. Dan is de keuze voor voeding snel gemaakt. Met wc papier of ander middelen wordt er dan geïmproviseerd. "Dit is niet zonder medisch risico", zegt arts Kees Rovers. Wethouder Sociale Zaken/Onderwijs Peter Heijkoop herkent dit probleem. Scholen hebben hier mee te maken, het leidt ook tot schoolverzuim. Het is een probleem dat meer aandacht moet krijgen, want het heeft naast de mogelijk medische gevolgen ook  een sociaal stigmatiserend effect.

 

Inge Stevens en Kitty Kruger
Inge Stevens en Kitty Kruger

Kitty Kruger en Inge Stevens zijn een inzamelingsactie gestart voor menstruatie materialen en andere persoonlijke hygiëne artikelen voor deze doelgroep.

De  Stichting “Geef het Dordt” werkt aan dit initiatief mee. Het doel is om rond de Kerstperiode persoonlijke hygiëne pakketten te verstrekken. Inge  Stevens geeft aan dat er naast materiaal ook geld kan worden gedoneerd op de rekening van “de Stichting Geef het Dordt” onder vermelding Persoonlijk Hygiëne. Het rekeningnummer NL89TRIO0338836217

 

Menstrual poverty

Tekst door Ben Corino – Studio De Witt – zaterdag 21 november 2020