Ruim 25.000 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen missen lessen op school door gebrek aan geld voor maandverband of tampons. Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie Armoede komt in Dordrecht voor. Om bij te dragen aan de aanpak van dit probleem in Dordrecht hebben de Dordtse gemeenteraadsleden Kitty Kruger en Inge Stevens (PvdA) het initiatief genomen om hiervoor een actie op te starten.
Menstruatie Armoede komt voort uit geldgebrek en schaamtecultuur. Door geldgebrek moeten keuzes worden gemaakt tussen eten voor het gezin of menstruatie materiaal kopen. Dan is de keuze voor voeding snel gemaakt. Met wc papier of ander middelen wordt er dan geïmproviseerd. "Dit is niet zonder medisch risico", zegt arts Kees Rovers. Wethouder Sociale Zaken/Onderwijs Peter Heijkoop herkent dit probleem. Scholen hebben hier mee te maken, het leidt ook tot schoolverzuim. Het is een probleem dat meer aandacht moet krijgen, want het heeft naast de mogelijk medische gevolgen ook een sociaal stigmatiserend effect.

Kitty Kruger en Inge Stevens zijn een inzamelingsactie gestart voor menstruatie materialen en andere persoonlijke hygiëne artikelen voor deze doelgroep.
De Stichting “Geef het Dordt” werkt aan dit initiatief mee. Het doel is om rond de Kerstperiode persoonlijke hygiëne pakketten te verstrekken. Inge Stevens geeft aan dat er naast materiaal ook geld kan worden gedoneerd op de rekening van “de Stichting Geef het Dordt” onder vermelding Persoonlijk Hygiëne. Het rekeningnummer NL89TRIO0338836217
Een bank waar iemand op uitgekeken is, een eettafel waar lief en leed aan is gedeeld of een ledikant waar een peuter is uitgegroeid; wat voor de één aan vervanging toe is, kan voor de ander een nieuw begin zijn.
Bij Geef het Dordt krijgen spullen een tweede leven. Dordtenaren, die in armoede leven, kunnen gebruik maken van deze kosteloze voorziening.
In ruil daarvoor leveren ze een zinvolle wederdienst: het zogenaamde ruilidee! Hierbij kan gedacht worden aan: het doen van boodschappen voor een ander, het uitlaten van de hond of een klusje voor een buurtgenoot, maar ook het bieden van een helpende hand in het wijkcentrum of bij buurtactiviteiten kan als tegenprestatie worden gezien. Op deze manier biedt Geef het Dordt een laagdrempelige opstap naar een betere toekomst.

Tekst door Ben Corino – Studio De Witt – zaterdag 21 november 2020