VERTROUWEN

Zoals gewoonlijk stond Henry Schutte, coördinerend jongerenwerker, samen met een vrijwilliger met zijn bus op het Houthavenplein (Lijnbaan). Hij staat er immers 46 weken in een jaar wekelijks 24 uur op dezelfde plek in verschillende wijken. Dat zorgt voor stabiliteit en herkenbaarheid. Jongerenwerk is ook een zaak van de lange adem. Daar waar in het begin nog wat twijfels en vraagtekens kunnen zijn bij jongeren, wordt in de loop van de tijd een goede band ontwikkeld waardoor er onderling vertrouwen ontstaat. De jongerenwerker wordt een persoon voor jongeren bij wie ze terecht kunnen voor allerlei soorten hulp en ondersteuning.

PREVENTIEVE AANPAK

Jongerenwerkers zijn de ogen en oren van de wijk. Niet iedereen loopt openlijk te koop met problemen. Jongerenwerkers leggen contact met jongeren in hun leefwereld. Zo kunnen kwetsbare jongeren hun problemen op een laagdrempelige manier aanpakken. In dit kader helpt het ook dat jongerenwerkers geen politieagent spelen, maar vanuit de intrinsieke motivatie proberen jongeren weer onderdeel uit te maken van de samenleving. Ook Henry – die nu zo’n drie jaar actief is in Dordrecht – ziet dat de preventieve werking van sociaal werk zijn vruchten afwerpt.

BETERE COMMUNICATIE

Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het uitgangspunt van Jong Dordt blijft om de jongeren op te zoeken met de bus. Om (buiten) activiteiten en evenementen te kunnen organiseren is echter wel stroom nodig. Het gebrek aan stroomvoorziening in de buurt, zoals een stroomkast, maakt dit lastig. Een beroep op een van de huishoudens om elektriciteit te ‘lenen’ is een creatieve oplossing, maar niet duurzaam. Daarnaast moet Henry ieder half jaar opnieuw een subsidieaanvraag doen. Ook al doorstaat hij deze procedure wel, de voorbereiding ervan kost hem veel tijd en energie. Een betere communicatie met ambtenaren om bovenstaande punten aan te pakken, is een eerste stap in de juiste richting.

BELANG VAN JONGERENWERKERS

Jongerenwerkers vervullen een belangrijke rol in onze samenleving, vooral voor kwetsbare jongeren. GroenLinks Dordrecht wil dat iedereen eerlijke en gelijke kansen krijgt in het leven. Er zit veel talent in wijken zoals de Lijnbaan. Wij vinden het dan ook onbestaanbaar om mensen met weinig middelen over te laten aan hun lot. Door jongerenwerkers krijgen jongeren met een lastige uitgangspositie in kwetsbare wijken de mogelijkheid om eigen talenten en vaardigheden te ontdekken en te ontplooien. Daarom moet er meer geïnvesteerd worden in jongerenwerkers. Zij zijn geen ‘geen luxe, maar bittere noodzaak’.

MISSIE JONG DORDT

Jong Dordt wordt geraakt door problemen waar veel jongeren mee worstelen. Ze willen een inclusieve samenleving waarin alle jongeren hun weg weten te vinden. Dit kan door praktisch samen te werken, gedreven door liefde voor jongeren. Jong Dordt zet zich op een preventieve manier in voor kwetsbare jongeren. Ze bevorderen hun zelfredzaamheid, we bieden ze perspectief en we werken met hen aan een volwaardige plek in de samenleving.

Meer weten over Jong Dordt? Klik hier