Veilige stad
Mensen moeten zich veilig en op hun gemak voelen in onze stad. Er zijn veel zaken die aan dat gevoel van veiligheid bijdragen. Voor de een is dat een veilige looproute van huis naar de supermarkt zonder obstakels op de stoep. Voor de ander is dat het ‘s nachts zonder zorgen over straat kunnen. Samen met onze partners, inwoners en ondernemers werken wij aan een veilige stad. Op plekken waar dat nodig is, zetten we daarin een tandje bij.
We besteden meer aandacht aan wijkveiligheid en de leefbaarheid in de directe woon- en leefomgeving. Een goed onderhouden buitenruimte beïnvloedt het gevoel van veiligheid positief. We zorgen voor goede verlichting op donkere plekken, snoeien openbaar groen dat voor onveilige situaties kan zorgen en doen ons uiterste best om de stad schoon en heel te houden. Mede op basis van de integrale veiligheidsscans kijken we gericht welke prioriteiten er zijn en op welke plekken en wijken de meeste aandacht nodig is. Dat kan ook gaan over het signaleren van problematiek met hangjongeren of het ondersteunen van buurtbemiddelaars bij conflicten tussen buren.
We investeren niet alleen in de leefbaarheid in de wijken, maar ook in de herstructurering en in de veiligheid. We kunnen narigheid in de wijken beter aanpakken door samen te werken met de Sociale Dienst, de politie, betrokken bewoners en andere partijen. Zo kunnen bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede eerder worden gesignaleerd en kan er op ingegrepen worden. Deze aanpak zetten we vanwege de eerste goede resultaten verder door. Ten aanzien van mensen met verward gedrag nemen we verantwoordelijkheid. Primair ligt daar een rol voor de GGZ, sociale wijkteams en de politie, maar door samen te werken bereiken we veel meer. Zo zijn de Merwedehuusjes op de Kerkeplaat gerealiseerd; een kleinschalige woonvorm voor langdurig dakloze mensen met complexe psychische problemen. Deze inwoners krijgen passende begeleiding. We kijken, ook in regionaal verband, of uitbreiding van dit concept mogelijk is.
Onze handhavers en wijkagenten zijn de ogen en oren van én voor de wijk. Zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van hen vinden we belangrijk. Het moet voor inwoners makkelijk zijn handhavers aan te spreken, vragen te stellen, zorgen te delen en problemen te melden. We gaan het aantal handhavers uitbreiden. We werken een voorstel uit hoe de zichtbaarheid van onze handhavers in de wijk groter kan worden.
We kunnen als overheid een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van de stad en de wijken, samen met de politie en het openbaar ministerie. Gedrag dat niet door de beugel kan of anderen in gevaar brengt, accepteren we niet. Vanuit onze verantwoordelijkheid dragen we bij aan de bestrijding van drugsgerelateerde en ondermijnende criminaliteit. Of gedrag waardoor anderen zich minder veilig voelen in de stad.
De afgelopen periode is de Dordtse aanpak van ondermijning succesvol gebleken. Daarom gaan we door met deze aanpak en met ons Integraal Veiligheidsplan. Ook de mogelijkheid van cameratoezicht en preventief fouilleren kunnen we als sluitstuk van onze aanpak inzetten. We willen ons inzetten om de bevoegdheden van de Boa’s te verbreden. Het bestaan van Meld Misdaad Anoniem gaan we meer onder de aandacht brengen van onze inwoners. En ook de bekendheid van WhatsApp-buurtpreventie en de buurtpreventieteams vergroten. De zorg voor kwetsbare personen, onze jeugd en weerbaarheid van burgers vraagt aandacht. Dit geven we bijvoorbeeld invulling door mensen nog beter te informeren over de gevaren van cybercriminaliteit en babbeltrucs en door gerichte inzet van jongerenwerkers.
Leefbare stad
Er zijn plekken in onze stad met veel steen en asfalt en weinig groen. De temperatuur loopt daar op een zonnige dag sneller op dan elders. Dat geeft hittestress. Het maakt plekken onaangenaam om te verblijven en is niet goed voor onze gezondheid. We gaan deze plekken in beeld brengen en onderzoeken de mogelijkheden deze te vergroenen. Bijvoorbeeld het Energieplein en omgeving, waar we dan ook de parkeergarage willen verplaatsen.
Om de hittestress in de stad verder tegen te gaan, omarmen we het idee om voor iedere nieuw geboren Dordtenaar een boom te planten. We werken daar een voorstel voor uit.
Het dumpen van afval blijft een groot probleem. Afval staat vaak naast de containers. Dat zorgt ervoor dat de stoep moeilijk toegankelijk is en zorgt voor stank en ongedierte. We willen daarom dat afval sneller opruimen. Ook het achterlaten van grofvuil op straat of in de sloot is ons een doorn in het oog. We gaan onderzoek doen naar de mogelijkheden om op meer plekken in de stad verzamelpunten voor grofvuil in te richten. En om goed gedrag te faciliteren, onderzoeken we de mogelijkheid voor optimalisering van de openingstijden van de milieustraat.
Kinderen moeten met plezier en veilig buiten kunnen spelen. En dat geldt voor alle kinderen, met of zonder beperkingen. We richten onze speeltuinen zo in dat ze toegankelijk zijn en mee ontwikkelen met de jeugd in de buurt.
We onderzoeken de uitbreiding van het aantal watertappunten op ons eiland.
Digitale data kunnen ons helpen het beheer van de openbare ruimte beter en efficiënter uit te voeren. Met goede data kunnen we als het ware een digitale kopie maken van onze stad. Daar kunnen we onze wegen, bruggen, ondergrondse leidingen, parkeerplaatsen invoeren. Zo kunnen we beter voorspellen wanneer onderhoud nodig is, kunnen we sneller signaleren dat bijvoorbeeld een lantaarnpaal kapot is en kunnen we op termijn wellicht aan bezoekers aangeven waar wel en geen parkeerplekken meer zijn op een drukke dag. We verkennen welke mogelijkheden er zijn om het beheer van onze openbare ruimte met deze innovaties te verbeteren. Daarbij houden we altijd oog voor ethiek en privacy.