Maar niet iedereen kan daar (altijd) op rekenen. En dat terwijl zo’n vangnet heel belangrijk is. We willen gelijke kansen en een sterk vangnet voor wie dat nodig heeft. Daarvoor zijn goed onderwijs, een rijk verenigingsleven en prettige plekken om elkaar te ontmoeten belangrijk. Maar ook professionele hulp dichtbij waar dat nodig is. Denk aan buurtwerk, jeugd- en jongerenwerk en het sociaal wijkteam. Professionals die snel kunnen zorgen voor intensievere hulp en je helpen om meer op eigen benen te staan, zelfstandig of met hulp van anderen.
Bestaanszekerheid
Bestaanszekerheid betekent een inkomen hebben en een dak boven je hoofd. Het betekent ook geen problemen hebben door schulden. Het betekent mee kunnen doen in de maatschappij. We gunnen iedereen werk naar vermogen. Bij werk draait het niet alleen om geld. Werk, betaald of vrijwillig, zorgt voor ook sociale contacten. Je wordt gezien, je doet ertoe. Ook dat draagt bij aan bestaanszekerheid, aan je gezondheid en je goed voelen. Wie geen werk heeft, stimuleren we om als vrijwilliger een positieve bijdrage te leveren aan de stad.
De energiekosten stijgen en de boodschappen worden duurder. Het inkomen is voor veel mensen niet meer toereikend om de nodige uitgaven te kunnen doen. De hoogte van het minimumloon of de uitkering schiet tekort. De crisis raakt nu ook mensen die een redelijk inkomen hebben of hadden. Op de hoogte van inkomens hebben we als gemeente geen invloed. Die maatregelen moeten van het Rijk komen. We verwachten dat het kabinet verantwoordelijkheid neemt om de koopkracht te repareren. Wel gaan we kijken hoe we onze minimaregeling kunnen intensiveren. Daarvoor zijn verschillende opties te bespreken. We moedigen onze ambtelijke organisatie aan om de randen van de wet op te zoeken om onze kwetsbare inwoners zo goed mogelijk met maatwerk te ondersteunen. We hebben oog voor het risico op de armoedeval. En als het gaat om de energielasten zetten we met de corporaties in op energiebesparende maatregelen. We doen ook een voorstel hoe we de Dordtpas breder kunnen inzetten om meer mensen mee te laten doen.
Het mee kunnen doen in de maatschappij heeft ook te maken met de mogelijkheden om ergens naar toe te kunnen reizen. Dat is voor veel mensen lastig, jong en ouder. De huidige regeling gratis vervoer voor 65-plussers loopt dit jaar af. We komen met een alternatief voorstel dat recht doet aan het behoud van zelfredzaamheid en het belang van kunnen meedoen in de maatschappij.
In de coronatijd hebben de initiatieven uit de Dordtse samenleving, Samen Dordt en Licht voor Dordt, een grote betekenis gehad. Dat laat zien dat ondersteuning niet alleen vanuit de overheid hoeft te komen, maar ook vanuit de kracht van onze betrokken inwoners en instanties. En ook vanuit het bedrijfsleven kan kracht worden benut om werknemers te ondersteunen door studie of hulp bij schulden. We willen doorgaan met de samenwerkingsconvenanten die wij met de Sociale Dienst en Dordtse ondernemers hebben afgesloten.
Jeugd en onderwijs
Elk kind moet veilig, gezond en met plezier kunnen opgroeien in Dordrecht. We willen kinderen zo veel mogelijk kansen bieden. Kansen om zichzelf, hun talenten en de wereld om hen heen te ontdekken. Zo kunnen ze zich ontwikkelen tot volwassenen die zichzelf kunnen redden. Wij hebben de afgelopen jaren belangrijke wijzigingen doorgevoerd in hoe we de Jeugdwet uitvoeren. Meer dan eerder kunnen wij nu de ondersteuning van jeugd lokaal, dichtbij en in samenwerking met partijen in het onderwijs, sport en cultuur gaan organiseren.
Met de Dordtse onderwijsvisie en het Dordtse leerprogramma werken we aan gelijke kansen op goed onderwijs voor onze jeugd. We zetten deze programma’s door. Ook stellen we een visie op met het voortgezet onderwijs. Het is het logische vervolg op de onderwijsvisie voor het basisonderwijs. Tegelijk voeren we het gesprek over de huisvesting van het voortgezet onderwijs en maken we daar samen een programma voor. Het programma ‘Glansrijke toekomst voor de Dordtse jeugd’ uit de Agenda 2030 werken we verder uit.
Kinderen moeten zoveel mogelijk met elkaar opgroeien en elkaar leren kennen en waarderen. Kansen moeten voor ieder kind gelijk zijn. Niet voor iedereen is de aansluiting tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs gemakkelijk en is er verschil in schooladviezen tussen wijken. We kijken naar mogelijkheden om dit tegen te gaan. Natuurlijk blijft daarbij de vrijheid van onderwijs voorop staan. We breiden de pilot voor gratis schoolzwemmen uit. Het is belangrijk dat jongeren in het middelbaar en hoger onderwijs trots zijn op hun opleiding en hun ontwikkeling om een droombaan te vinden. Er mogen geen drempels zijn die het doorleren belemmeren. We willen dat jongeren dichtbij huis kunnen kiezen uit een ruim aanbod aan kansrijke opleidingen die afgesloten worden met een diploma. (Door) leren hoort bij Dordrecht, op MBO, HBO en wetenschappelijk niveau. Het maakt dat jongeren in onze stad blijven: eerst om er te leren, later om er te wonen en te werken. En het helpt bij het doorbreken van generatie-armoede, wanneer een familie van generatie op generatie in armoede leeft.