Het begint bij goed opgeleide inwoners, van vakmensen tot kenniswerkers. We hebben een goede beweging ingezet met het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. We hebben de ambitie om dit te verbreden met wetenschappelijke opleidingen. We zijn trots op de Smart Campus Leerpark met een vernieuwende leer-werk-omgeving in de Duurzaamheidsfabriek. Met het traject Glansrijke toekomst helpen we jongeren zich voor te bereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Het zijn mooie voorbeelden van slimme verbindingen tussen werkgevers, onderwijs en overheid. Daarmee behouden we Dordtse jongeren en binden we nieuwe talenten aan Dordrecht en de regio.
Het aantal vacatures is op dit moment groter dan het aantal werkzoekenden. Daarom willen we nog meer mensen begeleiden van opleiding naar baan en van uitkering via opleiding naar baan. We verdiepen de samenwerking met werkgevers en onderwijs en leggen ieders rol scherper vast. Zo bouwen we onze samenwerking in de regionale Smart Delta Drechtsteden verder uit.
Dordrecht en de Drechtsteden hebben een sterk profiel. Er zijn hier mooie maritieme maakbedrijven. Er is een logistieke sector. En er zijn veel banen in zorg en welzijn. We hebben familiebedrijven die al lang bestaan. Maar ook veel opkomende zakelijke en kennisdienstverlening en nieuwe startups. We bouwen in stad en regio aan slimme technologieën en toegepaste innovaties. De vernieuwing is nodig voor een toekomstbestendig economisch profiel van Dordrecht en de regio.
We gaan van ‘staal naar digitaal’. We verduurzamen onze bedrijven en gaan voor schone bedrijvigheid en ‘smart tech’. We stimuleren circulariteit: duurzame bedrijvigheid waarbij grondstoffen en onderdelen steeds opnieuw kunnen worden gebruikt. We zorgen dat maritieme bedrijven optimaal gebruik kunnen maken van de bedrijfsterreinen aan het water. We bieden meer ruimte aan maatschappelijk betrokken bedrijven met goed werkgeverschap en startups met veelbelovende ideeën. We stimuleren bedrijven zich te richten op de banen van de toekomst en kijken naar een gezonde balans tussen de sectoren.
Het bedrijfsleven staat vooral zelf aan het roer. Wij ondersteunen als gemeente waar nodig en stimuleren toekomstbestendige ontwikkelingen die meerwaarde leveren voor onze stad. Dordrecht wil in de top 5 komen van MKB-vriendelijkste grote gemeenten in Nederland. We zetten onze aanpak voor het midden- en kleinbedrijf voort, met en voor ondernemers. We beseffen dat corona voor een deel van hen een grote impact heeft gehad en hebben daar in onze aanpak extra aandacht voor. We versterken ons strategisch accountmanagement. Daarbij richten we ons meer op dienstverlening en relatiemanagement.
We maken ontmoeting en samenwerken makkelijker, bijvoorbeeld door ontmoetingsplekken in de binnenstad en wijken te maken voor mensen die een flexibele werkplek zoeken. Dat past bij de trend om meer tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. We willen dit oppakken samen met bewoners, wooncorporaties en vastgoedeigenaren. Onze regelgeving mag het MKB niet onnodig in de weg zitten. Als er ontwikkelingen zijn, gaan we met ondernemers in gesprek om de impact te toetsen. Die impact wegen we mee in besluitvorming