De woordvoering van GroenLinks bij de begrotingsbespreking van 11 november 2014 door Kitty Kruger.
GroenLinks Dordrecht wil een groene en gezonde Stad. Voor GroenLinks Dordrecht betekent dit: Participeren in de samenleving; niemand die aan de zijlijn staat. Mensen die het nodig hebben moeten ondersteund worden. Opkomen voor de zwakkeren in de samenleving: iedereen heeft recht op de zorg die hij/zij nodig heeft. Eigenkracht voorop, maar niet alles zomaar aan iedereen overlaten. Loslaten waar kan , ondersteunen waar het moet. Kinderen moeten veilig en dichtbij in gezonde lucht kunnen spelen. Een visie op de samenleving die integraal opgenomen moet worden in deze voorliggende begroting en de Agenda voor de stad.
'Begroting zonder visie'
Wij lezen een begroting met van alles wat voor op de korte termijn, zonder visie op de toekomst. Dordrecht wordt een fietsstad, een waterbewuste stad en een water robuuste stad, een cultuurstad , een stripstad. Van alles wat. Zonder dat we de linken kunnen leggen en het een met het ander in verbinding staat. Best college, Dordt wordt het maar op deze manier net niet.
Voor Groen Links is het een groene en gezonde stad. Dit moet de kapstok zijn waar de , zoals genoemd, de domeinen aan opgehangen worden.
Door samenwerking, gesprekken met de raad en de bewoners van Dordrecht innovatieve oplossingen zoeken voor de bezuinigingen waar we allemaal voor staan. Aldus zo verwoord in het collegeakkoord 2014-2018. Hier kunnen wij volledig achterstaan. En willen het dan ook op deze manier invullen
Een gezonde stad, gezond om in te wonen en waar gezond omgesprongen wordt met de financiële middelen die nog tot onze beschikking staan. Zonder dat daar degene met minder financiële middelen de dupe van worden.
Knelpunten in de zorg
Komen we uiteraard meteen op de zorg. Iedereen heeft recht op de zorg die hij /zij nodig heeft. Met de 3D’s gaat er veel veranderen. Dordrecht heeft zich de afgelopen jaren zo goed mogelijk voorbereid. Op papier staat alles mooi ingevuld. Toch zijn daar een aantal forse knelpunten:
- De dienst GJ&D heeft een structureel te kort van 2 miljoen. Er wordt hard aangewerkt om dit te kort om te buigen.
- Op de WMO wordt bezuinigd en de instellingen die de zorg en begeleiding moeten gaan geven hebben al fors bezuinigd en kampen met onzekerheden over het verloop van de inkoop.
- De wet op de participatie laat mooie plannen zien. Echter voor het beschut werken zien wij vanaf 1 januari mensen thuis blijven zitten omdat zij en niet meer bij Drechtwerk terecht kunnen en niet bij de reguliere werkgevers.
Een flinke uitdaging voor de gemeente die het moet aansturen (een groot gedeelte met de andere Drechtraadsleden) en een forse uitdaging voor de instellingen om andere manieren van begeleiden en hulpverlening te vinden. Wij vinden dan ook dat je niet bij voorbaat op de zorg kunt gaan bezuinigingen. Een taakstelling naar meer efficiëntie en betere verdeling is een goede insteek.
Fietsbeleid
Gezondheidszorg is gebaat met een goede leefomgeving. Wanneer er een betere lucht is om in te wonen, wanneer de sfeer in een leefgebied ontspannen en veilig is, zal er minder aanspraak hoven worden gemaakt op de zorg. Wij zijn op de goede weg met ons fietsbeleid. Er is goed geluisterd naar de bewoners, de Fietsersbond en niet in de laatste plaats naar de adviezen van GroenLinks Dordrecht
Er ligt een duidelijke visie over de hoofdroutes, verbindingsroutes en recreatieve routes met een goed plan van aanpak, waarbij prioriteiten zijn gesteld voor de meest urgente, risicovolle plaatsen, die als eerste aangepakt worden. Ik noem hierbij even: Het Hugo de Grootplein, De Karel Doormanweg. Dit fietsbeleid, waarbij gekeken wordt naar de volledige verkeersstructuur van Dordrecht is een goed voorbeeld waarbij bewoners van Dordrecht kunnen zeggen dat hun stem gehoord is.
Wij zullen dan ook met enthousiasme dit beleid volgen. Waarbij goed gekeken gaat worden naar eenvoudige, veilige en duurzame oplossingen in communicatie met de bewoners van de stad.
Groenvisie
Een groene stad is ook een gezonde stad. Wij hebben een bomenvisie en er een budget voor groen, maar een integrale visie op waar er in de stad precies behoefte is aan Groen en op welke manier is niet duidelijk. Ja er wordt voor iedere gekapte boom een terug gezet. We moeten ze alleen wel blijven tellen want waar dat is vaak niet duidelijk. Als GroenLinks pleiten wij voor in iedere wijk en ook in het centrum meer groen. Bomen en struiken verfraaien het straatbeeld en vangen bijvoorbeeld fijnstof af. Door het hele land zijn al voorbeelden waar lelijke panden begroeid worden met klimop of andere planten en zo een mooier straat beeld geven.
Bij de groenvisie past heel goed de participatie van de bewoners uit Dordrecht. Het adopteren van stukjes snippergroen, het bebouwen van lege stukken grond. Gisteren is net de groslijst hiervoor uitgekomen.Tegelijkertijd moet de gemeente dan ook durven loslaten en snel faciliteren. Nog te vaak zijn de spelregels te ingewikkeld en te betuttelend zodat een vrije invulling van het geheel lastig gemaakt wordt. Maar als het eenmaal lukt dan zijn er mooie resultaten te zien zoals we kunnen vernemen in de wijken Krispijn en Crabbehof. GroenLinks pleit dan ook voor burgerinitiatieven waarbij het faciliteren optimaal is en de regels minimaal.
Motie: Right to Challenge
Een groen stad is een gezonde stad, waarkinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. Tenminste als we goed communiceren over hoe wij denken dat speelplaatsen ingericht kunnen worden. De bewoners moeten zelf gaan onderhouden en anders worden de toestellen weggehaald. Is er dan al duidelijk met bewoners gesproken over wat er van hen verwacht wordt. Of wordt er gedacht dat met een of twee brieven er voldoende gecommuniceerd is. Wij vinden beter overleg met de bewoners beter dan het dan maar weghalen van speelplaatsjes indien de bewoners niet snel genoeg reageren. Moeten de kinderen dan zelf maar weer naar hangplekken zoeken?
Gastvrije stad
Vooral in tijden van veel onrust in delen van de wereld dat een stroom van vluchtelingen veroorzaakt is het van groot belang dat deze mensen goed opgevangen worden. In Dordrecht is de verwachting dat het aantal statushouders die gehuisvest moeten morden verdubbeld van 100 naar 200. De verwachting is dat 60 procent van deze mensen aan gezinsuitbreiding zal doen. Vluchtelingenwerk en Vivenz hebben samen een gezamenlijke aanvraag ingediend om dit uit tevoeren. Vorig jaar was de disccussie dat de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk naar VIvenz zouden moeten gaan. We hebben toen een motie hierover ingediend. We juichen het van harte toe dat ze dit gezamenlijk oppakken en hopen dat de gemeente dit verzoek positief zal honoreren. We verzoeken het college gezien de urgentie en de noodzaak van het probleem eind dit jaar de raad hierover te informeren.
En wat verdiend een groene, gezonde stad. Een sportief en cultureel aanbod. Wij zullen onze verenigingen moeten koesteren. Zoveel mogelijk moeten faciliteren en ondersteunen. En dit hoeft niet altijd direct in geld uitgedrukt.
Ons cultureel aanbod gaat beter. We hebben een prachtig cultuurcentrum in name van het Energiehuis, een prachtig museum , waarbij snel andere toegevoegd worden, een prachtig filmhuis (door GroenLinks geïnitieerd). Wij moeten dit van de daken schreeuwen. En hoe kan dit beter als met een stadsdichter. In de vorige acht jaar zijn nut en schoonheid bewezen. En dat voor slechts 5000 euro per jaar. Met de komende grote festiviteiten, waarbij ik zomaar even Koningsdag noem, moet het toch mogelijk zijn om voor vier jaar deze middelen vrij te maken zodat onze geschiedenis beschreven en bezongen wordt, voor altijd bewaard.
Namens GroenLinks Dordrecht wil ik deze woordvoering eindigen met onze quote: dat het om de mensen gaat en niet om de cijfers. Het gaat om de mensen van onze stad, daar doen we het voor. En dat staat boven politiek gewin.
Kitty Kruger