De gemeenteraad probeert in Dordrecht al jaren haar bekendheid te vergroten en de afstand met de burgers te verkleinen. Zo vergaderde de gemeenteraad op 24 september jl. in de tuin van het Dordtse Museum. Helaas viel de opkomst tegen. Volgens raadslid Ahmet Karapinar verdient het initatief een tweede kans. Maar wel met enige aanpassingen!
Het is en blijft een eeuwenoude discussie; de afstand tussen de burger en de politiek is te groot. Dit werd onlangs door Kees Thies in zijn column in de Dordtenaar nogmaals duidelijk gemaakt. Dordtse politici zijn niet bekend bij de burger. De raadsleden zouden volgens Thies een hond moeten kopen en tijdens het uitlaten een babbeltje aangaan met de burgers. Zo beweert hij kunnen de raadsleden zich het best bekender maken bij de Dordtse burger.
Je zou kunnen denken dat tegenwoordig met de sociale media de afstand kleiner zou zijn en dat de politici meer bekend zijn, maar niets is dus minder waar. De raadspagina in het weekblad "de Stem van Dordt", waarin telkens enkele raadsleden met foto en tekst schitteren helpt blijkbaar ook niet.
De gemeenteraad probeert in Dordrecht al jaren haar bekendheid te vergroten en de afstand met de burgers te verkleinen. Zo is er jaarlijks een activiteit, genaamd "Raad op straat", die onlangs nog is gehouden in de binnenstad. Verder vergaderde de gemeenteraad op 24 september jl. in de tuin van het Dordtse Museum. De raad vergadert op locatie heet dit. Helaas ontbrandde de volgende dag een discussie over het kostenplaatje van dit "evenement". Achteraf bleek dat het meeviel met de kosten.
Een idee dat gedoemd is te mislukken? Volgens GroenLinks niet! Vergaderen op locatie verdient wat ons betreft een tweede kans, maar wel met enige aanpassingen. Vergaderen in de tuin van het museum over de onderwerpen als de Noordoevers en de toekomst van de samenwerking in de Drechtsteden is als het organiseren van een bokswedstrijd en verwachten dat er hockeyliefhebbers komen. Er was dan ook maar een handvol publiek bestaande uit journalisten, ambtenaren en enkele burgers die er altijd zijn. Wij zijn van mening dat op locatie vergaderen goed is als op de agenda van de raad de locatie verband heeft met de te bespreken onderwerpen. Bij voorbeeld; een mogelijke sluiting van een bibliotheek bespreek je op locatie, in de bibliotheek zelf.
Vooral onderwerpen die in de stad veel discussie doen opwaaien lenen zich goed vergaderen op locatie. Mensen zijn eerder geneigd om een raadsvergadering bij te wonen die hen direct raakt. Een leuke vergadering op locatie zou zijn de discussie omtrent de uitbreiding en renovatie van het FC Dordt stadion. De gemeenteraad op het veld en de supporters op de publieke tribune. Goed idee, vindt u niet!