Met een overschot aan boter werd de boterberg een begrip binnen Europa. De termen melkplas en de wijnzee volgden: alle drie voorbeelden van overschotten veroorzaakt door de landbouwsubsidie van de Europese Unie. Het grote publiek in de 21e eeuw werd geconfronteerd met een ander fenomeen van de gevolgen van een overschot; de plastic soep.
Ingrediënten van deze soep; men neme plastic zakken, flessen, ballonnen en ander plastic voorwerpen, de wat onverschillige westerse mens en uiteraard de wind.
Hoewel de plas, de berg en de zee voorbeelden zijn van een verstoorde balans is de plastic soep van een enorme omvang en vooral een immense bedreiging voor de balans van de natuur. Gifstoffen uit plastic belanden uiteindelijk in de voedselketen, zoals het weefsel van vissen. Berucht zijn de foto´s van half vergane vogels met plastic voorwerpen in het lichaam, oorzaak van hun overlijden. Veel initiatieven en acties zijn inmiddels bedacht, bijvoorbeeld Plastic Tas Vrij, een burgerinitiatief dat in Dordrecht begon met de campagne "Breng je eigen tas mee!" Inmiddels is de duurzame boodschappentassen niet meer weg te denken uit het straatbeeld.
Meer recent is de reusachtige wereldbol die in de haven van Dordrecht heeft gedobberd en nu naar Rotterdam is verscheept om daar aandacht te vragen aan de effecten van de plastic soep. De wereldbol bestaat uit plastic zwerfvuil dat op straat is gevonden.
In Amsterdam is er een actie geweest om plastic uit de gracht te vissen, dit plastic wordt uiteindelijk verwerkt in een boot. Een actie van de Plastic Whale.
Een simpele actie met veel effect? Een maal per dag een stuk plastic zwerfvuil in de prullenbak, of nog beter in de plastic verzamelzak. Goed voor de voedselketen, eet smakelijk!
Myra Zeldenrust