Sinds september vinden er in Iran grootschalige protesten plaats ten gevolge van de gewelddadige dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini. Op 13 september werd Amini in de Iraanse hoofdstad Teheran opgepakt door de ‘zedenpolitie’ omdat ze haar hoofddoek niet volgens de strenge kledingvoorschriften droeg, om vervolgens hardhandig in elkaar geslagen te worden. Een paar dagen later overleed ze aan haar verwondingen. De dood van Amini zorgde voor een golf aan protesten. Eerst onder Iraanse vrouwen die uit verzet massaal hun hoofddoek afwierpen, hun haren afknipten en de leus voor ‘vrouwen, leven, vrijheid’ scandeerden. Sommigen staken zelfs hun hoofddoek demonstratief in brand. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn er bij deze demonstraties inmiddels al meer dan driehonderd doden gevallen, aangezien de Iraanse autoriteiten niet schromen om met scherp op vreedzame betogers te schieten. Ondanks de keiharde repressie vormen deze acties het grootste verzet tegen het Iraanse regime sinds jaren.

Uit solidariteit met de protesten tegen het Iraanse regime zijn er overal ter wereld bijeenkomsten en demonstraties georganiseerd, waaronder ook in Dordrecht. Onder leiding van Bahareh Hesar Biharas kwam er op 1 oktober een kleine groep mensen bijeen in de Aert Schoumanzaal van het Dordrechts Museum, om bijgepraat te worden over de huidige ontwikkelingen in Iran en steun te betuigen aan de Iraanse vrouwen. Het werd naast een zeer informatieve ook een zeer aangrijpende bijeenkomst, waarin meerdere sprekers – allen van Iraanse afkomst – hun ervaringen met het Iraanse regime deelden. Vooral de spreeksters maakten indruk. Zo vertelden ze over de constante angst om aangehouden te worden door de zedenpolitie, de speciale politiemacht die er hardhandig op toeziet dat de voor vrouwen discriminerende wetten strikt worden nageleefd. Voor het minste of geringste zedelijke ‘vergrijp’ worden Iraanse vrouwen en meisjes door deze politie gearresteerd, meegevoerd en afgetuigd, met soms de dood als gevolg. Uit lotsverbondenheid met de vrouwen en meisjes die dagelijks te maken hebben met de staatsterreur van het Iraanse regime, knipten enkele spreeksters tijdens de bijeenkomst demonstratief een stuk van hun haar af. 

Ook werd er aan het einde van de zitting een lied afgespeeld van de Iraanse zanger Shervin Hajipour, die sinds 29 september vastzit. In zijn protestsong bezingt Hajipour de verschillende hartenkreten, die sinds de tragische dood van Mahsa Amini door Iraniërs op Twitter zijn geplaatst. Om een indruk te krijgen van het sentiment in Iran, daarom een kleine greep uit zijn aangrijpende liedtekst: ‘Voor de angst om een geliefde op straat te kussen/ voor mijn zuster, jouw zuster, onze zusters/ voor alle politieke gevangen/ voor vrouwen, leven, vrijheid.’ Ter afsluiting van de bijeenkomst werd in het bijzonder de Nederlandse politiek aangespoord om zich uit te spreken tegen de aanhoudende en grove schending van mensen- en vrouwenrechten in Iran. GroenLinks Dordrecht zal gehoor geven aan deze oproep. 

Protesten tegen de schending van mensenrechten, politieke repressie en discriminatie van vrouwen en minderheden hebben onze steun, omdat ze ons eraan herinneren dat vrijheid allerminst een vanzelfsprekendheid is. Vrijheid is immers geen gegeven, maar een voorrecht dat steeds opnieuw bevochten dient te worden. De protesten in Iran tonen ons bovendien dat het streven naar vrijheid en rechtvaardigheid universeel is. De demonstraties houden ons daarom een spiegel voor: ze tonen hoeveel moed en onverzettelijkheid er nodig is om bijna tegen beter weten in, uit woede en wanhoop, in opstand te komen tegen een onderdrukkend en onrechtvaardig regime dat de oprechte roep om vrijheid, slechts met geweld kan beantwoorden. Een dergelijke roep om vrijheid en rechtvaardigheid verdient het om gehoord te worden, waar ook ter wereld. 

Door onze steun te betuigen geven we als GroenLinks Dordrecht niet alleen een krachtig signaal af aan de Iraanse vrouwen, maar gaan we ook staan voor de democratische waarden die onze gemeente kenmerkt: vrijheid, veiligheid, gelijkheid, diversiteit en rechtvaardigheid. Daarom spreken we als GroenLinks Dordrecht nadrukkelijk onze steun uit voor de protesten in Iran – voor vrouwen, leven, vrijheid.