Het plan voor veranderingen in het park heeft daarnaast een aantal elementen die het natuurlijke karakter, de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid ten goede komen. Denk aan het vergroten van de diversiteit van bomen en overige beplanting, bloemrijke delen van de velden, natuurvriendelijke oevers, wat meer waterpartijen en de verbinding met het Van Baerleplantsoen. Toch zijn er ook negatieve aspecten waar we een jaar geleden, toen we in de gemeenteraad het plan accepteerden, niet voldoende bij hebben stilgestaan. Gelukkig hebben bewoners en verschillende organisaties daarop gewezen. Daar zijn we heel blij mee.
Het plan zou leiden tot een aanzienlijke vermindering van ‘groen’ door het kappen van (grote) bomen en het verwijderen van struiken. Dat wordt wel deels gecompenseerd door nieuwe bomen en ander groen, maar het zal toch 10-15 jaar duren voor het groen weer op peil is. En dat in deze tijd van klimaatcrisis! Ook de verbreding van de paden is een punt van zorg, want dat leidt tot meer verhard oppervlak. Ten slotte zouden er ook minder bankjes met rugleuning in het park terugkomen, wat afbreuk zou doen aan de functie van het park voor rust en ontmoeting.
We hebben daarom in de gemeenteraad voorgesteld om te kijken of het plan op deze punten kan worden aangepast. Voor het behoud van meer bomen (zeker 29) en meer gefaseerde vervanging van bomen en ander groen en ook voor meer bankjes hebben we voldoende steun gevonden. Voor beperking van het verharde oppervlak is dat helaas niet gelukt.
Het groeiende klimaat en biodiversiteitsprobleem, de behoefte aan meer rust en ontspanning en andere maatschappelijke veranderingen, kunnen (en zullen naar onze overtuiging) het in de toekomst opnieuw nodig maken de bakens te verzetten m.b.t. groen in en om de stad. Het gewijzigde plan is op dit moment een verbetering die we steunen, maar we blijven denken over hoe het nog beter kan en zetten ons daarvoor in.