Kunst

Kunst, daar moet je wat van kunnen  vinden

Het project Rivier-Boot-Stad heeft heel wat losgemaakt binnen de Dordtse gemeenschap.

Wat begon met een mooi verhaal ter afsluiting van het Hof project om de verbinding te leggen tussen het Dordrechts museum en het Hof van Nederland eindigt in verontwaardiging, protest en weerzin.

In 2019 is aan de Raadsleden van Dordrecht gevraagd om dit project te mogen starten. Het is een onderdeel van 800 jaar stad.

Hoofdstuk

Thomson, kunstenaar van het project, voegt  met rivier, boot, stad een extra vraag aan toe: hoe kunnen burgers zich niet alleen betrokken voelen bij de geschiedenis van hun stad, maar daar zelf een hoofdstuk aan toevoegen?

Het verhaal van Rivier, Boot, Stad klinkt plausibel. Dordrecht kent immers veel scheepvaart in het verleden en nog in het heden.

Een boot bouwen in samenwerking met studenten , leerlingen, die vaardigheden  opdoen in de botenbouw. Mooi verhaal lekker kort. Later werden meer details duidelijk. Zoals het door de stad slepen van de boot. Ook nog leuk.

Minder leuk

Weer later wordt de boot verbrand en valt uit elkaar  tijdens de rit. Dit wordt al minder leuk. Waarom iets maken dat later weer uit elkaar valt. Maar goed de kunstenaar heeft ook hier een verhaal over: de inwoners van de stad maken samen een nieuw stuk geschiedenis. Je vind het mooi of niet , maar in mijn ogen nog steeds wel acceptabel.

Tot het moment dat duidelijk wordt dat de muur (steen en hekwerk) rondom het museum gedemonteerd moet worden.

Ter vervanging komt er een “Kunst”muur, waar de boot dan vanuit de tuin van het museum doorheen getrokken wordt.

Veel geweld

Veel geweld en een fantastische beleving. Voor sommigen dan. Inmiddels hebben al veel mensen laten weten dat zij dit net een stap te ver vinden. Waarom iets kapot maken om iets anders te maken; ook al is het voor tijdelijk.

Voor mij geen toegevoegde waarde voor het geheel. Ik kan me ook niet voorstellen dat het totale plaatje van het project door dit onderdeel eruit te laten volledig onderuit gehaald wordt.

Vragen

Het project is voor mij toch al geslaagd. Kunst moet verbazen, moet uitdagen, moet tongen losmaken, moet ergernis opleveren, moet debat opleveren. En dat is nu precies wat er al gebeurd is.

Het levert vooral veel vragen op.

  • Hoe kan het zijn, dat een project in dit ver gevorderd stadium pas nu toestemming vraagt om tot deze actie te komen
  • Hoe kan het zijn, dat een college, dat zo behoudend is met monumentale panden, dit omarmt
  • Hoe kan het zijn dat een welstandscommissie, die haar mening moet geven niet precies weet wat er gebeurd
  • Hoe kan het zijn dat er onduidelijkheid is over de termijn dat het originele hekwerk opgeslagen moet worden in een depot
  • Hoe kan het zijn dat de term tijdelijk en omkeerbaarheid wordt gebruikt, terwijl het plaatsen van zonnepanelen onmogelijk wordt gemaakt.
  • Hoe kan het zijn dat inwoners nog geen raamkozijn in andere kleuren mogen verven, dan de oorspronkelijke Dordtse kleuren en er nu wel iets wezenlijks veranderd mag worden.

Wat voor de een kunst is , is voor de ander kitsch. En andersom. Voor mij mag kunst  shockeren, de boel op zijn kop zetten.

Ook al is het moeilijk om de vrijheid van kunst in te perken, laten we nu eens naar de inwoners van onze stad luisteren en  dit stukje van het verhaal overslaan.   

Studio de Witt

Kitty bij Studio de Witt

Politieke beroering tijdelijke verwijdering monumentale tuinmuur Dordrechts Museum voor Kunstproject.

Luister hieronder naar de volledige uitzending van Studio De Witt waarin fractievoorzitter Kitty Kruger uitlegt waarom wij tegen dit project zijn.

Presentator van Studio de Witt, Ben Corino, schrijft het volgende:

Ter elfder ure was het tot de politiek doorgedrongen dat de tuinmuur van het Dordrechtsmuseum, een Rijksmonument, gedeeltelijk verwijderd moest worden ter faveure van het kunstproject Boot, rivier, stad van de Schots Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Het kunstproject werd twee jaar eerder uitgekozen uit inzendingen om de herdenking 600 jaar Sint Elisabethsvloed beeldend te maken. De nagebouwde tjalk van het scheepswrak De Jonge Jacob speelt in het project de hoofdrol. Het wrak zal vanuit de tuin van het Dordrechts Museum door een tijdelijke "dummy muur" breken om vervolgens, getrokken door Dordtenaren, een tocht door de historische binnenstad maken naar het Hof van Nederland. Het afbreken van de monumentale muur stuit op weerstand van de Dordtse bevolking maar ook de politiek roert zich nu. In de uitzending van Studio De Witt reageren de Dordtse gemeenteraadsleden Koene GD, Kruger GL, Nijhof ex BVD, Merx VVD en Oostenrijk CDA afwijzend op het afbreken en tijdelijk opbergen van een gedeelte van het Rijksmonument. Merx VVD vraagt zich af waarom er niemand van de adviseurs van wethouder Sleeking (Beter Voor Dordt) hem ingefluisterd heeft of dit wel een goed idee is. hij kan zich ook niet voorstellen dat Sleeking in zijn laatste dagen als wethouder de geschiedenis in wil gaan als de wethouder die de monumentale tuinmuur van het Dordrechts Museum liet afbreken.