Een bloedneus, mijn oma is op bezoek, de rode vlag hangt uit of gewoon “Ik ben ongesteld”. Kun je dit gewoon zeggen? Kun je er over praten of is het nog steeds taboe?
Op 28 mei is het Wereld Menstruatiedag. Menstruatie is heel normaal, maar toch praten we er nauwelijks over. Meisjes wordenaangeleerd zich ervoor te schamen. Niet praten over menstruatie kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van meisjes.
Tijdens hun menstruatie missen meisjes soms maandelijks een paar dagen school of werk. Meisjes mijden sport, hobby’s of sociale activiteiten. Uit angst om door te lekken, omdat hun klachten niet serieus genomen worden of omdat ze geen menstruatieproducten beschikbaar hebben.
Menstruatieschaamte brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Meisjes weten vaak niet welke klachten normaal zijn en welke niet, waardoor ze te lang door blijven lopen met klachten. Verkeerd gebruik van tampons of maandverband kan leiden tot gevaarlijke infecties waar meisjes de rest van hun leven last van kunnen houden.
In sommige landen worden gratis maandverband of tampons verstrekt, bijvoorbeeld op school. In Nederland is dit niet zo maar GroenLinks zet zich in om dit wel voor elkaar te krijgen. Financiële problemen mogen niet de reden zijn om niet deel te nemen aan het alledaagse leven.
In 2022 is er in de gemeente Dordrecht, op verzoek van Inge Stevens (PvdA) en Kitty Kruger (GroenLinks) aandacht gevraagd om middelen beschikbaar te stellen.
De gemeente heeft daar toen 10.000 euro voor vrijgemaakt. Hierdoor liggen gratis menstruatieproducten op steeds meer plaatsen, zoals scholen, R-Newt (jongerenwerk), Quiet Drechtsteden (armoedebestrijding), enz.
Op 28 mei is het Wereld Menstruatiedag. Daarom roepen we iedereen in Nederland op: praat over menstruatie! Vandaag en iedere dag. Want menstruatie is heel normaal.