GroenLinks stemt in met het voorstel van burgemeester en wethouders om 72 uurs opvang aan te bieden aan het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Dat zal niemand verbazen. We willen wel een aantal zaken toegevoegd zien
We zien allemaal de beelden van vluchtelingen die ten einde raad alles achterlaten - vrienden, familie, huis, werk, bezittingen - om de uitzichtloze geweldsspiraal in hun land te ontvluchten. Via een soms levensgevaarlijke tocht hopen ze een toekomst te vinden, ergens in een land zonder oorlog en geweld. Door het toenemende aantal vluchtelingen, zitten de AZC's overvol en worden er noodopvanglocaties in ons land opgericht. GroenLinks vindt dat Nederland, als rijk en welvarend land, de morele plicht heeft mensen in nood een helpende hand te bieden. Ook Dordrecht kan deze helpende hand bieden.
Het voorstel dat nu voor ons ligt vraagt om in te stemmen met het aanbieden van een locatie het COA crisisnoodopvang voor de maximale tijdsduur van 72 uur voor 100 personen; en in te stemmen met het, indien het COA gebruik maakt van het aanbod, operationeel maken van de locatie en daadwerkelijk vluchtelingen 72 uur op te nemen. Aan het einde van de brief wordt nog het versneld huisvesten van de statushouders genoemd, waarmee wij onze taakstelling van 2015 zullen kunnen behalen en hiermee ook de AZC's ontlasten waardoor zij meer mensen kunnen opnemen.
GroenLinks is blij met deze brief van het college, omdat er nu eindelijk beweging lijkt te komen in de eerder ons gestelde vraag (en van andere partijen) om de mogelijkheid te bekijken vluchtelingen op te nemen in onze gemeente. De gemeente heeft gehoor gegeven aan de tweede oproep van de minister van V&J om een 72 uurs opvang mogelijk te maken. Wij waarderen het dat het college een zorgvuldig inventariseringstraject volgt.
Na 72 uur gaan de vluchtelingen naar een AZC. Wij gaan ervan uit dat het college een plan klaar heeft liggen voor de opvang gedurende de 72 uur. Wordt er gedacht over het coördineren van vrijwilligershulp, van het inzamelen en distribueren van bijvoorbeeld kleding. Dit alles voor de vluchtelingen.
GroenLinks begrijpt goed dat bewoners van Dordrecht met veel vragen en onzekerheden zitten. Verandering - de komst van iets nieuws, iets onbekends in je leefomgeving - roept vaak weerstand op. Het is daarom de taak van de gemeente, in samenwerking met het COA, om bewoners niet alleen volledig te informeren, maar ook volop te betrekken in het verdere proces.
Het is daarbij van groot belang dat feiten en indianenverhalen van elkaar worden gescheiden en we ons niet laten leiden door angst voor het onbekende. Een angst die wordt aangewakkerd door onware en ongenuanceerde uitspraken van sommige politici ("tsunami van Moslims" / "gelukszoekers, verkrachters en IS-strijders") en de nogal eens sensatie-gerichte berichtgeving in de media, waarin incidenten uitgebreid worden belicht en alles dat goed gaat nauwelijks aan bod komt.
GroenLinks gaat ervan uit dat Dordrecht haar steentje bijdraagt in het vluchtelingen probleem. En in dit geval meer dan een steentje. Wij willen graag weten waar het getal 100 vandaan komt. Ik krijg er werkelijk tranen van in mijn ogen dat we als gemeente met 118.000 inwoners slechts 100 personen kunnen opvangen voor 72 uur.
GroenLinks roept iedereen op om er samen een succes van te maken. Want of we nu zijn geboren in Syrië, Sudan of Dordrecht, we zijn allemaal mensen met in basis dezelfde levensbehoeften: eten, een dak boven ons hoofd, een beetje geluk en een veilige toekomst. Laten we ons daarom richten op hetgeen ons bindt, en samen werken aan een samenleving waarin iedereen, ongeacht afkomst, zich kan ontplooien. Integratie staat daarin centraal. Bijvoorbeeld door het bieden van voldoende (gezamenlijke) activiteiten, het betrekken van vluchtelingen bij het verenigingsleven en het doen van vrijwilligerswerk. Kennis, ervaring en betrokkenheid van onder andere vluchtelingenwerk en wijkwelzijnsorganisaties, maar ook van de al in Dordrecht aanwezige gemeenschappen, is daarbij onontbeerlijk. De vele personen, groepen en organisaties die aan initiatieven werken om vluchtelingen een warm welkom te geven, laten dit nu al op prachtige wijze zien. Hoe meer we samenwerken in plaats van tegenover elkaar te gaan staan, hoe succesvoller de crisisopvang zal verlopen en de integratie van de statushouders in de stad zal zijn.
Als iedereen ergens anders vandaan komt , is niemand meer een vreemde.
Debat
Het debat in de raadsvergadering van 29 september heeft vier uur geduurd. Het grootste gedeelte ging over de procedure gegaan. Hoe het anders aan de voorkant had gemoeten en hoe we het nu allemaal moeten aanpakken, voordat we een beslissing konden nemen. Zoals gewend van GroenLinks hebben wij onze verantwoordelijkheid al eerder genomen en gevraagd om de mogeglijkheden voor crisisopvang en voor langdurige opvang te inventariseren. Ook hebben we gevraagd hoe de plaatsing van statushouders sneller kan verlopen om zo AZC's te ontlasten.
Uiteindelijk stemden 8 stem raadsleden tegen en 27 voor de crisisnoodopvang. Een enkel raadslid van Beter voor Dordt heeft zich duidelijk uitgesproken tegen opvang van asielzoekers te zijn. De anderen maakten zich vooral ook zorgen om het draagvlak onder de bewoners van Dordrecht.
GroenLinks vindt dat wij onze verantwoording moeten nemen. Draagvlak, indien nog niet aanwezig, kan gecreeerd worden. We zijn er van overtuigd dat de meeste bewoners van Dordrecht mensen in nood willen helpen. Het ligt nu aan de gemeente hoe wij deze opvang gaan invullen. Daarbij kan iedereen een steentje bijdragen.