De afgelopen weken is er zowel door de staatsecretaris als het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de vraag gesteld aan gemeenten bij te dragen aan het huisvesten dan wel opvangen van asielzoekers. GroenLinks heeft hierover eerder een verklaring opgegesteld. In de afgelopen hamerraad heeft de burgemeester de heer Brok duidelijk gemaakt dat ook de Gemeente Dordrecht zich pro-actief zal opstellen naar het COA voor de opvang van vluchtelingen. Hij heeft een brief gestuurd, 9 september waarin hij het COA vraagt aan te geven wat zij van de Gemeente Dordrecht nodig hebben.

De commissie Sociaal heeft  besloten dat  het onderwerp van huisvesten vluchtelingen besproken gaat worden in  de middagraad van 29 september . Omdat er  op dit moment geen directe vraag van het COA ligt en Dordrecht eerst nog de te behalen quotum van statushouders moet realiseren vinden sommige partijen dat er tijd genoeg is en we niet eerder dan 29 september het probleem van huisvesting hoeven te agenderen.

GroenLinks vindt beide argumenten niet acceptabel. Zoals gesproken wordt over een muur om Europa vinden wij de toch enigszins uitstellende houding van de commissie alsof er een muur om Dordrecht wordt opgetrokken. Wij zijn van mening, zoals ook te lezen in onze verklaring dat Dordrecht een proactieve houding moet laten zien naar de COA.  Dat het quotum van te huisvesten statushouders zo snel mogelijk moet worden bereikt en dat we moeten  bekijken hoeveel extra opvang wij kunnen bieden.  Voor beiden is een goed plan van aanpak nodig en zullen bepaalde vragen beantwoord moeten worden. Deze vragen kunnen bijdragen aan een goede voorbereiding voor de middagraad 29 september. Zodat wij dan al meer richting gevende beslissingen kunnen nemen over het aantal te huisvesten statushouders.

Wij zouden zelfs graag zien dat er voor de middagraad een commissie wordt besteed aan de opvang en begeleiding van asielzoekers. Wij hebben de volgende vragen:

  • hoeveel sociale huurwoningen hebben we per jaar beschikbaar voor statushouders
  • hoe kunnen we dit aantal verhogen, zonder in problemen te komen met de reguliere aanvragers
  • hoeveel inzet van begeleiding is er jaarlijks nodig en wat zijn hier de kosten van
  • hoeveel kinderen hebben een status en hebben scholing nodig
  • we hebben inmiddels een schakelklas, hoeveel kinderen maken hier gebruik van en hoe gaat de doorstroom naar regulier onderwijs
  • wat voor scholing hebben de statushouders nodig en  hebben we hier voldoende aanbod voor
  • wat is de begeleiding vanuit de COA zelf en wat verwacht de COA dat de gemeente aan begeleiding geeft.
  • is er leegstand binnen Dordrecht die we kunnen gebruiken voor tijdelijke opvang en  wat zijn mogelijke kosten; geopperd is al het belastingkantoor en leegstaande verpleeghuizen.

GroenLinks vindt dat er haast gemaakt moet worden met het opzetten van een plan van aanpak. Het is ons inziens niet de vraag of wij als gemeente Dordrecht sneller statushouders opvangen en het quotum verhogen, maar  hoe en wanneer.