De verkiezingen komen steeds dichterbij, de eerste acht van de lijst GroenLinks Dordrecht stellen zich voor:

Yvonne van den Berg

Ik ben Yvonne van den Berg – Pupovic. Ja dat weten de meeste mensen niet, maar officieel heet ik zo. Van het bouwjaar 1962, in Wielwijk geboren, dus een echte schapekop (correct Nederlands: schapenkop).

Ik ben sinds 1985 werkzaam geweest bij verschillende gemeenten in verschillende functies. In Dordrecht begonnen bij het toenmalige Coördinatiebureau Werklozen, via wat andere gemeenten en beleidsterreinen, aangeland in Ridderkerk als teamleider sociaal beleid en programmamanager. Ja, ook daar wordt gewerkt in programma’s.

Ik ben al geruime tijd lid van GroenLinks en heb mij in het verleden ingezet voor discussieavonden (De Inzet) en twee maal voor de kandidatencommissie (De K-club). Oude rotten onder u zullen dat nog weten. Ik stel mij zelf verkiesbaar vanaf 1, omdat die plek mij de laatste vier jaar goed is bevallen. Ook voor GroenLinks is het goed vast te houden wat de fractie met name de laatste vier jaar heeft opgebouwd. We zijn een betrouwbare club, die mede dankzij haar vasthoudendheid een aantal zaken voor elkaar heeft gekregen. Die vasthoudendheid moet worden voortgezet. Dat is o.a. belangrijk voor de Dordtenaren die het moeilijk hebben, het milieu en het behoud van de buitenruimte, maar ook om het juiste evenwicht te bewaren in de raad. Tenslotte zijn we in Dordrecht, ook deze verkiezingen, weer het enige linkse alternatief.

Mary Ruisch

Ik ben Mary Ruisch

In de collegeperiode 1998-2002 was ik lid van de
gemeenteraad als fractievoorzitter. Een stevige klus omdat alle fractieleden
(inclusief ikzelf) onervaren waren wat betreft het raadswerk.
Ik ben die periode voortijdig gestopt (september 2001) om
een reeds jaren geplande reis van een half jaar te gaan maken.
Na mijn reis ben ik opnieuw in de raad gekomen deze keer als
raadslid.

De huidige periode, het duale tijdperk, ben ik voorzitter
van de raadscommissie cultuur  &
vrije tijd, ben ik lid van de commissie wonen & leefbaarheid en reserve lid
van onderwijs & welzijn en bestuur & middelen. Ik maak deel uit van het
presidium (hierin zitten alle commissievoorzitters en een afgevaardigde van de
partijen die geen commissievoorzitter leveren). Het presidium zorgt ervoor dat
de agendering en procedures van de raads- en commissievergaderingen procedureel
goed verlopen. De heer Bandell is voorzitter van het presidium en de griffier,
Jaap Paans, is de secretaris.
Verder ben ik lid van het algemeen bestuur van de regio ZHZ.

Mijn andere werkzaamheden verricht ik als ZZP-er
(Zelfstandige zonder personeel). Mijn werkzaamheden betreffen het coachen van mensen,
het geven van supervisie en intervisie en het begeleiden en coachen van teams.
Door mijn brede netwerk wordt ik ook regelmatig gevraagd voor aanpalende
werkzaamheden zoals het (mede) voorbereiden en uitvoeren van studiedagen, het
voorzitten van symposia e.d.

Ik heb een landelijke functie als voorzitter van de
Stichting Nedwerk.NT1. Dit is een organisatie die zich inzet voor de kwaliteit
en de belangenbehartiging van mensen die zeer laag zijn opgeleid en daardoor
niet naar eigen tevredenheid kunnen functioneren in onze ingewikkelde
samenleving. Deze groep mensen wordt ook wel aangeduid als functioneel
analfabeten, zij krijgen nu nog les op de ROC’s (Regionale Opleidingscentra).

Ik heb serieus afgewogen of ik mij nog een keer beschikbaar
wilde stellen als raadslid, argumenten daarbij waren voor mij:

-moet je nog een derde periode willen, wat zijn de voors en
de tegens

-wat levert het raadswerk je op

-wat heb je de fractie te bieden

-wie maken er nog meer deel uit van de fractie

Ik wil doorgaan omdat; ik inmiddels ervaren ben als
raadslid, ik ook in de afgelopen raadsperiode gezien kan worden als een stabiele
factor in de fractie, ik het raadswerk uitdagend en belangrijk vind (en soms
ook stom vervelend).
Het laatste woord is aan de ledenvergadering!

William Nederpelt

Sinds 1995 woon ik in Dordrecht. 47 jaar geleden ben ik geboren als tuinderszoon in Wateringen. Na mijn handelsopleiding en de opleiding Personeel en Arbeid heb ik in de gezondheidszorg en bij de overheid gewerkt. Momenteel werk ik als p & o-adviseur bij de gemeente Rotterdam. Onlangs heb ik de opleiding Master of Public Governance afgerond.

Verder ben ik sinds 2000 voorzitter van de Fietsersbond Zuid Holland en sinds 1992 lid van het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid.

Ik heb 2 kinderen, pubers, die mij altijd vertellen dat ‘het’ niet meer zo werkt en ik een beetje moet ‘chillen’. Wanneer ik tijd over heb doe ik aan atletiek (Hercules).

Voor GL wil ik in de raad omdat zij qua ideeën het meest aansluiten bij mijn eigen ideeën. Het bevorderen van de werkgelegenheid voor iedereen en een nog beter leefklimaat zijn voor mij de belangrijkste speerpunten. 

Al met al heb ik door mijn ervaring een aantal ideeën opgedaan die ik wil gebruiken om het nog leuker te maken voor de Dordtenaren en voor hen die het geheim van Holland zoeken.

Mehmet Ülger

Ik woon ruim twintig jaar in Nederland. Na verschillende banen in het welzijnswerk, ben ik overgestapt naar de journalistiek, waar ik altijd al van droomde. Ik verzorg freelance researchwerk voor actualiteitenprogramma's als Netwerk en schrijf soms voor het ANP, Trouw, Contrast, Wordt Vervolgd of De Humanist. Sinds september heb ik een wekelijkse column in De Dordtenaar. Nu werk ik als vast freelancer vier dagen per week bij het actualiteitenprogramma Tweevandaag als redacteur verslaggever.

Ik heb samen met Stella Braam het boek “De Grijze Wolven” geschreven. De publicatie leidde tot grote opschudding en persoonlijke bedreigingen. Eerder leverde ik een belangrijke bijdrage aan een ander boek van Stella Braam ‘De blinde vlek van Nederland’, met reportages over de onderkant van de arbeidsmarkt. Ik ging undercover bij een illegaal naaiatelier in Amsterdam, dat met honderd illegale werknemers voor M&S Mode produceerde.

Ik ben sinds oktober 2001 lid van het algemeen bestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten NVJ.

Waarom de politiek in? Vanaf mijn 14e ben ik geïnteresseerd in politiek, soms actief maar vaak als toeschouwer langs de lijn. Nu wil ik in het veld het spel mee spelen. Ik wil me inzetten voor een rechtvaardig sociaalbeleid in de stad. Leefbare wijken, waardoor op de lange termijn geen gettovorming ontstaat. Dat zou kunnen via een spreidingbeleid. Een spreidingbeleid dat niet dwingt maar wel stimuleert en beloont, bijv. door sociale woningbouw verspreid over heel de stad. Verder wil ik een stad zonder minderhedenbeleid. De gemeente hoeft haar inwoners niet te benaderen langs de etnische lijnen, maar wel via de sociaal economische positie. Ook moet Dordrecht meer communiceren met haar inwoners en met de buitenwereld.

Inge Stevens

48 jaar. Moeder van twee dochters van 23 en 28 jaar en trotse oma van Gill.

Sinds 8 jaar ben ik (meestal) met veel plezier raadslid voor GroenLinks.

Daarnaast werk ik bij Bureau Jeugdzorg als teamleider van het schoolmaatschappelijk werk. Voor Jeugdzorg was ik werkzaam bij het JAC Dordrecht. Nadat deze instelling opging in de St. Jeugdzorg miste ik de maatschappelijke acties die vanuit het JAC georganiseerd werden. Aangezien ik altijd stemde op de PSP en later op GroenLinks wilde ik een actievere rol spelen in deze partij. In de hulpverlening staat zelfredzaamheid voorop. Maar als je maatschappelijk een aantal zaken niet goed regelt dan maak je mensen afhankelijk. Ik doel hiermee op de armoedebestrijding, voorkomen van sociaal isolement, zorgen dat iedereen naar school kan, maar hierin ook wordt ondersteund.

Het belangrijkste vind ik dat mensen vaak veel zelf kunnen, maar door regelgeving niet verder komen of het gewoon niet weten. Dat is ook één van mijn kritiekpunten naar de politiek. Er worden vaak zaken voor en over mensen bedacht zonder met mensen in gesprek te gaan wat zij willen.

In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd. Niet alleen dossierkennis maar ook over de cultuur die bij de gemeenteraad hoort. Deze kennis wil ik graag inzetten in de volgende periode. En mensen die mij kennen weten dat ik veel te zeggen heb over mijn liefde voor mijn geboortestad Dordrecht.

Hans Veltman

Wie ben ik en wat doe ik?

Hans Veltman, 47 jaar en inmiddels zo'n 12 jaar werkzaam en 10 jaar woonachtig in Dordrecht. Als persoon heeft wat er in mijn omgeving plaatsvond me altijd geinteresseerd. Met name onderwerpen 'kwetsbaarheid' en 'ontheemdheid' liggen mij aan het hart. E.e.a. komt feitelijk tot uitdrukking in de keuzes die ik vervolgens maakte. Zo heb ik circa 3 jaar bij een wooncorperatie gewerkt, deels als Woonmaatschappelijk Werker. Vervolgens 8 jaar werkzaam geweest binnen Vluchtelingenwerk in Rotterdam en Dordrecht en tot vorig jaar nog Bestuurslid geweest van de nieuwkomers en vluchtelingenorganisatie "Bres" te Dordrecht. Momenteel ben al weer zo'n 8 jaar als leidinggevende binnen de Jeugdhulpverlening werkzaam in Dordrecht.

Ik hou me daar deels bezig met vroegtijdig schoolverlaters, multi-problem -, dak- en thuisloze jongeren. Daarnaast tevens met de kerntaken van het Bureau jeugdzorg.

Waarom commisie- of  raadlid Groenlinks in Dordrecht?

Dordrecht en Groen Links zijn mij sowieso dierbaar. Echter mijn inhoudelijke motivatie ligt in het feit dat ik als ''uitvoerder'' van beleid regelmatig aanloop tegen falend beleid. Ter illustratie: onvoldoende opvang en woonfaciliteiten voor jongeren, een niet sluitende aanpak rond persoonlijke behoeftes en levensvragen van jeugdigen, maar ook de onvoldoende integrale benadering van beleidsvraagstukken van macro naar microniveau baart mij zorgen. Ik wil graag op politiek niveau mijn bijdrage leveren om in eerste instantie op het gebied van 'wonen' en 'leefbaarheid'' effectief beleid te realiseren.

Marije van den Bogerd

Mijn naam is Marije van den Bogerd en ik ben 28 jaar geleden geboren in Dordrecht. Ik heb voor mijn studie enige tijd buiten de stad gewoond, maar dat hield ik niet lang vol: ik hoor in Dordt. Omdat ik ook graag wat wil betekenen voor deze stad heb ik mij kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006.

Mijn interesses liggen vooral op het gebied van gezondheid en natuur en milieu. Deze twee onderwerpen zijn nauw met elkaar verweven: zo heeft bijvoorbeeld de hoeveelheid groen in de leefomgeving invloed op de gezondheid van mensen. Ik wil me er dan ook voor inzetten dat Dordrecht een schone èn gezonde stad is, wordt en blijft!

Petra van Loon

Mijn naam is Petra van Loon en ik woon en werk in Dordrecht. Tijdens en na mijn studie culturele antropologie heb ik jarenlang in het buitenland gewoond, waarvan vier jaar in Indonesië. Vier jaar wonen in een arm land heeft mij een goed beeld gegeven van de menselijke kwetsbaarheid en veerkracht en hoe te leven met culturele en religieuze verschillen en samen te leven met verschillende etnische groepen. Eenmaal terug in Nederland heb ik mij op verschillende manieren ingezet voor het bevorderen van kansen voor mensen: kansen om persoonlijk te groeien en kansen om zelfstandig een redelijk bestaan op te bouwen. Dat doe ik op betaalde basis en op vrijwillige basis. In onze samenleving doen zich tal van kansen voor. Kansen om te kiezen voor zelfverantwoordelijkheid, solidariteit en samenleven en daarbij niemand bij voorbaat uit te sluiten. Groen Links maakt zich hier hard voor. En dat is hard nodig! Ik wil me daar graag met de andere fractieleden van Groen links voor inzetten.