Een gezond klimaat op het gebied van leren, werken en zorg, dat is waar GroenLinks voor staat en waar we op in hebben gezet tijdens de intensieve begrotingsbehandeling 2016. Er zijn veel moties besproken, waarvan wij er twaalf hebben ingediend.

Bijzonder is, dat wij drie moties hebben ingediend die we hebben gerkegen van inwoners van Dordrecht. Wij willen hiermee de omwenteling naar een terugtrekkende, faciliterende en dienstbare overheid kracht bij zetten. Burgerparticipatie in de ruimste zin van het woord. En met succes! Twee van deze  moties zijn direct overgenomen door burgemeester en wethouders.

Onze moties op een rij:

  1. Duidelijke Taal
  2. Race tegen de klok
  3. Tegel eruit, plant erin
  4. Zwerfafval is goud waard
  5. Groene schoolpleinen
  6. Informeel onderwijs
  7. Stimulering van E-wheels bij transerferia
  8. Het tij keren
  9. Opvang tienermoeders en hun kind
  10. Dordt fietst veilig verder, ook in Dubbeldam
  11. Afmaken waar je aan begonnen bent
  12. Een vlucht tot ontspanning

De volledige woordvoering van GroenLinks en de moties vind je onderaan dit artikel als download.​

Duidelijke Taal

De begroting en andere raadstukken bevatten vaak onbegrijpelijke taal; wollige taal waar soms geen chocola van te maken is. Dit staat In het thema Dienstverlening in de begroting. Met onze motie wilden wij nadrukkelijk aandacht vragen voor verbetering. Onze motie is uitvoerig besproken in de commissies. Daar bleek dat in principe iedereen het erover eens is dat de raadsstukken in meer begrijpelijke taal moeten worden geschreven. (terug)

Race tegen de klok

Gaat het college de duurzaamheidsdoelstelling 2050 halen? Dat vroegen wij ons af en gaven daarom met een motie het college de opdracht om de raad uit te leggen hoe het college de 20 procent klimaatneutraal tot 2020 denkt te gaan halen. De wethouder heeft beloofd dat hij de inhoud van de motie zal betrekken bij het plan van aanpak dat binnenkort verschijnt. (terug)

Tegel eruit, plant erin

Wateroverlast moet worden tegengegaan. Door teveel verharde tuingedeelten en straten loopt regenwater direct naar het riool. Dit raakt overbelast en geeft wateroverlast op straat. Daarom is het belangrijk dat er meer “open grond” ontstaat waardoor veel regenwater in de grond kan zakken en de riolen ontlast worden. In de motie vragen we de wethouder om hiervoor meer aandacht te vragen, bijvoorbeeld via workshops en voorlichtingsmateriaal.  De wethouder gaat in gesprek met Het Duurzaamheidscentrum om te kijken hoe de bewoners van Dordrecht gestimuleerd kunnen worden hun tuin groen te houden/maken. De uitkomst van dit overleg zal hij binnenkort aan de raad rapporteren. (terug)

Zwerfafval is goud waard

Zwerfafval is een van de grootste bronnen van ergernis van burgers. Jaarlijks ontvangt de gemeente 130.000 euro subsidie van het afvalfonds voor de aanpak van zwerfafval. Wij vragen met onze motie (de eerste burgemotie) om een pilot te starten om een vergoeding te geven aan verenigingen of particulieren, die bereid zijn afval periodiek uit de openbare ruimtes te verwijderen. De wethouder heeft aangegeven dat er een aanvraag is ingediend bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Afvalfonds om in Dordrecht een pilot te starten. Ze zal de raad via een raadsinformatiebrief informeren over de pilot. Onze motie noemde de wethouder een steun in haar rug. Als de pilot  een succes wordt, zullen wij  pleiten voor uitbreiding van het project. (terug)

Groene schoolpleinen

De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde schoolomgeving. Omdat scholen volgens ons al veel op hun bordje krijgen en niet de afweging zouden hoeven maken of zij een gezonde groene buitenomgeving kunnen maken of meer aandacht aan extra begeleiding in de klas willen geven, willen wij de wethouder met een motie opdragen actief scholen te ondersteunen die van hun plein een groen schoolplein willen maken. Volgens de wethouder heeft de gemeente hier geen invloed op, omdat dit het beleid van de scholen zelf is. De motie heeft het niet gehaald, helaas. Wij zullen zien of we op een ander moment dit onderwerp toch weer onder de aandacht kunnen brengen. (terug)

Informeel onderwijs

Dit is onze tweede burgermotie. De motie is door de wethouder volledige overgenomen. Hij voelde zich hiermee gesteund in zijn eigen onderwijsbeleid. Het college zal informeel onderwijs en  formeel onderwijs verbinden in beleidsnotities. Onderzocht wordt of er voldoende middelen kunnen worden vrijgemaakt om informele onderwijsinitiatieven te steunen (zowel in natura als in euro’s) en hoe we kunnen zorgen voor continuïteit en kwaliteit. Een voorbeeld van een informeel initiatief is de voorleesexpres in Dordrecht van de Stichting Voorlezen. (terug)

Stimulering van E-wheels bij transerferia

In Sterrenburg en nu ook in Dubbeldam rijdt E-wheels. E-Wheels is een wijkinitiatief, een succesvol project dat wij direct willen uitbreiden naar de andere wijken en specifiek naar de binnenstad. Wij vragen de wethouder in het kader van Right to Challenge het project uit te werken naar de transferia en de binnenstad. Hij heeft toegezegd dat er een avond komt over dit onderwerp waar nadrukkelijk naar de mogelijkheden tot uitbreiding zal worden gekeken. (terug)

Het tij keren

Deze motie hebben wij ingediend samen met de VSP en de PvdA. Het afgelopen jaar is er een scheiding gekomen tussen wonen en zorg. De landelijke bezuinigingen op de thuiszorg en de lagere indicaties bij bewoners, die een beroep doen op de thuiszorg, hebben stichtingen als de Wielborgh in financiële moeilijkheden gebracht. Al eerder had de stichting actie moeten ondernemen om te laten weten dat zij de plinten niet meer konden exploiteren. Dit hebben zij niet gedaan, waardoor zij ernstig in de financiële moeilijkheden zijn geraakt. Dit jaar zullen er drie plinten worden gesloten. Dit betekent dat bewoners, die in de Wielen woningen huren van Trivire en Woonbron hun activiteiten en eetgelegenheid elders zullen moeten zoeken. In onze motie dragen wij het college op te onderzoeken hoe de ruimten en de activiteiten behouden kunnen blijven voor de huidige bewoners en de toekomstige bewoners van de vier Wielen en andere ouderen in de wijken.Deze motie is met een ruime meerderheid aangenomen. Het CDA en de VVD stemden tegen. (terug)

Opvang tienermoeders en hun kind.

Het aantal tienermoeders in de Drechtsteden stijgt harder dan in de rest van het land. De opvang is onvoldoende. In deze motie hebben wij het college opgedragen te zorgen voor voldoende en adequate opvang voor de doelgroep tienermoeders en hun kinderen. Wij hebben verwezen naar het burgerinitiatief “Het Babyhuis” dat op dit moment de opvang verzorgt waar de reguliere instellingen het moeten laten afweten. De motie heeft het net niet gehaald. Wel gaat de wethouder het probleem in kaart brengen. Hiermee hebben we geen directe oplossing gevonden, maar de problematiek rondom tienermoeders wel op de kaart gezet. (terug)

Afmaken waar je aan begonnen bent

De Popcentrale, onderdeel van de Stichting ToBe, heeft een opnamestudio en oefenruimtes die nauwelijks of helemaal niet in gebruik kunnen worden genomen omdat zij gebreken vertonen. Dit loopt al vanaf de oplevering in 2013. Tot op heden is het niet gelukt daar verandering in aan te brengen. ToBe en de gemeente komen er niet uit wie nou verantwoordelijk is voor deze problemen en wie dit dan ook moet gaan oplossen. In onze motie dragen wij het college op met een plan voor herstel te komen dat uiterlijk januari 2016 gerealiseerd moet zijn. De motie heeft het niet gehaald. Volgens de wethouder wordt aan de problemen gewerkt en zal er met de integrale notitie voor vernieuwde aanpak van het Energiehuis rekening mee worden gehouden. Wij krijgen nog steeds verschillende berichten. De gemeente geeft aan dat alles in kannen en kruiken is, terwijl de Popcentrale aangeeft van niets te weten. Omdat wij van mening zijn dat de Popcentrale niet het kind van de rekening mag worden - het is een onderdeel van de doorstart van het Energiehuis -  zullen wij er voor zorgen dat de Popcentrale goed kan gaan functioneren. Dit heeft alleen kans van slagen als de raad akkoord gaat met het vernieuwingsplan van het Energiehuis. (terug)

Dordt fietst veilig verder, ook in Dubbeldam

In Dordrecht hebben we een uitgebreid fietsbeleid waarin aandacht voor herstel en verbetering van de fietspaden. In de begroting zien wij vele knelpunten genoemd behalve de problemen in Dubbeldam. Hiervoor hebben wij aandacht gevraagd in de motie. De wethouder heeft ons verzekerd dat er nu een klankbordgroep Dubbeldam actief is, waarbij de verkeersmaatregelen aangepakt worden. Wij hebben hem nog gewezen op het gevaarlijke verkeerspunt bij de OBS Dubbeldam. De wethouder heeft ons toegezegd hier expliciet nog naar te kijken. (terug)

Een vlucht tot ontspanning

De derde motie van burgers is een plan om de gemeente te vragen particuliere initiatieven te ondersteunen die voor ontspanning willen zorgen voor asielzoekers. De burgemeester, die hierbij de verantwoordelijkheid draagt vanuit de veiligheidsregio, heeft ons verzekerd dat er al veel initiatieven zijn die bij de gemeente aankloppen. Deze worden indien nodig begeleid. (terug)