Zaterdag is het 29e GroenLinks-congres gehouden in Utrecht. Met o.a. discussie over Afghanistan, vaststelling van de kandidatenlijst Eerste Kamer, afscheid van Femke Halsema en de aftrap voor de Statenverkiezingen door Jolande Sap.

 

Partijvoorzitter Henk Nijhof over de discussie op het congres “Het is een uitkomst waar GroenLinks zich niet voor hoeft te schamen: we zijn het niet altijd over alles eens, maar we blijken wel telkens in staat om er samen uit te komen. Jolande heeft als nieuwe fractieleider de steun van de partij en dat is een prima vertrekpunt voor de campagneweken die komen.”

Diverse videofragmenten vind je op groenlinks.nl.

Afghanistan

Een meerderheid van de leden sprak treurnis uit over het feit dat de fractie de missie steunde zonder zich te verzekeren van de steun van de achterban. Het congres sprak daarnaast respect uit voor de manier waarop de Tweede Kamerfractie het besluit over de civiele politietrainingsmissie naar Afghanistan genomen heeft.

Kandidatenlijst Eerste Kamer

Tof Thissen is opnieuw verkozen tot lijsttrekker. De complete lijst:

1) Tof Thissen (53 jaar, Roermond)
2) Tineke Strik (49 jaar, Oosterbeek)
3) Marijke Vos (53 jaar, Amsterdam)
4) Ruard Ganzevoort (45 jaar, Utrecht)
5) Margreet de Boer (46 jaar, Amsterdam)
6) Yolan Koster-Dreese (58 jaar, Harmelen)
7) Harmen Binnema (31 jaar, Amsterdam)
8) Cees van Eijck (52 jaar, Utrecht)
9) Jan Laurier (61 jaar, Leiden)
10) Brechtje Paardekoper (46 jaar, Utrecht)
11) Kees Duijvestein (67 jaar, Den Haag)
12) Ties de Ruijter (38 jaar, Amsterdam)
13) Han Warmelink (47 jaar, Feerwerd)
14) Michael Boddeke (51 jaar, Apeldoorn)
15) Marten Wiersma (61 jaar, 's Heer Hendrikskinderen)

Aftrap Statenverkiezingen: “Nederland heeft meer GroenLinks nodig”

Jolande Sap benadrukte zaterdag in haar verkiezingsspeech dat er veel op het spel staat bij de provinciale statenverkiezingen. Als de partijen van het gedoogkabinet geen meerderheid halen, dan zijn de laatste dagen van dit kabinet geteld. Volgens Sap is er meer GroenLinks in de provincies nodig: “Zodat Brabant kan zorgen voor gezonde landbouw. En een einde kan maken aan de megastallen. Zodat Utrecht nieuwe tramlijnen en fietspaden krijgt. Wij willen geen veertienbaanssnelweg door Amelisweerd. Wij willen dat mensen in Noord-Holland gebruik kunnen blijven maken van goed stads- en streekvervoer.”