Sinds 1993 heeft de gemeente Dordrecht een bijzondere band met de stad Bamenda in het West-Afrikaanse Kameroen. Hoofddoel van de stichting Dordrecht-Bamenda is om contact te stimuleren tussen mensen in Dordrecht en Bamenda. Hierbij staat het delen van kennis en cultuur centraal. Daar naast steunen we Bamenda in de uitvoer van ontwikkelingsprojecten.
Stedenband, partnerstad (of zusterstad) is een plaats, meestal in een ander land, waar een gemeente vriendschappelijke contacten mee onderhoudt. Vaak gaan de contacten zo ver dat de partnersteden elkaar over en weer bijstaan. Dit wordt dan een stedenband genoemd. De stedenbanden worden onderhouden door de gemeente zelf en/of een of meer particuliere organisaties in een gemeente.
Ook de komende vier jaar heeft GroenLinks gekozen de stedenband met Bamenda te behouden. Samen met CU/SGP zal GroenLinks Dordrecht met haar adoptiestad contact houden en via de coördinatie van de gemeente oude projecten laten doorgaan en nieuwe projecten opzetten.
Bamenda is één van de grootste steden van Kameroen en ligt in het Engelstalige westelijk deel van het land. De stad telt 200.000 inwoners. Dankzij het vruchtbare land rondom de stad hebben de meeste inwoners over het algemeen voldoende voedsel, maar het BNP per hoofd is slechts € 2000. Kameroen en Bamenda kennen een aantal grote problemen waaronder aids, corruptie, overstromingen, afvalverwerking en een gebrekkige watervoorziening.
Activiteiten
De contacten richtten zich eerst vooral op ondersteuning van Bamenda op een aantal gebieden waar de nood hoog is: afvalverwerking, infrastructuur, werkloosheid en gezondheid. Nadat enkele projecten van de grond getild waren, koos de gemeente Dordrecht ervoor de stedenband meer inhoud te geven door oprichting van de Stichting Dordrecht-Bamenda in 1996. Deze stichting is opgericht met als hoofddoel de Dordtenaren meer te betrekken bij de stedenband. Waarbij de ondersteuning gericht blijft op de ontwikkeling van Bamenda op bestuurlijk niveau en cultuuruitwisseling.
Het internationaal beleid van Dordrecht waaronder de stedenbanden vallen is afgelopen weken geëvalueerd, waarbij een aantal aanbevelingen zijn gedaan om te zien hoe we de huidige organisatie kunnen vereenvoudigen en meer efficiënt kunnen laten zijn.
In het derde kwartaal zal de Gemeente met een notitie komen waarbij de aanbevelingen zijn verwerkt en voorstellen worden gedaan hoe we de komende vier jaar met elkaar verder zullen gaan.