Richting kiezen heeft alles te maken met de grote projecten in onze stad. Projecten die jaren geleden al op de kaart zijn gezet, maar door de huidige economische situatie niet van de grond komen. Omdat de belangen voor de stad groot zijn, was het onmogelijk om in de openbaarheid hierover te spreken. De bespreking in de raad van 25 juni jl. was het eerste moment. Bijgaand een verslag van Gerda de Klerk. Zij deed voor GroenLinks de woordvoering

Stadswerven

De Stadswerven is een uniek project gezien zijn ligging dicht tegen de stad en de ontwikkelmogelijkheden die het gebied biedt. Dit betekent wat ons betreft dat je zorgvuldig om moet gaan met de invulling. Kwaliteit stond en staat in deze discussie voor GroenLinks voorop. Dat het oorspronkelijke plan niet realiseerbaar is, begrijpen wij, maar wat willen wij dan en wat heb je hiervoor nodig en/of over. De uitgangspunten voor het oorspronkelijke plan zijn jaren geleden vast gelegd in een bestemmings- en beeldkwaliteitsplan. Alle ontwikkelingen werden door de Welstandscommissie en het Qteam hieraan getoetst. Hierdoor werd er gelet op de kwaliteitsnorm die wij met elkaar hadden afgesproken.

 

Nu dit niet meer uitvoerbaar is, wordt het particulier opdrachtgeverschap als één van de oplossingen gezien.  Het particulier opdrachtgeverschap is een andere manier van ontwikkelen waarbij het vooral gaat om los laten. Je geeft  aan de voorkant kaders mee en zet de Welstandscommissie en het Qteam in het voorstel van het college buitenspel. Dit brengt wat ons betreft risico’s met zich mee. Wij zitten niet te wachten op een wijk met alleen Dordtse kleuren. We leven in het hier en nu dus in de 21e eeuw. Het is niet  voor niets dat wij gepleit hebben voor het behoud van het Qteam. Als het aan het college ligt, waren ze al op non-actief gezet.

Hoe waarborg je de kwaliteit die je wenst op een dergelijke locatie? Hiervoor heb je een aangepast beeldkwaliteits- en bestemmingsplan nodig. Het moet tevens duidelijk zijn wat de financiële gevolgen zijn voor de grondexploitatie. Pas dan kan je bepalen wat passend, wenselijk en/of mogelijk is. Wij vinden het belangrijk om een integrale afweging te kunnen maken. Er dient samenhang te zijn tussen de verschillende gebieden op inrichtings- en kwaliteitsniveau. Hiervoor heeft de oppositie een motie ingediend.

Het Maasterras

Het Maasterras is ooit aangewezen als ontwikkelgebied. Het zou de entree worden van de stad. In een oase van groen met aan de rand langs de weg en het spoor kantoren. Helaas is dit niet mogelijk. Dit betekent voor het Maasterras op dit moment pas op de plaatst. Daar zijn we het met elkaar over eens. Maar hoe je aankijkt tegen het verdere verloop, daar verschillen de meningen over.

Wij zijn akkoord gegaan met een haalbaarheidsverkenning naar de herinrichting van de rivieroever,  een groene entree en wij willen dat het benzinestation naast de Zwijndrechtse brug verplaatst wordt. Om ontwikkelingen in de toekomst mogelijk te maken, willen we geen belemmeringen opwerpen. We zijn geen voorstander om een aantal woningen aan de Weeskinderendijk aan te wijzen als cultuur historisch erfgoed en een aantal aangekochte woningen in de verkoop te doen. Wij zijn voorstander om deze woningen regulier te gaan verhuren, zodat wanneer de vraag toeneemt je alsnog kan gaan ontwikkelen. Het is een kwetsbaar gebied. Het wordt omgegeven door het spoor, de rivier en de A16. Voorzieningen en ontwikkelingen die de veiligheid van dit gebied ten goede komen dienen serieus overwogen te worden.

Bel, thurepark

GroenLinks is nooit voorstander geweest van het Belthurepark, maar gezien de financiële risico’s is het stoppen van de onderhandelingen met de ontwikkelaar onverstandig. Er ligt een bestemmingsplan wat ruimte biedt voor bebouwing. De tijd zal leren in hoeverre dit plan haalbaar is.

Amstelwijck

De ontwikkeling van de kantorenlocatie Amstelwijck wordt voortgezet. Zij het wel in een wat realistischer tempo. Wij gaan er vanuit dat de totale uitgifte niet in 2025 moet zijn afgerond, maar in 2032. Met dit voorstel zijn wij akkoord gegaan.

Gezondheidspark

De provincie is kritisch als het gaat om het toevoegen van kantoren en detailhandel in bestemmingsplannen en/of projecten. Gebleken is dat er een overaanbod is. Dit is een belangrijk gegeven omdat het college in de nieuwe plannen de kantoren heeft geschrapt, maar detailhandel heeft toegevoegd. Deze detailhandel is onlosmakelijk verbonden met de mogelijke huisvesting van twee zorginstellingen. GroenLinks is kritisch op het huisvesten van deze zorginstellingen.  Hiervoor hebben wij meerdere redenen: Ten eerste zijn regionale afspraken gemaakt over spreiding. Door toevoeging op het Gezondheidspark ontstaat een concentratie. Ten tweede, willen dergelijke initiatieven kans van slagen hebben, dan dien je te communiceren met betrokkenen, waaronder omwonenden. Het creëren van draagvlak is essentieel.  We hebben de Hosteldiscussie nog vers op ons netvlies staan. Hoeveel weerstand kan en wil je oproepen. Ga met elkaar in gesprek en neem dan je verantwoordelijkheid.

Bij detailhandel gaat het o.a. over een supermarkt. Omdat zowel in Sterrenburg als het Reeland ontwikkelingen op dat gebied gaande zijn, vinden wij dit onwenselijk. Wij zijn dan ook benieuwd naar het uiteindelijke standpunt van de Provincie.

WDO en Kil IV

Een belangrijke voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de Kil en Westelijke Dordtse Oevers was de ontsluiting A16 en de N3. Nadat het oorspronkelijke plan “de Fly-over” financieel niet haalbaar bleek te zijn, is een alternatief plan opgesteld. Hierover is recent overeenstemming bereikt tussen Rijkswaterstaat, de Provincie en de Gemeente.

De ontwikkeling van Kil IV kan nu verder uitgewerkt worden. Dit is van belang voor het Havenbedrijf Rotterdam. Het gebied is bestemd voor bovenregionale haven gerelateerde activiteiten, wat voor ons een voorwaarde is. Ieder ander bedrijf kan elders gehuisvest worden. Het gaat om bedrijven die een belangrijke bijdrage moeten leveren aan de werkgelegenheid.

De Kil IV is een locatie waar windmolens geplaatst kunnen worden. Daarnaast is er een particulier initiatief om de vuilnisbelt om te vormen tot zonne-energiecentrale. Iets wat wij vanuit GroenLinks van harte ondersteunen. Via een motie hebben wij het college gevraagd dit initiatief te ondersteunen en te promoten bij de Provincie. Het gaat om buitendijksland, waar wij geen zeggenschap over hebben.

Gerda de Klerk