De Popcentrale is hét popcentrum van Dordrecht en omstreken. Echter sinds de opening in juni 2013 blijken drie van de zeven oefenruimtes niet geschikt voor gebruik vanwege onderlinge geluidsoverlast. GroenLinks heeft hierover vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

Bij de Popcentrale kun je terecht voor goed ingerichte oefenruimtes. Op het podium, de Talent Stage, krijgt lokaal en regionaal talent de kans zich te presenteren. De studio ProSound (voor geluidsopnamen) is in de Popcentrale gehuisvest met prachtige spullen én is direct verbonden met de zalen. Muziek (leren) spelen in een band kan in de Popcentrale bij de Popschool. Al vanaf acht jaar kunnen de jongste muzikanten terecht bij Popschool 4 Kids. De leerlingen geven elk seizoen optredens in het Energiehuis en op Dordtse festivals. De Popcentrale is ook (mede)organisator van verschillende projecten en festivals en heeft een ruim aanbod van workshops.

Hoewel de studie volgens planning dit jaar gereed zo zijn, is het nog steeds niet af. De projectorganisatie heeft goed werk verricht, is binnen het budget gebleven en heeft de oplever- en nazorgpunten benoemd. Helaas ligt die nazorg nu stil.

Dit betekent een flinke inkomstenderving. Bovendien haken bandjes af en gaan hun heil ergens anders zoeken. Ook andere projecten dreigen niet of minimaal door te kunnen gaan zoals het leerwerkproject met het Da Vinci College.

Evaluatie
De evaluatie van het project Energiehuis heeft 24 juni op de agenda van de gemeenteraad gestaan ter kennisgeving. GroenLinks Dordrecht heeft gemeend het er toen af te laten halen om de hierboven beschreven problemen te kunnen benoemen.

Wij vragen ons af:

  • Zijn de genoemde nazorg- en of opleveringsproblemen juist en zijn er afspraken gemaakt voor herstel?
  • Wat zijn de verliezen van de Popcentrale en welke invloed heeft dit op de totale exploitatie?
  • Zijn er nog andere nazorg- en opleveringsproblemen die mogelijk in een later stadium gaan spelen?

Prijs
Het Energiehuis Dordrecht heeft een fikse prijs in de wacht gesleept: De Gulden Fenix. “Het Energiehuis is een perfecte symbiose tussen opdrachtgever, theatermanager en architect”, aldus de jury. NRP Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving

Vragen
Het energiehuis heeft zijn doelstelling gehaald: cultureel centrum voor elke vorm en voor iedere leeftijd. Dit mogen we niet kapot laten gaan door bouwkundige mankementen, die van te voren zijn aangegeven. Wij vragen het college wat de stand van zaken is, hoe dit kan en wat eraan gedaan gaat worden.