Het college van B&W van Dordrecht wil binnenkort een bedrag van 21 Miljoen EU beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van een nieuw logistiek bedrijventerrein, Dordtse Kil IV. De gemeenteraad wordt gevraagd hiermee in te stemmen.

GroenLinks vindt het belangrijk dat de raad deze belangrijke beslissing weloverwogen doet, en goed weet welke risico’s er aan deze beslissing kleven. GroenLinks heeft een analyse uitgevoerd op de beschikbare cijfers en komt tot de conclusie dat de risico’s groot zijn. Deze inzichten willen wij graag met u delen tijdens een politiek café.  Het politiek café  vindt plaats op donderdag 31 mei om 19.30 uur in het stadskantoor zaal 1.

 

Eerder heeft de Raad ingestemd met de ontwikkeling van KILIV. Ook GroenLinks, omdat er grote financiële en sociaal economische risico’s zouden kleven om de eerder ingezette weg niet op te gaan. Bij het instemmen zijn  toen al kanttekeningen geplaatst bij de totale uitvoering met bestemming logistiek en de belasting voor milieu en hiermee de leefbaarheid van de inwoners van Dordrecht

Het gaat om een zeer grote investering. In twee stappen zal in totaal 42 Miljoen € worden vrijgemaakt. Dit komt overeen met ongeveer 1.000,= per huishouden in onze stad. Met dit bedrag zal de huidige polder geschikt worden gemaakt voor logistieke bedrijven. Prognoses van het grondbedrijf geven aan dat  in 2035, na 17 jaar, de investering winst op zal gaan leveren uit de verkoop van grond aan bedrijven.
Maar hoe zeker is het dat de investering zich terugverdient? Wat als de economische groei tegenvalt, als de rente stijgt, of de grond minder opbrengt dan gepland?  Lopen we dan niet een risico dat onze stad een fors bedrag verliest?

Wij, GroenLinks Dordrecht, hebben hier grondig naar gekeken, en aanvullende berekeningen uitgevoerd. Daarbij hebben we gekeken wat opbrengsten en verliezen zijn bij verschillende verkoopprijzen, tempo’s van gronduitgifte en rentestanden.
Naast het financiële risico is er overigens ook sprake van maatschappelijke weerstand: op dit moment loopt een rechtszaak tussen de gemeente en milieu-organisaties.
De uitkomsten van de financiële berekeningen delen we in het politieke café. Op basis daarvan gaan we graag met u het gesprek aan. Met als doel dat de raad goed op de hoogte is van de risico’s, en goed kan controleren of de voorgestelde investering verantwoord is.
U bent van harte welkom!