Het bezit en gebruik van softdrugs wordt gedoogd. De teelt en handel is strafbaar. Dat wringt.
Inleiding:
Het bezit en gebruik van softdrugs wordt gedoogd. De teelt en handel is strafbaar. Dat wringt.
Groen Links wil softdrugs legaliseren. De drugscriminaliteit zal hierdoor afnemen terwijl de handel en kwaliteit van de softdrugs meer controleerbaar wordt.
Verkopers moeten een vergunning hebben en aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Belasting betalen kan de schatkist zo’n 300 miljoen euro opleveren.
De huidige drugsbestrijding kost veel tijd, geld en mankracht. Besparing hierop kan al snel een slordige half miljard opleveren.
Legaliseren van softdrugs wil niet zeggen dat hiermee het gebruik gestimuleerd moet worden. Groen Links wil het gebruik van alcohol, tabak, soft-en harddrugs ontmoedigen door meer en betere voorlichting te geven aan jongeren en ouders. Reclame moet ook worden tegengegaan.
In de Gemeenteraad van dd. 23 augustus heeft Groen Links een stem verklaring afgegeven bij het aannemen van het nieuwe drugsbeleid.
De doelstellingen van het beleid :
1. tegengaan van overlast, verloedering, normvervaging en druk op het woon-en leefklimaat door de exploitatie van coffeeshops
2. beschermen van kwetsbare groepen zoals jongeren (scholieren)
3. scheiding van markten tussen soft- en harddrugs
4. tegengaan van georganiseerde criminaliteit
5. beperking van de (gezondheids)risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van cannabis
Stemverklaring:
De doelstellingen zoals opgenomen in de RIB zal iedereen onderschrijven maar zo lang er niet wordt gewerkt aan de legalisering van softdrugs, zullen de doelstellingen niet worden gerealiseerd in tegendeel.
De illegale drugshandel, met de daarbij onlosmakelijk verbonden criminaliteit, vaart wel bij het sluiten van coffeeshops. De gezondheidsrisico’s worden groter omdat de illegale, oncontroleerbare handel op straat zal toenemen.
Daarom zijn wij ervan overtuigd dat softdrugs gelegaliseerd moeten worden en het gebruik ervan ontmoedigd.
Vergelijking alcohol en cannabis:
Wij pleiten voor legalisering softdrugs, dus waarom dan toch weer die vergelijking met alcohol.
Wanneer we alcohol (mis)gebruik met cannabisgebruik vergelijken blijkt dat aan beiden een risico zit voor de gezondheid op korte termijn, en zeker op de lange termijn. In feite zijn de middelen niet anders met elkaar te vergelijken dan dat er forse gezondheidsrisico’s aan vastzitten.
Derhalve moet er voor alle middelen gebruik van dien aard een goed voorlichting geven worden aan ouders en kinderen en het gebruik ontmoedigd worden.
Legalisering
Waarom niet?
• Aanzuigende werking van andere landen? Angst voor drugstoeristen? Het is gebleken dat het gebruik in Nederland tot het laagste percentage behoort van Europa. Inmiddels zijn in vele landen om ons heen meer gedoogactiviteiten ontstaan, zodat wij in Nederland niet meer koplopers zijn. Waar we wel goed in zijn is in het maken van een goede kwaliteit. Dit zou wel eens de aanzuigende werking kunnen zijn.
• Angst voor toenemend gebruik? Ondanks ons liberale beleid behoort Nederland tot een van de Europese landen waar het minst geblowd wordt onder de bevolking.
Waarom wel?
• Decriminalisering van het gebruik en het fabriceren van het middel
• Betere waarborging van kwaliteit en controle erop
• Minder kosten van opsporing en naleving
• Meer opbrengsten aan belastinggelden
• Betere mogelijkheden tot preventie aan ouders en kinderen
Al meer dan 30 jaar is cannabisgebruik een min of meer geaccepteerd (oke gedoogd) genotsmiddel geworden. Waarbij we kunnen constateren dat dit niet heeft geleid tot excessief (mis)bruik.
Het is nu de tijd om overlast en verloedering tegen te gaan. Goede verkooppunten van softdrugs te organiseren, waarbij controle is op de kwaliteit en op misbruik.