Op 7 december presenteerde het burgerinitiatief ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ haar voorstellen aan de Tweede Kamer. Ruim vijfenveertigduizend burgers hebben het burgerinitiatief getekend en vragen daarmee aan de politieke partijen om werk te gaan maken van een volledig schone energievoorziening.

Het burgerinitiatief is een gezamenlijk project van leden van CDA, CU, D66, GL, PvdA, SGP en VVD. Vanuit GroenLinks hebben leden van het Milieunetwerk aan het burgerinitiatief meegewerkt. Naast de leden van de politieke partijen hebben ook wetenschappers en ondernemers meegewerkt aan de voorstellen uit het burgerinitiatief. Allemaal zijn ze het erover eens dat we toe moeten naar 100% schone energie in 2050. Dat kan en dat moet.

We kunnen die doelstelling niet halen als we het beleid om de haverklap weer veranderen. Daarom pleit het burgerinitiatief voor een Deltawet Nieuwe Energie, waarin de lijnen voor de toekomst worden uitgezet. Zo kunnen we lange termijnzekerheid bieden aan investeerders. Andere voorstellen uit het burgerinitiatief zijn een verplicht aandeel duurzame energie voor energieleveranciers, consequente doorvoering van het ‘vervuiler betaalt principe’ en het stimuleren van energiebesparing.

Namens GroenLinks was Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis bij de aanbieding van het burgerinitiatief aanwezig. Hij verving Liesbeth van Tongeren, die op dit moment samen met Europarlementariër Bas Eickhout in Cancún aanwezig is bij de internationale klimaatonderhandelingen. De GroenLinks Tweede Kamerfractie juicht het burgerinitiatief toe. Het is zaak om samen te werken voor een groene toekomst. De Kamerfractie zal er dan ook alles aan doen om de handen in de Tweede Kamer op elkaar te krijgen voor dit burgerinitiatief.

Meer informatie over het initiatief is te vinden op http://www.nederlandkrijgtnieuweenergie.nl