In de gemeenteraad van 15 december 2015: Bespreking ontwerpstructuurvisie Windenergie.

GroenLinks is van mening dat de ontwerpstructuurvisie Windenergie een eerste stap is in de goede richting om op het Eiland van Dordrecht windmolens te realiseren, maar we vinden het niet voldoende. Dit bepleiten we niet alleen vanuit een ideologische benadering, maar vanuit een bittere noodzaak.

De wereld is veranderd nu er een mondiaal Klimaatakkoord is. Rijk en Provincie moeten hun duurzaamheidtaakstelling verhogen. En ook gemeenten zullen dat moeten doen.  We hebben de afgelopen periode uitvoerig gesproken hierover. Er is een thema-avond geweest met voor- en tegenstanders van windenergie en is een diepgaande bespreking geweest in de commissie Fysiek op 27 oktober jl.

De conclusie van dit alles is voor GroenLinks helder:  Het college heeft de ambitie om in 2020 20 procent energie neutraal te zijn en in 2050 honderd procent. Nu staan we op 3 procent.  We moeten dus flink aan de bak om de ambities die we met z’n allen vastgesteld hebben waar te maken. Met de realisatie van de voorgestelde vier windmolens op Kil IV komen we op 7 procent.

Het inzetten van windenergie is de belangrijkste duurzame energiebron om de doelstellingen te kunnen halen. De voorwaarden waaronder in Dordrecht windmolens mogen worden geplaatst, gaan verder dan de wettelijke normen. Enkele insprekers spraken van het dichtspijkeren van de mogelijkheden om op particulier initiatief windmolens te realiseren op het eiland van Dordrecht.

Verder blijkt dat er op Kil IV, niet vier maar negen windmolens mogelijk te zijn. Op Kil III twee en op de Krabbenpolder en Duivelseiland weer eens drie. Echter, het college kiest hier niet voor.

Wel wordt op de Krabbenpolder mogelijk gemaakt om zware risicovolle bedrijvigheid te laten vestigen. Windmolens zijn niet gewenst, maar zware bedrijvigheid in de hoogste milieucategorie 5 wel. Hoe kan dit verklaard worden met de eerder gestelde ambities. De wethouder heeft tijdens de commissievergadering aangegeven dat, mocht in de toekomst een particulier initiatief hier een windmolen willen realiseren, het college alle medewerking zal verlenen. We verzoeken de wethouder om dit nogmaals te bevestigen.

Kort samengevat: ambities haal je niet met woorden, maar met daden. Het vraagt meer dan alleen een bedrijventerrein 'hoogwaardig duurzaam' te noemen, om daadwerkelijk een hoogwaardig duurzaam bedrijventerrein te ontwikkelen.  Wij bespeuren dan ook een 'Windmolenfobie' bij het college. Niet meer dan vier, want zo hebben we in het collegeakkoord met elkaar afgesproken en de rest dichtspijkeren met scherpere eisen.   

Wij vinden dat het realiseren van windmolens ook kansen biedt op nieuwe werkgelegenheid. In onze regio zijn er voor verschillende bedrijven kansen in de windmolenbouw en onderhoud. Wij willen graag in het vervolg dat bij de verdere besluitvorming over de windmolens de economische meerwaarde ook wordt meegenomen.  Wij vinden dat met deze ontwerpstructuurvisie de extra mogelijkheden in Dordtse Kil IV en het oosten van de A16 niet zijn meegenomen. Daarom willen we een motie indienen om een onderzoek hiernaar te doen.  Verder willen we dat het mogelijk moet zijn windmolens te plaatsen op Krabbenpolder, ook als dit betekent dat daardoor de vestiging van bedrijven met een hoge risicocontour wordt bemoeilijkt. Ook hiervoor dienen we een motie in.