Het college van B&W, waar GroenLinks deel van uitmaakt, heeft daarvoor prima uitgangspunten geformuleerd. In 2030 wil Dordrecht 30% minder energie gebruiken dan in 2020, ook als de stad en de bedrijvigheid groeien. We willen ook veel sneller meer duurzame energie (zon en wind) gaan opwekken, zodat Dordrecht al in 2026 duurzaam opwekt waarvoor twee jaar geleden de streefdatum nog 2030 was. GroenLinks is heel blij met dit succes.
Tegelijk zijn we er nog niet zeker van dat de maatregelen die bedacht zijn, voldoende zijn en snel genoeg gerealiseerd worden.
Het is een enorme uitdaging. Er zijn plannen om woningen en ook andere panden met lage energielabels aan te pakken, maar hoe kunnen we zorgen dat iedereen eraan mee doet en (financieel) mee kan doen? En hoe zorgen we dat er voldoende handen zijn om het werk te doen.
Er wordt nagedacht over plekken waar zonneparken of windmolens kunnen komen. Hoe kunnen we de procedures daarvoor versnellen en toch zorgen dat het allemaal goed wordt ingepast en dat omwonenden er voordelen in plaats van nadelen ondervinden?
En er is nog veel meer nodig om de doelen te halen: Bedrijven moeten geholpen worden om niet alleen te isoleren, maar ook om hun bedrijfsprocessen zo te veranderen zodat er geen CO 2 -uitstoot meer is. Circulaire bedrijven en bedrijventerreinen kunnen daarbij helpen. Vervoer en transport moet sneller uitstootvrij worden. En er is een verschuiving nodig van automobiliteit naar lopen, fietsen en OV.
Het kan allemaal, als we willen, zoals Marianne Minnema op de laatste Klimaattop in Dordrecht uitlegde. GroenLinks heeft veel ideeën waar we steun voor zoeken en vaak ook vinden. Maar ook hier geldt dat iedereen moet meedenken en meedoen. We willen daarom dat coöperaties en buurtinitiatieven ruimte krijgen en worden geholpen. Alleen samen kunnen we een leefbare toekomst voor mens, dier en aarde mogelijk maken. Klimaatneutraal 2040, ambitieus en absoluut noodzakelijk.