Er zijn grote veranderingen in de WMO-zorg. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Mensen die hiermee te maken krijgen zijn ouderen, gehandicapten en langdurige zieke mensen. Tot 1 januari 2015 was de WMO een dienst vanuit de Rijksoverheid, na 1 januari 2015 is het een taak voor de gemeente. Omdat de gemeente meteen een bezuinigingsopdracht heeft meegekregen, is het beleidsplan hierop geschreven. Alle mensen die in 2014 zorg krijgen vanuit de WMO krijgen dit ook in 2015. In 2015 krijgen ze een nieuw indicatiegesprek. In dit gesprek wordt gekeken, of de zorg toereikend is, of dat de zorg op een andere manier geboden kan worden.
Mantelzorgers en vrijwilligers krijgen hierin een belangrijke taak. GroenLinks vind het belangrijk om dit goed te laten monitoren. Mantelzorger hebben vaak geen keuze, hun partner, familielid wordt ziek of heeft zorg nodig. Ook voor vrijwilligers is het belangrijk dat zij ondersteund worden in hun taken.
Mensen die zorg nodig hebben, komen bij een sociaal team met hun vraag. Bij het sociale team kun je zelfstandig aankloppen, maar ook doorverwezen worden door bijvoorbeeld de huisarts. In Dordrecht komen drie sociale teams te werken. Er is een team in oost, west en centrum. Oost, zijn de wijken Sterrenburg, Stadspolder en Dubbeldam. West zijn de wijken Krispijn, Wielwijk. Centrum zijn de wijken Staart, Centrum en Reeland. GroenLinks vind het belangrijk dat de sociale teams goed zichtbaar zijn, laagdrempelig en een goede communicatie hebben.
GroenLinks zal zich in blijven zetten voor de kwetsbare mensen in onze samenleving. De oudere Ouderen die kinderen hebben die ook oud zijn of inmiddels overleden. De mensen met een dubbele handicap. De mensen zonder ondersteuning in hun omgeving.