Met de luchtkwaliteit in Dordrecht is het niet goed gesteld. Enige maanden geleden is er in de stad veel ophef ontstaan over het feit dat de Europese en landelijke normen rond luchtkwaliteit de nieuwbouw van de parkeergarage aan het Achterom/Bagijnhof beletten. Ook andere nieuwbouwprojecten in de regio kunnen niet meer worden uitgevoerd onder de huidige normen.

De gemeente is hier flink van geschrokken. Als eerste werd een pakket van noodmaatregelen afgekondigd om toch door te kunnen gaan met de nieuwbouw Achterom/Bagijnhof. Wij hebben destijds tegen gestemd, omdat de voorgestelde maatregelen volgens ons niet realistisch en uitvoerbaar waren. Later vond de rechter dat de gemeente niet had aangetoond dat de maatregelen de luchtkwaliteit voldoende zouden verbeteren. Daarom kan er nog steeds niet worden gebouwd.

Op 4 oktober jl. heeft de Raad unaniem ingestemd met het Plan van aanpak luchtkwaliteit 2005. In dat Plan van aanpak worden een aantal maatregelen gepresenteerd, waarmee de gemeente de luchtkwaliteit wil te verbeteren.

Wij hebben met het Plan van aanpak ingestemd, omdat wij elke aanzet tot verbetering van de luchtkwaliteit belangrijk vinden. Maar GroenLinks vindt het Plan van aanpak nog niet ver genoeg gaan.

Ten eerste wordt er in het Plan van aanpak teveel van uitgegaan, dat de gemeente maatregelen moeten nemen, omdat we anders als stad niet meer kunnen bouwen. Natuurlijk is dat belangrijk. Maar wij vinden juist, dat je in de discussie rond de luchtkwaliteit de gezondheid van de burgers centraal moet stellen.

Ten tweede zijn veel meer maatregelen nodig dan in het Plan van aanpak staan beschreven. Zo wordt heel veel luchtvervuiling veroorzaakt door de scheepvaart. Daarom zou Dordrecht als stad met de drukste vaarroute van Europa het voortouw moeten nemen in beperking van de luchtvervuiling door scheepvaart. In dat kader kan worden gedacht aan walstroomvoorzieningen voor afgemeerde schepen. Hierdoor hoeven de generatoren van de schepen die afgemeerd liggen in de Dordtse havens niet meer te draaien voor de stroomvoorziening aan boord. Ook het instellen van milieuzones, waarbinnen vervuilende auto’s niet mogen rijden, biedt kansen voor Dordrecht. En zo zijn er nog veel meer alternatieve maatregelen te bedenken.

Ten derde vindt GroenLinks dat de gemeente actief de burgers moet voorlichten over de kwaliteit van de lucht. Wanneer en waar treedt de ernstigste vervuiling op en wie zijn de grote vervuilers. Hoe schadelijk is het om langs de A16 te wonen? Door dat zichtbaar te maken van dit soort feiten worden de burgers direct betrokken bij de problematiek van de luchtkwaliteit.

GroenLinks zal het dossier luchtkwaliteit in de komende tijd actief blijven volgen.