Al vele jaren wordt in de raad gesproken over de noodzaak van een parkeergarage in het oostelijk deel van de stad. Als mogelijke locaties zijn genoemd, het Kromhout (de locatie van Van Dammen) en de plaats van het huidige Da Vinci College (voormalig Doelesteyn) aan het Steegoversloot. GroenLinks heeft zich steeds uitgesproken tegen het realiseren van een parkeergarage op beide locaties. GroenLinks pleit nadrukkelijk voor parkeergarages aan de buitenring van het centrum waarbij, indien nodig, vanaf die locatie openbaar vervoer direct naar de binnenstad wordt aangeboden.

De bewoners en omwonenden van het Kromhout verzetten zich al vele jaren met grote inzet tegen de realisatie van deze parkeergarage. Z ij vrezen (terecht) voor de luchtvervuiling en voor de overlast van de stroom  aan auto’s naar de garage.  Recent is de discussie over de locatie Kromhout weer opgelaaid  naar aanleiding van de uitkomsten van  een onderzoek naar de ontwikkeling van de parkeerbehoefte  uitgevoerd door Ecorys een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Uit het rapport: -de hoofdvraag: “Is er voldoende parkeerbehoefte in de toekomst om de parkeergarage Kromhout te kunnen realiseren?”, kan niet volmondig met “ja” worden beantwoord. De economische situatie is onzeker.  Daar waar keuzes kunnen worden uitgesteld, is dat aan te bevelen.

Bovendien is de garage niet kostendekkend te realiseren, waardoor de Dordtse samenleving  voor een lange termijn met  structureel hoge kosten wordt opgezadeld.

Andere  argumenten aangevoerd door  GroenLinks in de discussie ; de garage aan de Riedijkshaven wordt niet optimaal benut, integendeel. Deze garage, gevestigd op een steenworp afstand, is  al  sinds jaar en dag maar voor een gedeelte gevuld. Volgens de plannen van het huidige college, wordt binnen afzienbare tijd bij het energiehuis (Noordendijk) een garage  gebouwd.  Ten derde;  de garage Drievriendenhof  aan de Vest, waar tot nu toe  werd gewerkt met beperkte openingstijden, zal vanaf oktober 24 uur geopend zijn.  Inmiddels heeft ook de VVD, tot op heden een groot voorstander van de garage in het Kromhout,  uitgesproken te willen kijken naar alternatieven.  En  Beter  voor  Dordt, die weet het nog niet!

Wij weten het wel, geen parkeergarage in het Kromhout!