Voor sommigen is 2015 minder goed geëindigd. Dan denken wij vooral aan de medewerkers van ToBe, die op de een na laatste dag van het jaar te horen hebben gekregen dat de stichting alsnog failliet is verklaard waardoor zij op straat komen te staan.

De cursisten staan zonder les en de lokalen blijven leeg,  althans voorlopig. Er is een mogelijkheid van een doorstart zei het dan in een afgeslankte versie. GroenLinks vindt het belangrijk dat culturele educatie en muziek voor iedereen bereikbaar blijft, ongeacht individuele financiële mogelijkheden. Dit was ooit een belangrijke reden  voor de opgerichte Toonkunst Muziekschool en Culturele Educatie. Wij zullen dan ook een doorstart waar dit mogelijk is ondersteunen, waarbij wij zullen aandringen op het gebruik van de expertise van de huidige docenten, in vaste dienst of  als zzp'er. Zij weten wat de cursisten nodig hebben en hoe zij die kunnen bereiken.

Parijs

Terugblikkend op het groter geheel van 2015 vinden er in  Parijs tot drie keer toe belangrijke gebeurtenissen, die zijn uitwerking hebben op de hele wereld en Europa in het bijzonder. Tot twee keer toe is onze democratie bedreigd. In Europa, in Nederland en in Dordrecht heeft dit tot verhitte discussies geleid. GroenLinks is te allen tijde voor volledige vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet kunnen zeggen wat hij of zij wil, maar ieder individu heeft de eigen verantwoordelijkheid om zich af te vragen of alles wat gedacht wordt ook gezegd moet worden en op welke manier.

In november kwam Parijs nog een keer in beeld met de historische Klimaattop. De aarde, het milieu wordt bedreigd, zal uitgeput raken. Dit keer is er een klimaat akkoord bereikt. Afgesproken is dat alle 195 landen zich inzetten om de aarde maximaal 2 graden te laten opwarmen, met tegelijk de ambitie om het tot 1,5 graad te beperken.

Groen en gezonde stad

GroenLinks gaat zich in Dordrecht nog sterker maken voor een groen en gezonde stad. Dit hebben wij bij de kadernota 2015 aangegeven en bij de begroting van 2016. Mooi was hiervoor ook de landelijke  Klimaattop voor Kids in Dordrecht. Verrassend hoe jonge mensen op een vaak eenvoudige manier problemen van milieu aanpakken en oplossen. Daar kunnen wij als volwassenen nog een voorbeeld aan nemen.

Zoals onze landelijke partij in de Tweede Kamer het debat aangaat over het historisch klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd bereikt, zullen wij lokaal en in de Drechtsteden het debat aan blijven gaan. In Dordrecht worden al verschillende initiatieven genomen om een schoner, veiliger en duurzamer stad te worden.

Wij denken dan aan de initiatieven van de stadstuin en stadslandbouw - de Patersweg en de Stadsboer. Het Circlelab stimuleert bedrijven en particulieren zuiniger met producten en energie om te gaan. De Stadsboerderij Weizigt onderricht ter plaatse en op scholen over natuur en  duurzaamheid. De Duurzaamheidsfabriek is een schitterende bundeling van bedrijfsleven, onderwijs en overheid.

Maar dat is niet genoeg. In Dordrecht is onze ambitie om in 2050 energie neutraal te zijn. Daarvoor moet nog veel water door de Merwede, de Maas en de Noord.

Windmolens

In het collegeakkoord zijn  vier windmolens afgesproken voor op het eiland van Dordrecht. Een mooi begin, maar al lang is duidelijk dat er minstens plaats is voor 19. Windmolens door de eeuwen heen is ons motto. Nu in een mooi strak jasje.

Zonnepanelen

Wij stimuleren het installeren van zonnepanelen. Op scholen, overheidsgebouwen en bij particulieren. Daarvoor zullen we meer soepel met de regels om moeten gaan. Hiervoor zal dan ook een initiatiefvoorstel worden uitgebracht door GroenLinks, de PvdA en de VVD.

Groene daken

Om de wateroverlast tegen te gaan, om de lucht waarin we leven minder CO2 te laten bevatten, zullen we meer groen moeten aanbrengen in onze stad. Groen (bomen en struiken) filteren de CO2 uitstoot. Geven een stad verkoeling in warme dagen en zorgen dat bij grote regenval de rioleringen ontlast worden. Groene daken zijn al jaren geleden experiment geweest (Stadspolders) en kunnen nu meer worden toegepast.

Kortom wij gaan in 2016 voor een gezond groen en leefklimaat, waarbij we al energie die we uitsparen kunnen gebruiken voor doeleinden van algemeen maatschappelijk belang die gewoon geld kosten.