De adviescommissie van de gemeenteraad heeft dinsdag 30 september gesproken over de 'Bomenvisie Binnenstad'.  GroenLinks maakt zich al vele jaren zorgen over het bomenbeleid en het groen in de gemeente. Daarom hebben we de wethouder gevraagd te komen met een integrale visie. De wethouder stond hier niet positief tegenover.

Echter bij de geanonimiseerde bezwaarschriften van de  bomenvisie 2014  kwam naar voren dat de bomenvisie zou moeten worden gezien als een eerste stap naar een meer omvattende visie, waarin ook andere zaken aan de orde komen die voor een gezond bomenbestand van belang zijn. Stadsbeheer  stelt daar tegenover dat  momenteel  wordt  gewerkt aan een werkplan, waarin een oplossing aangedragen wordt voor actuele problemen in de stad. Onderdeel van dit werkplan wordt een financiële onderbouwing voor de noodzakelijke ingrepen.

Niet consistent
GroenLinks vindt dat een werkplan dat alleen gebaseerd is op actuele problemen en op noodzakelijke ingrepen en dat niet voorkomt uit een integrale visie, geldverspilling is en niet getuigd van een consistent beleid. Wij vinden  dat er vanuit een integrale visie beleid moet worden gevoerd  en niet ad hoc vanuit de bestaande deelplannen die inmiddels ook aan revisie toe zijn.

Werkplan
Er zou een integrale  groenvisie moeten worden opgesteld met  een  geactualiseerde  bomenlijst met  extra aandacht voor kap- en snoeibeleid, voor monumentale  bomen,  groeiplaatsinrichting, leeftijdsopbouw en biodiversiteit. Dit moet in overleg met de Bomenstichting, de Natuur & Vogelwacht en overige belangenbehartigende organisaties en worden voorzien van een werkplan en een financiële onderbouwing. In de visie moet ook aandacht zijn voor de buurtbomen, parken en landgoederen, slootkanten en buitengebieden, stadslandbouw, groene daken , water en groen voor braakliggende terreinen.

Leefbaarbeid
Groen in de directe woonomgeving is van groot belang voor de leefbaarheid. Bomen dragen bij aan een welvarende en plezierige stad om te wonen en te recreëren. Groen levert koelte, groen absorbeert fijn stof, een groene omgeving is fijner om in te wonen én te werken.

GroenLinks overweegt een initiatiefvoorstel  in te dienen tijdens de begrotingsbehandeling en hoopt hiermee  bij te dragen aan een groene, gezonde  stad om te wonen en te recreëren.