Op 25 oktober 2016 heeft de Gemeenteraad de raadsinformatiebrief inzake aanpak dak -, en thuislozen Zwijndrechtse brug ontvangen.
In deze brief werd de Raad geïnformeerd over de situatie onder de Zwijndrechtse burg en de aanpak op de groep en de locatie,
met als doel de normalisatie voor de korte (voor de komende winter) en langere termijn.
De aanpak behelst: de groep perspectief te bieden en de plek onder de Zwijndrechtse brug minder aantrekkelijk maken.
De gezamenlijke zorgpartijen hebben de groep per individu in beeld gebracht. De reële inschatting is dat via de bestaande inzet en met het huidige aanbod het merendeel van de mensen in een traject kan worden gebracht.
Er resteert een groep van ongeveer 5 mensen die niet in de variëteit van het bestaande aanbod past. Het onderzoek naar een alternatief als de “Skaeve Huse” wordt begin 2017 aan de raad voorgelegd. Met de gehele opruiming wordt pas gestart als de betrokkenen in een zorgtraject zijn geplaatst en of onderdak hebben. Wel wordt alvast gestart met kleine fysieke ingrepen ter voorbereiding op de ontruiming, dat tevens een signaal moet zijn aan de groep dat er daadwerkelijk wordt ingegrepen.

Geacht college,

Op 8 november 2016 is bij de bespreking van de begroting de motie “Skaeve Huse” aangenomen. Hierin wordt het college verzocht de mogelijkheden van de “Skaeve Huse” te onderzoeken en een mogelijke locatie te bepalen.
Tijdens de bespreking in debat is de wethouder gevraagd wat er gaat gebeuren met de groep tussen het tijdstip van ontruiming en het realiseren van een alternatie als de “Skaeve Huse”.
Volgens de wethouder zouden er maatregelen getroffen worden zoals in de raadsinformatiebrief beschreven en was zij ervan overtuigd dat er voor iedereen een oplossing zou zijn.
Ook al werd aangegeven dat er mensen in de groep zijn, die zelfs niet voor tijdelijk ondergebracht kunnen worden in het bestaande aanbod.
Derhalve willen wij graag een paar vragen stellen.

1. Door een start te maken met de voorbereidingen voor de ontruiming zoals oa. het snoeien van struiken; denkt u niet dat de groep die er nu een voor hen veilig onderkomen heeft erg onrustig van wordt
en vast gaat uitzien naar een ander onderkomen?

Zo nee, waarin zit uw overtuiging.

2. Op dit moment is de groep goed te vinden door de hulpverlening. Zal deze bereikbaarheid , indien de groep zich gaat verspreiden niet verminderen, dan wel in sommige gevallen onmogelijk worden?

3. Er wordt pas volledig ontruimd als de gehele groep in traject is gezet en of onderdak heeft. Wat gebeurd er als dit niet voor de gehele groep lukt en op welk termijn moet dit gerealiseerd zijn?

4. Hoe zijn de zorgpartners daadwerkelijk betrokken bij de ontruiming?

5. Is er een oplossing / alternatief voor degene die geschorst zijn binnen het huidige aanbod?

En zoja welke?

6. Buiten het feit dat het niet gewenst is dat mensen onder een brug moeten slapen: wat is nu de daadwerkelijke overlast van deze groep?

7. Wat denkt het college van tijdelijk op deze plaats containers of caravans neer te zetten voor degene die echt niet kunnen worden ondergebracht in het huidige aanbod ter overbrugging van oplossingen voor de lange termijn?

8. De winter komt er weer aan. Hiervoor is een winterregeling ingesteld, waarbij er uitbreiding van het aantal bedden is en bij van januari t/m 15 maart niemand geweigerd mag worden.

Is het mogelijk dit maximale bedden voor de nachtopvang nu al los te laten totdat er alternatieve oplossingen zijn gekomen voor het verblijf onder de Zwijndrechtse brug.