'Maak vaart met wind.' Dat is de boodschap die een groep GroenLinksers en sympathisanten zondag 10 maart kracht bij zetten door tientallen windmolentjes te plaatsen op de Wieldrechtsezeedijk aan de Dordtse Kil. GroenLinks vindt dat het tempo voor omschakeling naar duurzame energie in Dordrecht omhoog moet.

Lijstrekker Kitty Kruger: "Wij gaan voor duurzame energie: zon en wind. De locatie aan de Dordtse Kil-zuid is hiervoor prima geschikt, niet te dicht bij woningen en bovendien is er zo dicht bij het water veel wind." Voordeel van windenergie is volgens Kitty Kruger dat er geen uitstoot is, zodat de lucht schoner wordt.

GroenLinks wil de exploitatie van windmolens het liefst in handen geven van een corporatie van bewoners. Dan plukken zij er ook financieel de vruchten van en wordt de betrokkenheid vergroot. Tegenstanders roepen wel, dat windmolens draaien op subsidie. Dat is zo, maar windmolens betekenen winst voor het milieu. Fossiele centrales en al helemaal kolencentrales draaien daarentegen vormen een zware belasting voor het milieu. Wanneer CO2 uitstoot zou worden belast wordt, zou subsidie op windenergie overbodig zijn. Dus: maak vaart met wind.