De groene lintjes komen er weer aan. GroenLinks Drechsteden nodigt je uit om personen, organisaties en bedrijven die zich inzetten voor duurzame drechtsteden en een duurzame wereld te nomineren voor het groene lintje. Wie moeten volgens jou het groene lintje 2016 winnen? Klik op ondestaande link en maak je keuze in de categorieën Duurzame Doorzetters en Groene Organisaties hier.
Wie is de duurzame doorzetter van 2016?
Daantje Kookt Vega
Daniëlle, die met Daantje kookt vega is gestart als veganistische lunchroom, maar is inmiddels al veel meer dan dat: enkele dagen per week is het restaurant ook ‘s avonds open, en daarnaast worden regelmatig workshops, lezingen, filmavonden en avonden met live-muziek georganiseerd. Tot slot is er sinds kort ook nog een Bed & Breakfast bij gekomen. Daantje laat iedereen zien dat er heerlijk gegeten kan worden zonder dat er dierlijke producten aan te pas komen. Daar ligt de nadruk op, en door middel van o.a. veganistische kookworkshops laat ze zien dat het ook best makkelijk is om veganistisch eten te bereiden. Ze ‘verleidt’ mensen dus tot veganistisch eten.
Repair Cafe Papendrecht
Louis Lodder, oprichter van het Repair Café Papendrecht, lid van de werkgroep duurzaamheid bij de Morgensterkerk, en mede-ontwikkelaar van een milieuvriendelijker beddenwas-straat in het Erasmus MC. Robis Koopmans, drijvende kracht achter de Freegan Kitchen in DOOR Dordrecht, en achter de weggeefkast op het Vrieseplein.
Welke organisatie verdient het groene lintje 2016?
De Buitenwacht
De Buitenwacht, al jaren een sociaal duurzaam initiatief in Oud Krispijn Dordrecht. Door de bezuinigingen in het verleden draait de Buitenwacht nu geheel op vrijwilligers en op dit moment staat de subsidie opnieuw ter discussie. De Buitenwacht is: Een huiskamer voor velen die behoefte hebben aan contact en ondersteuning Er worden activiteiten georganiseerd voor bewoners met een smalle beurs, zoals grip op je knip. Huiswerkhuis Wijkwinkel voor sociale vragen Ruimte bieden aan initiatieven met weinig geld. Het voedsel komt van de biologische boerderij De Zuidpunt De groeituinen zijn vanuit de Buitenwacht gestart. Thuisbasis van het armoedeberaad
Puur Geknipt
Puur Geknipt, kappers die werken met ecologische producten. De eigenaresse van deze kapperszaak heeft het concept van duurzaamheid breed doorgevoerd: van de verf op de muren tot en met producten van haarverzorging. Eigenaresse en kappers werken op basis van respect voor de natuur en respect voor mens.
Zorgboerderij de Zuidpunt
Zorgboerderij de Zuidpunt, van boer Corstiaan en zijn vrouw Johanna, die van huis uit verpleegkundige is, bieden hier vier dagen per week dagbesteding aan de cliënten van Yulius. Op de boerderij wordt vooral aan volle grond groenteteelt gedaan, waar mogelijk biologisch. Daarnaast worden dieren gehouden, die goed verzorgd worden en voldoende ruimte krijgen. In de boerderijwinkel worden de groente en eieren van eigen bodem verkocht en daarnaast wordt de biologische kaas uit Kinderdijk verkocht. Sinds kort bestaat de mogelijkheid om een kinderfeestje te organiseren op de zorgboerderij. Zo kunnen kinderen al vroeg zien waar groente en eieren vandaan komen, hoe je groente verbouwt en hoe je dieren moet verzorgen. Tot slot start de zorgboerderij per 1 juni samen met Stichting Steunpunt Drechtstadboer en de Groentuinen met groentepaketten van het eiland van Dordt, om zo de keten van de productie tot het bord te verkleinen en de tussenhandelaren er tussenuit te halen!
DOOR
DOOR Dordrecht, waar tien initiatiefnemers zijn uit ideele overweging begonnen met DOOR. Zij voeren het uit: werken met en voor anderen. Ze zijn begonnen als nomaden en hebben zich ontwikkeld tot een niet meer weg te denken groep mensen, die een grote maatschappelijk bijdrage levert aan Dordrecht. Met hun activiteiten brengen zij kleur en levendigheid in de stad. Daarbij betrekken zij altijd derden, die het niet altijd vanzelf maken in de maatschappij. Naast het eigen werk geven zij veel terug met vrijwilligerswerk voor het algemeen maatschappelijk belang. Ze laten zien dat met grote inzet, geven in plaats van alleen maar nemen, en met hergebruik van bestaande middelen (gebouw, materialen) dat de circulaire economie bestaat.
Nobel's Brood
Nobel's Brood verkoopt heerlijk brood dat ambachtelijk bereid wordt door vakmensen en bij Nobe’s brood wordt afgebakken. Naast brood verkoopt Nobel ook zoete lekkernijen en gebak dat veelal zelf gemaakt is. Een deel van het brood, zoet en gebak is biologisch. Naast deze ‘core business’ verkoopt Nobel ook producten die op of bij de boterham gegeten of gedronken kunnen worden. Bij de selectie is naar drie zaken gekeken: 1) kwaliteit (belangrijkste criterium;het moet wel lekker zijn!), 2) van producenten zo dicht mogelijk in de buurt en 3) of er goed omgegaan wordt met dieren en onze planeet.
Nationaal Park De Biesbosch
Nationaal Park De Biesbosch: de achtertuin van de Drechtsteden, de longen van Dordrecht zijn benamingen die ook wel gebruikt worden voor de Biesbosch. De prachtige natuur waarbij ontspanning voor inwoners, natuureducatie en respect voor natuur en eb en vloed samenkomen. Voor kinderen en volwassenen worden mooie programma's verzorgd door betaalde en vrijwillige krachten. Heel waardevol voor onze stad en inwoners.