Gratis plastic tasjes komen vaak in de natuur terecht. Daardoor sterven ieder jaar miljoenen zeedieren zoals walvissen, zeehonden en zeemeeuwen. Daarom wil GroenLinks Dordrecht dat winkels stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen. Om die eis te onderstrepen ruilde GroenLinks zaterdagochtend 12 april op de markt op het Statenplein plastic tasjes om voor duurzame, herbruikbare boodschappentassen.

In iets meer dan een uur waren alle 75 juten tassen omgeruild voor plastic tassen. Agnes Denie, lid van het campagne team, vertelt: “Eigenlijk hadden al veel mensen zelf herbruikbare tassen bij zich. Daar konden wij onze juten tassen dus niet aan kwijt, anders waren we waarschijnlijk al binnen het uur klaar geweest. Maar ik ben eigenlijk heel blij om te zien dat de mensen in Dordrecht al zo bewust er mee omgaan.”

Niet alleen in Dordrecht werden door GroenLinks plastic tassen omgeruild voor herbruikbare juten tassen. Overal in het land was men druk op markten en bij winkelcentra plastic tassen om te ruilen. Volgende week wordt namelijk in het Europees Parlement gestemd over de voorstellen van de Deense fractiegenoot van GroenLinks, Margrete Auken, om het gebruik van plastic tassen de komende jaren drastisch terug te brengen. GroenLinks Europees lijsttrekker Bas Eickhout legt uit: “Meer dan negentig procent van de vogels rond de Noordzee heeft plastic in hun maag en onlangs bleek er meer plastic dan vis in de Donau te zitten. Dat gaan we nu stoppen.”

Elke Europeaan gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic tasjes per jaar. Plastic tassen worden vaak maar één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Veel van deze wegwerptasjes eindigen snel in de plastic soep in onze zeeën en oceanen.