Genomineerden Groene Lintje 2017

GroenLinks Drechtsteden reikt ook dit jaar de Groene Lintjes uit.

U kunt stemmen tot 5 juni. De prijsuitreiking is 11 juni. (zie agenda)

De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: duurzame doorzetters, duurzaam voedsel, en duurzame initiatieven.

Ook dit jaar zijn veel bijzondere genomineerden. 

Uiteindelijk bepaalt u wie het Groene Lintje krijgt.

Duurzame Doorzetters.

Duurzame doorzetters zijn mensen die persoonlijk initiatief nemen voor een duurzamere wereld.

 

Corstiaan den Boer
Corstiaan den Boer runt samen met zijn vrouw Zorgboerderij de Zuidpunt, een boerderij waar met name aan volle grond akkerbouw gedaan wordt en groenten en fruit worden verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen.
De op de boerderij rondscharrelende dieren krijgen alle ruimte en worden op diervriendelijke wijze behandeld.Tot slot heeft de zorgboerderij ook een winkeltje, waar naast de groenten, aardappelen en eieren van de
boerderij ook biologische kaas uit Kinderdijk wordt verkocht. In het verlengde hiervan kunnen mensen online bestellen en zelfs een jaarabonnement op een wekelijks groentepakket (Groenekratje) nemen,
waarbij ook thuisbezorgen een optie is.Op de Zorgboerderij werken mensen met een geestelijke en/ of lichamelijke beperking, voor wie Corstiaan zich elke dag weer met hart en ziel inzet.
Ook als de indicatie voor dagbesteding op zich laat wachten, mogen de hulpboeren toch blijven komen, want het welzijn van zijn hulpboeren gaat voor deze bevlogen boer altijd voor!

Ivan Geense
Ivan Geense is mede-eigenaar van muziekcafé Dolhuis en bezorgde Dordtenaar. Toen hij hoorde dat de chemische stof GenX in het drinkwater rondom Dordrecht zat wilde hij het liefst naar de Chemours fabriek lopen en de boel stopzetten.
Maar dat kon niet. Want Chemours overtreedt de wet niet. Dit riep allerlei vragen op. Geense ging het uitzoeken, zocht de media op en zette ‘Project GenX’ op,
een inloopavond voor mensen die zich zorgen maken over de lozing van GenX in het water om ons heen.
Geense wist in korte tijd toxicologen, politici en vertegenwoordigers van Chemours bereid te vinden uitleg te geven en met de bezorgde burgers – ruim 100 kwamen er 3 mei naar Dolhuis - in gesprek te gaan.
Er zijn nog veel onduidelijkheden over, maar bewoners weten elkaar en de experts nu beter te vinden. En Chemours weet nog weer beter hoeveel onvrede en ongerustheid er heerst, en hoezeer er op hen gelet wordt!

Joke de Bloeme
Joke de Bloeme zet zich al jaren in voor de Watertoren. De watertoren is een bedrijf dat veel doet om mens- en milieuvriendelijk te werken (o.a. grijswatersysteem sanitair, warmtepompinstallatie, tweedehandsmeubels
en veel biologische producten in het assortiment). Daarnaast is Joke de oprichter en drijvende kracht achter Stichting Good Future Africa (GoFuA), een organisatie die zich inzet voor onderwijs in Bamenda,
de zusterstad van Dordrecht in Kameroen. Dankzij haar tomeloze inzet gaan er nu veel kinderen naar school die zonder de steun van GoFuA geen onderwijs hadden kunnen genieten.

Leen van der Linden
Leen is een veelzijde doorzetter. Al 10 jaar helpt hij moeilijk bemidddelbare mensen aan het werk te helpen. Daarnaast is hij heel succesvol in het laten hergebruiken van allerlei spullen.

Tineke Jooren-Hardenbol
Tineke heeft haar tuin zelf volledig duurzaam ingericht, en met die ervaring helpt ze ook anderen om hun tuin natuur- en milieuvriendelijk in te richten. Ze stimuleert hergebruik en recycling in haar omgeving.
Daarmee brengt ze de idealen van Greenpeace en Natuurmonumenten ook in haar dagelijks leven in de praktijk.

Duurzaam voedsel Het is opvallend hoeveel werk wordt gemaakt van duurzaamheid in en rond ons voedsel.

Van het kweken tot het bereiden en opeten: eten brengt ons in direct contact met de wereld. "Stemmen met je vork", elke dag.

 

Zuiver water
Karel is ooit begonnen als pionier op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen in onze regio. Via zijn werk als theeverkoper raakte hij geinteresseerd in waterkwaliteit. Nu zet hij zich in voor voorlichting over zuiver drinkwater.

Wijngaard Bilderhof
Er worden al vijftien jaar op het zuiden van het Eiland van Dordrecht druiven geteeld, met respect voor de natuur. Daarmee halen ze resultaat: zowel de rode als de witte wijn is inmiddels bekroond met een gouden medaille voor smaak.
En, minder bekend: de wijn wordt geklaard met bentoniet, een klei-achtige minerale substantie. Daarmee is de wijn, in tegenstelling tot veel andere wijnen die traditioneel met dierlijke eiwitten (o.a. gelatine) geklaard worden, geschikt
voor zowel vegetariërs als veganisten.

VoedselBos BuitenZinnig
In VoedselBos BuitenZinnig – nu nog bij het Jeugddorp, Dordrecht, maar met een viertal mogelijke nieuwe locaties op het oog - wordt werk gemaakt van permacultuur: een manier van landbouw bedrijven die is gebaseerd op de praktijk in "echte" bossen: alles is eetbaar, groeit in meerdere groeilagen en omdat planten en bodemleven elkaar versterken is wordt de grond alleen maar vruchtbaarder en wordt de biodiversiteit vergroot.

Stadslandbouwkas Oude Beer
De stadslandbouwkas wordt gerund door vrijwilligers, die samen groenten en kruiden kweken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Een deel van de gekweekte groenten gaat naar sociale doelen in Dordrecht, een deel wordt verkocht aan bewoners en cateraars uit de omgeving en een deel wordt gegeten door de vrijwilligers die de kas draaiende houden: heel korte ketens dus. De Stadslandbouwkas biedt leuk, nuttig en leerzaam vrijwilligerswerk, levert lekkere, gezonde en betaalbare groente van dichtbij en is daardoor goed voor mens èn milieu.

Lunchroom ZUSJES
Een volledig vegetarische kaart, vol lekkernijen: deze nominatie verrast niemand die er ooit at. Salades, taart, en heerlijke dranken, in een prachtige lichte lunchroom.

De Vliegende Hollander
De Vliegende Hollander maakt duurzaam inkopen makkelijk: ze bundelen en verspreiden informatie over duurzame producten - producten die zijn gemaakt met respect voor mens, dier, en milieu.

De Heerlijkheid van Papendrecht
De Heerlijkheid van Pependrecht is de overtreffende trap van een gemengd bedrijf: een boomgaard, landwinkel, imkerij, en ontvangstruimte. En natuurlijk veel aandacht voor biologische producten. En voor voorlichting en educatie, met name voor de volgende generatie.

Duurzame Initiatieven.
Overal in de Drechtsteden doen bedrijven, stichtingen, en andere organisaties hun deel om duurzaam te werken.

 

Herdenkingsbos de Vlinder
Vroeg of laat maken we het allemaal mee, een dierbaar iemand overlijdt veel te vroeg. Het overkwam ook het echtpaar van der Linden. Zij cremeerden in 2004 hun 26-jarige zoon die overleed aan kanker. In de droevige periode die volgde, ervoeren zijn ouders hoe belangrijk het is een bijzondere, rustige plek te hebben waar je een dierbare kunt herdenken. Ze realiseerden zich dat iedereen die een dergelijk groot verlies lijdt, hier veel baat bij kan hebben. Om deze reden richtten zij de Stichting Herdenkingsbos De Vlinder op. Een prachtig initiatief, dat sinds de oprichting al een steun in de rug van vele Dordtenaren is geweest en tegelijkertijd het eiland per geplante boom weer wat extra groen en schone lucht oplevert!

Juffrouw Pollewop
Juffrouw Pollewop is hét duurzame kinderwarenhuis, met zorgvuldig uitgezochte prentenboeken, verantwoord, milieuvriendelijk geproduceerd speelgoed gemaakt van duurzame en veelal natuurlijke materialen en andere spullen die kinderen gebruiken of nodig hebben, zoals kleding, muziek, lunchboxen, drinkbekers – en af en toe een verantwoorde (want slaven-vrij en fair trade) lekkernij van Tony Chocolonely. De winkel is naast duurzaam en verantwoord ook mooi en gezellig, een ideale cadeauwinkel waar je voor ieder kind wel iets vindt.

Kledingbank
De Kledingbank Dordrecht zamelt goede kleding in en verkoopt ze, zonder winstoogmerk, voor een kleine prijs. Ze zorgen daarmee voor mens én milieu.

De Kunstrand
De Kunstrand is een ontmoetingsplaats en participatieproject in Dordrecht, in 2013 ontstaan op de Stadswerven naast de Ark en de Biesboschhal, voortgekomen uit de gestrande stadsstrand-ideeën. Gedurende de zomer vinden hier diverse ontmoetingsmomenten plaats met bijzondere activiteiten. Kunst dient hierbij als conversation piece. De Kunst van de Kunstrand wordt deels gemaakt van duurzame materialen en deels van materialen die eerst een ander doel gediend hebben.
Dit hergebruik voorkomt afval, en de kunst maakt de stad mooier!

Opnieuw & Co
Bij Opnieuw & Co gebeurt van alles: ze bieden sociale werkgelegenheid, en helpen mensen re-integreren: soms via tijdelijke trajecten, anderen in loondienst. Door het stimuleren van hergebruik voorkomen ze dat spullen op de afvalberg belanden.
En natuurlijk vormen ze een betaalbaar alternatief voor dure nieuwe dingen.

Prinsemarij het Spectrum
De Prinsemarij is woonruimte en leefruimte: er wonen mensen in de verschillende appartementen, maar het is vooral ook de woonkamer van de wijk. Met allerhande activiteiten stimuleren ze contact tussen bewoners. Daarnaast bieden ze bij de Prinsmarij werk aan mensen met een verstandelijke beperking en aan vluchtelingen.

PvdA Sliedrecht
De PvdA heeft zich de afgelopen jaren stevig ingezet op het dossier Dupont/Chemours, en ze komen zo op voor de bewoners van Sliedrecht en het water van ons allemaal.

Puur Geknipt
Zorg voor je haar, kijk op je kapsel, en natuurlijk: biologische, natuurlijke producten om alles schoon en goed in model te krijgen en te houden. Bij Puur Geknipt kan het allemaal. De producten die ze gebruiken zijn zorgvuldig geselecteerd, en daarom goed te verdragen voor mensen met allergie, en leveren de kleinst mogelijke belasting voor het milieu. Mooi en goed dus.

Repair Café Zwijndrecht
In het Repair Café Zwijndrecht krijgen elektrische en elektronische apparaten, computers, fietsen, en zelfs kleding een tweede kans, voor weinig of zelfs voor niks. Er zijn reparateurs voor alle specialismen te vinden. Maar er is ook gewoon plek voor een kop koffie en een praatje. Goed voor mens, milieu en portemonnee.

Het Vogelnest
Het Vogelnest vergroot door middel van laagdrempelige activiteiten de sociale cohesie en zelfredzaamheid van de Vogelbuurt. Samen met de buren maken zij de buurt mooier, creatiever en groener. Sinds het begin, juni 2016, is er een vol programma van diverse activiteiten voor vele doelgroepen in de wijk. Ook wordt de Adelaarstraat gestaag een kunst-straat vol grote muurschilderingen en verschijnen er overal moestuinen waar iedereen plukt. Het Vogelnest organiseert de buurt zó dat de buurtkamer en de moestuinen een permanent karakter gaan krijgen. Het leukste en belangrijkste, is dat de bewoners trots zijn geworden op hun buurt en wat daar gebeurt!

U kunt hier uw keuzes maken!