Op 22 januari 2013 is het initaitiefvoorstel van GroenLinks: "Geen poep op de stoep" behandeld in de adviescommissie. Kitty Kruger en Myra Zeldenrust zijn de opstellers van dit initiatiefvoorstel.
Het initatiefvoorstel gaat over duurzaamheid, onderhoud van openbare ruimte, groen, ecologie en dieren-en mensenwelzijn.

Hondenuitwerpselen zijn al jaar en dag een van de drie grootste ergernissen onder de inwoners van Dordrecht. GroenLinks diende een  initiatiefvoorstel  in om deze ergernis te verkleinen en het liefst weg te nemen. Wij waren in aanraking gekomen met andere gemeenten met hetzelfde probleem, die hiervoor een oplossing hadden gevonden.

Niet alleen om de ergernis weg te nemen is dit voorstel ingediend maar vooral ook om:

1. De stad schoner te maken

2. De hondenpoep  te verwerken tot  alternatieve energie

3. Risico,s voor de volksgezondheid weg te nemen. Verspreiding van de eitjes van de  wormen in de ontlasting van de honden slecht  voor oa.  mensen met ademhalingsproblemen

Wat stelden we voor:

-het aanschaffen van speciale verzamelbakken, die aangesloten zijn op het riool. In deze bakken kan de hondenpoep worden gedeponeerd, die via  het riool wordt  getransporteerd naar het waterzuiveringstation. Het overgebleven slib kan omgezet worden in energie. Verschillende steden als Haarlem en Leeuwarden zijn ons hierin al voorgegaan.

Bij het bespreken van dit voorstel heeft iedere aanwezige partij de complimenten gegeven over het opstellen en uitwerken van het initiatiefvoorstel. Bedenkingen werden uitgesproken over de hoogte  van de investering .  € 2500 per bak, waarbij we dan al snel in totaal zo'n 40.000 euro zouden kwijt zijn.

Twijfels waren er over  het draagvlak onder de hondenbezitters.  Deze zijn immers gehecht aan de uitlaatplaatsen waar geen ruimplicht is.

Dordrecht kent  nu een tweeledig hondenbeleid. Plaatsen waar honden aangelijnd mogen komen en waar een opruimplicht is. Uitlaatgebieden en losloopgebieden waar geen ruimplicht is.

Behalve bedenkingen heeft iedere partij ook alternatieven aangedragen.

D66 stelde mee te willen denken voor de toekomst. Hoe komen we wel naar een implementatie van de hondentoiletten zoals bedoeld.

BvD opperde het inzetten van afbreekbare plasticzakjes waarmee de hondenpoep in het bestaande  toilet kan worden gegooid. Tevens stelden zij voor om een herwaardering te geven aan de geplaatste prullenbakken zodat er meer of op betere plaatsen kunnen worden neergezet. Niemand wil immers lang met een zakje poep in zijn handen lopen.

De wethouder bevestigde het tweeledige beleid van de gemeente en daarom had zij er op dit moment geen verdusie in om het voorstel zoals het op tafel lag te ondersteunen. Wel wil zij zich  inzetten voor de afbreekbare plasticzakjes, het beter inzetten van de prullenbakken en het bekijken van de riool mogelijkheden. De bestaande  waterafvoerputten zijn aangesloten op het riool. Deze zouden gebruikt kunnen worden om de zakjes hondenpoep in te deponeren.

Al met al een geslaagde Dordtse Kamer. GROENLINKS IS VOOR DIT MOMENT TEVREDEN OVER DE UITKOMST VAN DE DISCUSSIE.

Het hondenbeleid en hiermee het poep probleem is andermaal op de kaart gezet. Alternatieven zijn aangedragen zodat we een schonere, groenere, gezondere stad kunnen krijgen.

WIJ KIJKEN UIT NAAR DE UITWERKING VAN DE VOORSTELLEN.