De kadernota is de opmaat naar de begroting 2013. Bij de bespreking van de kadernota, het document waarin het College haar beleidskeuzes voorlegt aan de raad, geven de politieke partijen aan welke inhoudelijke keuzes zij willen maken voor het beoogde begrotings jaar. Dat betekent dat iedere partij eigen prioriteiten aangeeft en zich uitspreekt over de voorstellen van het college.
Tijdens de bespreking van de kadernota 2013, hield Mary Ruisch, fractievoorzitter, een sterk betoog voor Milieu/Duurzaamheid en voor Sterke mensen , Sterke wijken, Sterke stad.
Lees hier de woordvoering, het verslag en de moties.

Sterke mensen;
Sterke mensen, zijn die mensen die voor zichzelf kunnen zorgen, die hun leven inhoud kunnen geven en die tegen een stootje kunnen.
Om sterke mensen te krijgen, moet je in mensen investeren o.a. middels het onderwijs en door mensen actief te betrekken bij ontwikkelingen in de eigen stad en buurt.

Sterke wijken;
In de wijken wordt stevig geïnvesteerd, ook de corporaties nemen hierin hun eigen verantwoordelijkheid. GRL houdt vast aan een goed sociaalplan bij de herstructurering van oudere wijken en vindt dat hierop, in economisch moeilijke tijden, zo weinig mogelijk moet worden bezuinigd.

Sterke stad;
Door de hele stad komen of zijn er inmiddels geweldige voorzieningen, oa. het gerestaureerde museum en de Sportboulevard. Hieraan wordt ‘ het onderwijsmuseum’ komende jaren nog toegevoegd.
GroenLinks is van mening dat de hoogte van de landelijke financiële bijdrage voor dit museum evenredig en onlosmakelijk verbonden moet zijn aan de lokale bijdrage. Wij vinden dit een belangrijke voorwaarde. Blijft staan dat we, hoe dan ook, de jaarlijkse structurele bijdrage van € 300.000 die Dordrecht moet ophoesten, fors vinden .

Bij deze kadernota kiest GroenLinks er voor om uitgebreid in te gaan op het milieu/ duurzaamheid. Dordrecht is per slot niet voor niets een millennium gemeente, daar moeten we wel wat voor doen.
GroenLinks wil dat het college zich meer inspant om de hoofdstroom van Dordtse burgers milieubewuster te maken, daar mag best een schepje bovenop. Mensen willen wel meedoen, als er maar een goed zichtbare campagne wordt gevoerd. Verwarming een graadje lager, lichten uit, isolatie van de woning, zonnepanelen. En als nieuwe loot aan de stam "zuinig omgaan met water ".
GroenLinks stelt voor gedurende 3 maanden op de gemeentepagina van de Stem van Dordt wekelijks een artikel op te nemen waarin een milieu-onderwerp wordt belicht onder het motto: "Wat kan u er zelf aan doen en wat schiet u ermee op". Zie Motie

GroenLinks stelde verder nog vragen over de beloofde windmolens op ons eiland, het revolverend fonds ter verbetering van de eigen woning inclusief duurzaamheidsmaatregelen en GroenLinks pleitte voor een stadstuin op de Stadswerven i.t.t. het voorstel van het college om daar een stadsstrand aan te leggen. Een stadsstrand waarvan men slechts kan genieten gedurende een paar mooie dagen per jaar. Zie bijgaande woordvoering en moties.

 

Naschrift:
-De motie mbt de informatie aan de Dordtenaren over zelf te nemen maatregelen in het licht van milieu en duurzaamheid, heeft in de raad een meerderheid gekregen.
-De motie stadstuin heeft het niet gehaald. Wel neemt de wethouder dit idee mee bij de verdere uitwerking van de ideeën mbt Stadswerven
-In het vierde kwartaal komt er nieuws over de windmolens
-het revolverend fonds verbetering eigen woning inclusief duurzaamheidsmaatregelen, gaat onderdeel uitmaken van de aktiviteiten van de Dordtse Energie Cooperatie, waarvoor de samenwerkende partijen de overeenkomst op 6 juli jl. hebben getekend.
-De watertappunten in de stad (Join the pipe) komen ook na het zomerreces.
Commentaar GroenLinks: "Jammer, mosterd na de maaltijd, omdat er juist in de zomer meer behoefte zal zijn aan dergelijke tappunten