Met de verkiezingen in zicht, rondde de gemeenteraad dinsdag 4 februari de raads- en collegeperiode 2010-2014 af. Fractievoorzitter Mary Ruisch blikte terug namens GroenLinks.
Ik kijk naar de mensen aan de collegetafel en dan kan ik niet anders zeggen dan 'ze hebben hard gewerkt' en 'ze hebben hart voor de stad', waarvoor onze complimenten. Zichtbaar in de stad en een luisterend oor. Maar helaas, luisteren betekent lang niet altijd horen, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Het blijkt ook uit het cijfer dat de mensen in de stad dit college geven, een ‘ zes en een half’ dat is niet echt hoog! Vertrouwen en verantwoordelijkheid, hoog in het vaandel van dit college, is niet altijd waar gemaakt. Dit heb ik tijdens de algemene beschouwingen in november 2012 reeds uitgebreid aan de orde gesteld. In dit betoog zal ik een aantal van onze kritiekpunten nogmaals onder woorden brengen, soms voorzien van een voorbeeld om ieders geheugen nog eens op te frissen.
Daarbij heb ik mij gebaseerd op drie documenten en de prioriteiten die GRL heeft benoemd bij de start van deze collegeperiode:
- een duurzame stad
- een open en communicatieve bestuursstijl
- de sociale stad
- veiligheid
gespiegeld aan het collegeprogramma 2010-2014 en raadsinformatiebrief afronding raads- en collegeperiode 2010-2014.
Richting kiezen
Prelude; De recessie heeft in de afgelopen collegeperiode grote gevolgen gehad voor het beleid. Financieel ingrijpen en bijstellen van de ambities was noodzakelijk. Het project ”Richting kiezen”, een reeks van intensieve, besloten vergaderingen waarin de grote projecten tegen het licht werden gehouden, is hiervan een goed voorbeeld. Hier hebben de coalitie en de oppositie elkaar weten te vinden. Partijpolitiekgewin is ondergeschikt gemaakt aan het algemeen belang van de stad. Uiteraard was er verschil van inzicht en probeerde ieder op zijn beurt een meerderheid te krijgen voor het eigen standpunt. Maar het uitgangspunt was en bleef het belang voor de stad, hoe kunnen we overleven in een tijd waar het niet meer vanzelfsprekend en mogelijk is om eerder gemaakte plannen te realiseren. Het college heeft op basis van de uitkomsten van deze discussies een stevig verlies op de grondexploitatie genomen, waardoor er een realistischer financieel beeld is ontstaan.
Te laat
Over het tijdstip waarop de discussie grote projecten heeft plaatsgevonden, zijn de meningen verdeeld. Vanuit de VOP is hierop met zekere regelmaat kritiek geuit. Naar de mening van de oppositie is het college te laat met richting kiezen begonnen. Bij het aantreden van dit college waren de problemen grotendeels bekend. Door het vooruitschuiven van toen al noodzakelijke maatregelen kon het college voor hen belangrijke punten doordouwen. Voor GRL zijn de bioscoop op Stadswerven en de renovatie van de Statenschool hiervan een voorbeeld.
Duurzaamheid
Duurzaamheid mag wel een stapje meer worden. De duurzaamheidsfabriek is iets om trots op te zijn, een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente. Het restwarmte- net HVC , het heeft eindeloos geduurd voor dit op gang kwam, maar het wordt nu uitgerold over de stad en daarover zijn we tevreden. Nog steeds vindt GroenLinks dat er meer geïnvesteerd moet worden in alternatieve vormen van energie en energiebesparing. Windmolens, zonnepanelen, energiebesparende voorzieningen en het stimuleren van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer.
En behoud van groen, groen in het centrum en groen in alle wijken. In het algemeen is Dordrecht nog een groene stad maar we zien ook dat het centrum steeds minder groen wordt. GroenLinks blijft erop toezien dat dit proces wordt gestopt. Bomen/groen zijn de longen van de stad.
Open communicatie
Over de bestuursstijl is GroenLinks minder enthousiast. Ja wanneer het over een bloembak of een parkeerplek gaat dan is er een luisterend oor, maar wanneer bewoners daadwerkelijk ideeën hebben, worden ze weinig serieus genomen.
Een actueel voorbeeld is hoe wordt omgegaan met de groep mensen die zich hebben verenigd in 'De Klovenier'. Zij zoeken al jaren naar een gebouw om als particulieren hun wens, gezamenlijk een duurzame woonomgeving inclusief buurtvoorzieningen te realiseren, waar te maken. Zij kregen, tot nu toe, geen serieuze steun. Dat past absoluut niet bij de uitspraak dat burgers eigen verantwoordelijkheid hebben en eigen initiatief moeten nemen.
Het niet-realiseren van de Kromhoutgarage, en de strijd die de buurbewoners hebben moeten leveren. In het collegeprogramma staat hierover: “Bij het bewerkstelligen hiervan gaan we in gesprek met bewoners over de meest gewenste situatie”. Ik denk dat de bewoners het proces rond de parkeergarage Kromhout heel anders hebben ervaren.
De locatie van de Grote Griek op de Voorstraat. Alle politieke partijen kregen deze week weer een brief van de omwonenden, zij ervaren nog steeds overlast!
Bij de start van dit college hebben wij vol overgave gepleit om bewoners daadwerkelijk meer zeggenschap en verantwoordelijkheid te geven over hun wijk. Daarbij hoort naar de mening van GroenLinks dat de buurtbewoners zeggenschap hebben over een wijkbudget dat zij naar eigen inzicht kunnen inzetten. Dit idee is vervolgens afgeserveerd. De kosten van begeleiding waren te hoog en men was van mening dat een te kleine groep mensen uit de buurt de dienst zou uitmaken. Dit past niet in het credo ‘vertrouwen en verantwoordelijkheid’ van dit college.
De Sociale Stad
Aandacht voor mensen die extra zorg nodig hebben; huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo. GroenLinks vindt dat hierin te veel is gesneden met negatieve effecten voor de mensen die het niet meer zelf kunnen. In het collegeprogramma (2010) staat hierover, (citaat) “thuiszorg in de Wmo functioneert naar behoren, maar wij zien mogelijkheden tot verbetering”. Wij hebben niets gemerkt van die verbeteringen in tegendeel, de zorg is sinds 2010 alleen maar minder geworden, horen en zien wij in de praktijk.
Wijken
Sociale programma’s bij ingrijpende werkzaamheden in de wijken. In Krispijn heeft dit veel meerwaarde opgeleverd. Daarom willen wij dat ieder herstructurings- of renovatieprogramma in de wijken is voorzien van een sociale paragraaf.
Wij pleiten voor goede opvang van mensen die (tijdelijk) geen dak boven hun hoofd hebben. Een menselijke/humane houding naar mensen die het niet redden, verslaafd zijn of in de schulden zitten. Roepen; “Eigen schuld, dikke bult”, vinden wij te gemakkelijk.
Het is prettig dat we over het hostel Domos dat zo veel commotie heeft veroorzaakt nu nog nauwelijks iets negatiefs horen, wij vinden dat een goed teken. Wij vragen aandacht en hulp voor ouderen en zieken, die eenzaam zijn. Alles is niet te regelen door mantelzorgers.
We zijn blij met de resultaten van de taskforce overlast, met name omdat de concentratie van kamerverhuur veel overlast heeft veroorzaakt en omdat het merendeel van de overlast door overbewoning is geconcentreerd in wijken en straten waar relatief veel mensen wonen die toch al meer dan gemiddelde problemen en zorgen hebben.
Veiligheid
Het vierde punt op onze prioriteitenlijst in 2010 (en nog steeds trouwens). GroenLinks wil een stad die veilig is en waar mensen samenleven met respect voor elkaar. Mensen die zich niet houden aan de regels krijgen een waarschuwing en als dat niet helpt zijn ze de klos!
GroenLinks is niet van pappen en nat houden maar we zijn wel tegen diverse repressieve maatregelen, meer camera’s, preventief fouilleren zonder concrete aanleiding, meer handhaving. Dit lost niks op en leidt er slechts toe dat dingen in het geniep gebeuren. GroenLinks vindt dat de afgelopen collegeperiode de repressie is toegenomen. Dordrecht voerde de wietpas in, nog voor dit landelijk verplicht was. Diverse coffeeshops zijn gesloten, we zitten nu op vijf coffeeshops, maar dit is naar de mening van GroenLinks is geen oplossing voor het probleem van overlast en criminaliteit. Gelukkig zijn er diverse gemeentebesturen die dit onder ogen zien, gegeven het recent verschenen manifest van 35 burgemeesters en wethouders waarin zij een oproep doen om het verbouwen en aanleveren van wiet en cannabis te legaliseren.” Het huidige beleid op dit terrein is volkomen achterhaald”, zeggen zij en daarmee is GroenLinks het eens. Wij wensen dat dit initiatief zal leiden tot een wijziging van de landelijke regelgeving.
Voorzitter; er is veel gerealiseerd de afgelopen collegeperiode, wij zijn daar “fier” op zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen. Het museum, het energiehuis, The Movies, de herinrichting van de binnenstad. Deels de verdiensten van dit college, deels de verdiensten van voorgaande colleges die ervoor hebben gezorgd dat zaken financieel mogelijk waren, of al veel voorbereidend werk hadden verricht.
Ik ga afronden. GroenLinks kijkt terug op een boeiende periode en we kijken met waardering terug op de samenwerking van de Verenigde Oppositiepartijen (VOP). Het was ons een waar genoegen!
Tot slot; Op meerdere punten had GroenLinks het graag anders gezien, enkele van deze punten heb ik hierboven de revue laten passeren. Alles overziend en als ik dan ook een cijfer mag geven dan kom ik uit op een ‘ 6 en een half ‘, gelijk aan het cijfer dat de Dordtenaren dit college hebben gegeven.
Dat betekent er staat een voldoende maar .. zoals mijn vader al zei als hij mijn rapport had bekeken: “Een zes en een half, het is een kleine voldoende maar… het kan stukken beter”.