Dordt schoon is toch heel gewoon?

“Tijdens Dordt Schoon steken Dordtenaren de handen uit de mouwen om samen de stad een stuk schoner te maken. Iedereen kan meedoen aan deze jaarlijks terugkerende actie. Jij doet toch ook mee?” Is de oproep van de gemeente voor de actie week van 25 maart t/m 31 maart. GroenLinks ging zaterdag 25 maart op pad gewapend met knijpers en vuilniszakken. Wij kozen dit keer voor een stukje Dordrecht in het buitengebied “Huis ter Merwe”.

Ongelofelijk wat we daar aantroffen. Een overvolle prullenbak met behoorlijk wat vuil ernaast.
Een eens zo’n mooi bord met uitleg over het historisch monument Huis ter Merwe geheel verweerd.
Een van de oudste kasteelruïnes in Nederland wordt aangeprezen als belangrijk monument van onze stad waar een rondwandeling aanbevolen wordt.
Om het monument is een schitterend stukje groen. Hier kun je op mooie plekjes genieten van het uitzicht op de rivier de Merwede.

Echter in al dat groen, langs de kades, en op de weg is veel zwerfvuil te vinden. Opvallend veel verpakkingen van de nabij gelegen MacDonalds.
Veel lege en soms nog half volle bierblikjes, petflesjes of andere restanten van een picknick. Zo gaan we toch niet met een Dordts Erfgoed om?
In ongeveer een uur tijd hebben wij zes volle vuilniszakken troep geruimd waarbij zeker 100 blikjes en flesjes.
Wat een statiegeld zou dit kunnen opleveren. Wij hebben met plezier geruimd. Het was mooi weer en het resultaat was direct zichtbaar.

Als bijvangst van deze ochtend ruimen hebben wij een aantal opmerkingen en vragen, die wij de gemeente zullen laten weten en vragen hier iets aan te doen.
• De bewegwijzering naar dit mooie stukje geschiedenis begint pas een tiental meter voor het monument. Vanaf de weg dus niet zichtbaar en moeilijk te vinden. Dit kan beter!
• De gemeentelijk prullenbak was overvol en duidelijk niet recent geleegd. Hoe vaak wordt dit gedaan? Dit kan waarschijnlijk beter.
• Het Planbord, ooit geïnstalleerd door Diep, erfgoedcentrum Dordrecht nu Regionaal Archief Dordrecht,  is zwaar beschadigd en verwaarloosd: dit kan beter!
• Wanneer op petflesjes en blikje statiegeld wordt geheven zullen deze minder in het milieu belanden. Scheelt alweer twee zakken zwerfvuil.
• Wanneer we beter met ons Erfgoed omgaan en beter onderhouden dan zal mogelijk de vervuiling afnemen.

Iets wat mooi is wil je mooi houden.