De kracht van Cultuur, voor en door iedere Dordtenaar

 

Dit is de titel van het voorgestelde nieuwe Cultuurbeleid.

Na “Cultuur verdient het” en “de Kracht van het lokale 2.0” hebben we nu “de kracht van Cultuur”.

Voor ons ligt een fors document met een benadering van alle kunst en cultuur uitingen in Dordrecht. Gericht op professionals en amateurs.

In de afgelopen jaren is er veel bezuinigd geweest op de inhoudelijke kant van cultuur. Ten aanzien van muziek, schilderkunst. Ten aanzien van letteren en alle andere vormen.

Er zijn een aantal voorzieningen tot stand gekomen. Zoals een vernieuwd Dordts museum, het Hof der Nederlanden. Het Energiehuis.

Echter door allerlei samenloop van omstandigheden: crises, de bezuinigingen tegelijkertijd met  professionalisering, is het klimaat voor kunst en cultuur niet goed onderhouden. Dankzij verschillende doorzetters, liefhebbers van kunst en cultuur in hart en nieren hebben initiatieven zich ontwikkeld in niet meer weg te denken evenementen.

Festival Voorstraat Noord, Big Rivers, Dordt in Stoom, Boulevard of Dance, Wantijpop, klassieke festivals, sport evenementen.

De laatste jaren zijn er veel horeca zaken bij gekomen, die naast de al oude bekende zaken  regelmatig activiteiten organiseren van standup comedians, pub quiz, spelletjes avonden, bands etc

We hebben in Dordrecht nog steeds veel muzikanten, schrijvers en dichters, theater makers, zowel op professioneel als op amateur nivo. 

Net nu er een tijd aangebroken leek van betere samenwerking tussen de verschillende groepen onderling. Van een opleving in de cultuur sector, zich meer gesteund wetend door de gemeente en haar inwoners. Net nu er meer aandacht kwam voor de rafelranden in cultuur, de ontwikkelingen in cultuur, de broedplaatsen. Net nu een nieuw cultuur beleid besproken en vorm gegeven gaat worden.

Net nu breekt het corona virus uit.

 

De bespreking moet zeker doorgaan. Want vormgeving tav bijvoorbeeld atelierbeleid, evenementen beleid etc hoeft niet stil te liggen.

Wat wel stil ligt is de uitvoering. De programmering. Dit betekent voor verschillende groepen onzekere tijden. Voor de organisatoren van evenementen, voor de programmeurs in de poppodia, voor de programmeurs van exposities, voor de makers van theater en muziek.

Zo ook voor de inwoners van de stad. Waar kunnen zij nog op rekenen nadat de sociale isolatie is opgeheven.

Veel mensen leven van en naar bepaalde (feestelijke)  gebeurtenissen. Daar vindt men geborgenheid en verbinding. In deze onzekere tijden en isolatie is het een enorm gemis.

Als we als stad Kunst en Cultuur belangrijk vinden dan moeten nu alles op alles zetten om iets te hebben om naar uit te kijken.

Vragen die nu voorliggen:

  • Kunnen onze culturele instellingen ook gebruik maken van  de mogelijkheden die het rijk en gemeenten bieden in kader van arbeidstijdverkorting etc en tegemoetkoming.  Zo niet, welke mogelijkheden ziet de gemeente dan om te voorkomen dat deze organisaties omvallen.
  • Zoals te lezen valt in Dordt Kort is er in navolging van de landelijke oproepen van de branche organisaties voor de detailhandel vorige week door de gemeente al een oproep gedaan naar commercieel vastgoedeigenaren in de stad om met coulance om te gaan met de huur voor winkeliers en horeca. De gemeente bekijkt ook de mogelijkheden daar waar het eigen vastgoed betreft dat verhuurd is aan culturele instellingen en derden. Wij zijn benieuwd naar het voorstel van de gemeente welke huurders van gemeentelijk vastgoed in aanmerking kunnen komen.
  • Kan de cultuur sector reken op coulance naar de eerder gestelde prestatie afspraken.
  • Kan de cultuur sector rekenen op versoepeling van regels en afspraken na de isolatie. Te denken valt aan het kunnen verzetten van evenementen naar latere tijden, waarbij het dan mogelijk moet kunnen zijn, dat bepaalde evenementen tegelijk plaatsvinden (zij kunnen hierover afspraken maken) 
  • Kan de cultuursector rekenen op ondersteuning , meedenken vanuit de gemeente voor het verzetten van evenementen: welke vergunningen moeten worden aangepast etc. Bijvoorbeeld door een werkgroep van het evenementen bedrijf van de gemeente en de organisatoren voor een bepaalde tijd bij elkaar te laten komen
  • Kan er een inventarisatie komen van de nu uitgestelde evenementen en activiteiten en een inschatting gemaakt welke nog wel op een later tijdstip kunnen plaatsvinden en anders iig naar volgend jaar kunnen worden verschoven (denk aan bepaalde sport activiteiten).

Kortom het gaat om de continuïteit van Kunst en Cultuur ook in deze tijden van isolement. Het gaat om perspectief voor de toekomst. 

Het blijft een feit: Kunst en Cultuur verbroederen, maken mensen blij en geven vooral troost.