Voorzitter,
GroenLinks is deze nieuwe periode ingegaan: met het is tijd voor Verandering, verandering begint in Dordrecht. Met deze instelling hebben wij ook de uitnodiging van de beoogde coalitie aangenomen en deelgenomen aan de gesprekstafels. Waar behalve de beoogde oppositiepartijen ook verschillende partners uit en rond de stad zijn uitgenodigd om input te leveren voor een akkoord waar we nu onze schouders onder kunnen en zelfs moeten gaan zetten.
Want man o man o man dat zal echt nog nodig zijn. Gisterenavond hebben we hier al een voorproefje in gehad. Om 19.00 uur kwam het zo lang verwachtte akkoord eindelijk op de mail binnen. 9 weken heeft de beoogde coalitie erover gedaan om de plannen voor de komende vier jaar op papier te zetten. 9 uur (nou ja iets langer) heeft de beoogde oppositie om zich erover te buigen en iets over te vinden.
In principe doet u, beoogde coalitie en doen ook wij, beoogde oppositie, ons daarmee ernstig te kort. En kunnen we ons afvragen hoe serieus we elkaar op deze manier nemen. Als GroenLinks Dordrecht kunnen wij nu een globale indruk weergeven. Een eerste observatie, waar wij bij de kaderbrief zeker dieper inhoudelijk op terug zullen komen.
Het proces om zoveel mogelijk input op te halen uit de samenleving en uit de beoogde oppositie is een mooi voornemen geweest van de coalitie.
Voor zover ik kan zien, want bij verschillende gesprekstafels ben ik aanwezig geweest, is er wat opgehaald en is ook weer benoemd in het akkoord. Alleen m.i. zonder al te veel samenhang. Zonder al te veel lef en innovatie. Kreten en losstaande feiten. Geworteld in het verleden en weinig steekhoudend naar de toekomst.
Dordrecht een stad waar je bij wilt horen. Dordrecht viert de stad. Dat is mooi. We groeien naar een stad met 140.000 inwoners. Op het eigen eiland of door samensmelting met enkele steden om ons heen, zoals we in het hele land feitelijk zien gebeuren. Dan hebben we alleen Papendrecht en Zwijndrecht maar nodig en de ambitie is behaald.
In de aanbiedingsbrief schrijft de formateur: het bestuur wint aan draagvlak en legitimiteit indien de diversiteit ook zichtbaar is in de raad en in het college. Helemaal goed, want dit is zelfs uit onderzoek gebleken. Een bestuur moet bestaan uit verschillende achtergronden en ook vrouwen en jongeren.
De Raad heeft enigszins zijn best gedaan: 1/3 is vrouw. Het college daarentegen man o man o man. Dat is duidelijk. Ambitie niet behaald. Hoe is dit mogelijk. Man o man. Wisten de partijen pas 21 maart dat men wethouders moest aanleveren en kwam men er toen pas achter dat men geen geschikte vrouwen had. Wat een flauwekul. Hier is moedwillig op aangestuurd. Algemeen bekend is dat Beter voor Dordt in 2010 oa. mijn partij buiten de deur hield omdat er geen geschikte vrouwelijke kandidaat zou zijn. Diversiteit, een afspiegeling van de samenleving: mislukt. De meeste partijen hebben toch de afgelopen jaren voorwerk gedaan wethouderskandidaten te scouten en op te leiden, waardoor iedere partij een pool van geschikte en diverse kandidaten heeft waaruit men kan kiezen. En tegenwoordig mogen de wethouders ook uit andere gemeentes komen. Dus geen vrouwen beschikbaar???? Niet goed gekeken of bewust niet gewild.
Een saillant detail. Het woord diversiteit komt zelfs in het akkoord niet 1 keer voor.
Dordrecht viert de stad. Ook hier gaat het voornamelijk over mannelijke zaken. Waarom niet in 2019 het actief vrouwenkiesrecht gevierd. Het is dan 100 jaar geleden dat vrouwen actief kiesrecht kregen. Dus ook in Dordrecht. Een mooie gelegenheid om dit te vieren. Om vrouwen aan te moedigen zich meer betrokken te voelen bij de politiek, bij de samenleving. Een gemiste kans. Maar door de schouders er onder te zetten zullen wij dit nog wel laten terugkomen.
Het is tijd voor verandering.
En dat moet dan ook gebeuren in Dordrecht als ondernemende stad.
Veel van het akkoord geeft blijk van een gebrek aan visie en concrete plannen. Maar zo vaag als de coalitie is over duurzaamheid, de energietransitie of sociaal beleid, zo goed is dit akkoord voor de ondernemer. Er is sprake van een heus welkomstpakket met praktische zaken, maar ook met financiële tegemoetkoming voor de startende/nieuwe ondernemer. Het revitaliseren van bedrijventerreinen met oog voor duurzaamheid, circulaire economie en watergebonden. Chapeau.
Bedrijvigheid is een positieve toevoeging. Toch slaan de coalitiepartijen ook hier af en toe de plank mis. Zo verwachten zij volgens het akkoord in te kunnen spelen in groeiende sectoren, maar missen de kans om hierbij verduurzaming te noemen. In de plannen wordt geen concreet werk gemaakt om de leegstand in winkelcentra en de binnenstad tegen te gaan, wederom een gemiste kans. Dit terwijl ten minste twee van de vier partijen (BvD en CDA) dit wel als belangrijk punt in hun verkiezingsprogramma hadden opgenomen. Mooie plannen hebben alleen een kans van slagen als alle factoren meegenomen worden en het goed onderbouwd wordt.
De doelstelling om de top 5 MKB-vriendelijkste grote gemeenten te bereiken vinden wij leuk gevonden. Maar waarom zouden we dat meten aan een relatieve maatstaf? Is de “top 5” niet tegelijk ook de “5 minst slechte”? Liever zien wij dat de MKB-vriendelijkheid wordt gemeten aan hardere maatstaven, die echt iets zeggen over hoe we het doen als stad. Hierbij valt te denken aan een vergelijkingsonderzoek over een aantal jaar, waarbij de kwaliteit en kwantiteit van de Dordtse MKB wordt vergeleken. Tenslotte zijn we benieuwd naar de verdere plannen om een heuse Binnenstad BV op te richten en hoe dit dan vorm zal krijgen. Kunnen we zo meteen met zijn allen aandelen in de Dordtse Binnenstad kopen? En wat betekent dat voor de besluitvaardigheid van de gemeente, als deze te maken gaat krijgen met het bestuur van deze BV?
Het idee om jongeren te stimuleren om opleidingskeuzes te maken op basis van baanperspectief kunnen wij begrijpen, hoewel dit misschien wat krachtig en direct te sterk, als alles oplossend wordt opgeschreven in het akkoord. GroenLinks is er voorstander van dat iedere jongere naar het eigen te halen niveau binnen het onderwijs kan gaan. Wel moeten we oppassen dat het omgekeerde de werkelijkheid wordt. Het is toch niet de bedoeling dat we jongeren massaal tegenwerken om een studie te volgen omdat daar nu weinig baankans is op ons eiland? Ook voor jongeren is zelfontplooiing immers een groot goed en daar kunnen bepaalde studies goed bij helpen.
Om een stad te zijn waar je wilt wonen moet de stad Leefbaar en veilig zijn.
Wat opvalt is dat de komende jaren werk wordt gemaakt van flexibel cameratoezicht in wijken met overlast en/of criminaliteit. GroenLinks is hier op tegen. Ten eerste omdat, in tegenstelling tot zoals het in het coalitieakkoord wordt beweerd, dit helemaal niet zo’n bewezen effectief middel is. Ten aanzien van het doel dat je wilt bereiken kan cameratoezicht een aanvulling zijn, maar meetbaar is dat niet. Volgens GroenLinks is het voornamelijk een creatie van schijnveiligheid die ook nog eens ernstig inbreuk maakt op de privacy van onze bewoners. Dit al helemaal als dit flexibel, of willekeurig, wordt ingezet. Wie bepaald waar en wanneer dergelijke toezicht wordt ingesteld? Wat gebeurt er met de data die verzameld worden? Worden onschuldige mensen de dupe van een falend gemeentebeleid om wijken echt aan te pakken/verbeteren?
Camera toezicht alleen als al het andere heeft gefaald.
Om een stad te zijn waar je wilt wonen moet je een gezonde en sportieve stad zijn.
Wij betrekken nadrukkelijk de verenigingen bij deze grote beweging naar robuuste, zelfstandige koepelverenigingen, sluiten snel aan op verenigingen die zélf ook snel willen schakelen en voeren stevige regie om voortgang te boeken. Voorzitter : dit is pas mannentaal. In het vorige college werd deze stevige taal ook gebezigd. Echter vraag ik me af of het bij grote woorden blijft. Want hoe kun je erbij betrekken en zelf de regie in handen blijven houden. De regie waarop en waar naar toe? En waar zou in Dordt West een sportpark moeten komen.
De vorming van koepelverenigingen zal leiden tot het sluiten van enkele sportparken. Deze locaties kunnen dan beschikbaar komen voor woningbouw. Ahhh. Beter voor de sportclubs of beter voor Dordrecht om aan de ambitie van al die te bouwen huizen te voldoen?
Hoeveel geld heeft men hiervoor vrijgesteld? De 5.5 miljoen die men reserveerde voor herinrichting van stadssportparken bleek onvoldoende
We streven ernaar in 2030 te voldoen aan de WHO-norm voor luchtkwaliteit
Hoe dan? Autoluwe zones??? Deze uitwerking wordt danig gemist. En dat is jammer, want zoals ik al heb gezegd , heb ik bij verschillende gesprekstafels aangezeten en is dit nadrukkelijk aan de orde geweest. Zelfs nog met termen als aanpakken en doorpakken.
In het kader van 800 jaar stad, planten we 800 extra bomen. Daarnaast planten voor elke 1000 nieuwe inwoners van de stad 100 nieuwe bomen. Bomen een van de belangrijkste levensaders van een stad. Schonere lucht, verkoeling en veiligheid. Kortom een gezonde stad. De extra bomen zijn een must. Maar hoe gaan we om met onze bestaande bomen? De laatste tijd wordt er veel gekapt of verdwijnen bomen zomaar onder het puin (noordendijk). Er wordt gesproken over extra bomen. Toch even zeker weten: extra of in de plaats van de gekapte bomen?
Over de bereikbare stad zijn we gematigd tevreden. Goede initiatieven. 30 km zones in de bebouwde kom, meer aandacht voor de fiets. Ons inzien is nog te veel in de onderzoeksfase. Aanpakken en doorpakken. Durven en doen.
En ja voorzitter, dan kom ik toch ook nog op het stuk duurzaamheid. Een energieke stad.
Overall is het erg mager voor wat betreft duurzaamheid. Om te beginnen komen de doelstellingen voor duurzaamheid niet in het akkoord terug. ('Dordrecht energieneutraal in 2050' en 'gebouwde omgeving energieneutraal in 2035'). In het vorige programma was duurzaamheid nog een van de pijlers. Telt het nu niet meer?
Tegelijk zijn de maatregelen ook beperkt. Er wordt ingezet op gasvrij maken van woningen. Maar de gemeente zet een rem op de ontwikkeling van duurzame energie ('maximaal een windmolen erbij'). En samenwerking met bewoners, bedrijven en onderwijsinstellingen komen in de energietransitie niet uit de verf. Het is jammer, maar op deze manier zal Dordrecht de gestelde doelen op deze manier niet gaan halen. Toch maar meer de schouders er onder en meer ophalen bij de meer groenere en milieu bewuste partijen?
Een zorgzame stad.
Hoe gaan we dit doen. Want mooi dat we meer aan de preventieve kant willen gaan inzetten (hoe is niet echt duidelijk) terwijl we wel zonder meer binnen de financiele kaders moeten blijven. Uiteraard zijn de financieen belangrijk, maar juist bij de zorg moeten we doen wat nodig is. Geld volgt de client. In Ons Dordrecht krijgt iedereen de zorg die hij/zij nodig heeft en wordt zsm geholpen zonder al te lang op een wachtlijst te hoeven staan.
Laagdrempelige zorg zonder indicatie. Goedzo. Dit kan ook stukken minder bij de anderen zorg componenten. Geef verantwoordelijkheid en vertrouwen terug aan de zorgvrager en zorgverlener.
En ja de tegenprestatie. We hoeven ons niet af te vragen waar dit vandaan komt. Wordt nog enigszins genuanceerd met: naar vermogen…….
Het is tijd voor verandering voorzitter. Werken loont en moet lonen. Loont als participatie en zingeving. Moet lonen als tegenprestatie vanuit de werkgever.
Een stad waar je in wilt wonen is vooral een verbindende stad:
Voorzitter goed om te zien dat het college de beweging naar een samenwerking met publieke en private partners nu echt wil doorzetten. Helaas wordt er gesproken van een standing invitation waarbij de beoogde resultaten al zijn vastgelegd door de gemeente en de partijen alleen mogen meepraten en doen om die resultaten te behalen. GroenLinks ziet liever dat ook de doelen worden opgesteld samen met de partners. Dit is pas participatie, en geeft draagvlak en is hierdoor ook verbindend.
En dan rest er nog een kopje financiële strategie:
De financiële strategie wordt in het akkoord kort beschreven. Hierin valt op de er een toeristenbelasting gaat worden ingesteld. He he eindelijk. Belastingen worden gunstiger voor degene die het minder kunnen betalen, maar de hondenbelasting? Geen akkoord kunnen bereiken? En verder moet er denk ik nog heul veul worden uitgewerkt.
Voorzitter ik rond af.
Kortom als ik het zo bekijk. Wat ik nu al gehoord heb, wat ik nu al zelf heb gezegd en wat er nog meer gezegd gaat worden. We zullen met elkaar aan de bak moeten. Onze schouders eronder zetten.
We hebben genoeg gedroomd. We gaan nu aanpakken naar realiteit.
Dordrecht viert de stad met geschiedenis. Aangevuld moet worden er moet geschiedenis geschreven worden. Geef dus kunst en cultuur de ruimte zet niet alles vast.
Herijken van het cultuurbeleid en verdeling van de subsidies opnieuw op onderdelen bepaald aan instellingen die de aantrekkelijkheid van de stad vergroten en aangevuld met het sociaal maatschappelijk effect vergroten.
Ons inziens wordt in dit akkoord te veel uitgegaan van een logisch gevolg. We bouwen wat woningen en de inwoners komen van zelf. We zetten wat industriele panden neer en de werkgelegenheid komt van zelf. En wanneer er werk is dan hebben we geen armoede meer.
We krijgen inderdaad een solide college. Een college dat op de oude voet verder gaat. Althans zo het zich laat aanzien.
Wat gaan we doen? Is Dordrecht een stad waar je wilt wonen?
Geworteld in het verleden en gericht op de toekomst?
GroenLinks Dordrecht blijft zeggen: ook met dit akkoord: het is tijd voor verandering.