Gemeenteraad dinsdag 15 december 2016: Krediet voor uitbreiding cameratoezicht Energiehuis en het Lijnbaangebied

Groenlinks is in principe geen vervent voorstander van cameratoezicht. Camera's leiden vaak tot schijnveiligheid en tot verschuiving van problemen naar plaatsen waar geen camera's hangen. Ze kunnen de privacy van bewoners aantasten. Slechts in enkele gevallen van ernstige overlast of geweldsproblematiek kan cameratoezicht als ultiem middel worden ingezet als onderdeel van een groter pakket aan preventieve maatregelen.

Zoals we dit in feite in de Colijnstraat de afgelopen jaren hebben uitgevoerd. Cameratoezicht, handhavingsacties, de ogen en oren van de politie en vooral de ogen en oren van het publiek. Voor opsporing en bewijsmateriaal kunnen camera's een functie hebben. Camera toezicht moet voortdurend worden getoetst op noodzaak, effectiviteit en rechtsbescherming en moet weer verdwijnen als het kan.

Zoals nu ook in de Colijnstraat. De overlast en criminaliteit is dermate verminderd, dat cameratoezicht geen extra functie meer heeft. Op dit moment wordt veel overlast ervaren in de Vogelbuurt en het Lijnbaangebied. Omwonenden zijn het zat, voor zover wij het hebben meegekregen. Derhalve lijkt op dit moment cameratoezicht een toegevoegde waarde te kunnen hebben.

Groenlinks zal dan ook instemmen met het krediet verlenen om de camera's te kunnen plaatsen. Onder de strikte voorwaarden dat er regelmatig geëvalueerd wordt op het nut en de noodzaak van het cameratoezicht en dat privacy gewaarborgd blijft. Dat het slechts een onderdeel is van het eerder genoemde volledige pakket om overlast en criminaliteit tegen te gaan. En het allerbelangrijkste dat de camera's verdwijnen zodra het kan.

Het collegevoorstel. Daar waar de Rotterdamwet toegepast kan worden, doen we dat, zei de burgemeester. Nu het cameraloze jaar (2016) eraan komt voor de Colijnstraat, zal dat goed worden gemonitord. Want het is niet de bedoeling dat het weer onrustig wordt. De mobiele camera's uit de Colijnstraat (flats zijn gesloopt) worden namelijk ingezet in het Lijnbaangebied.

De Rotterdamwet

De Rotterdamwet geeft grote steden extra mogelijkheden om de problematiek in bepaalde woongebieden - waar de leefbaarheid onder druk staat - met meer slagkracht aan te pakken. Doelen van de wet zijn het vergroten van leefbaarheid, verbeteren van het ondernemersklimaat en aanpakken van woonproblematiek. Maatregelen zijn het verlagen van de onroerende zaakbelasting voor bedrijven, het sluiten of onteigenen van panden en inkomenseisen te stellen aan woningzoekenden. Dit werkt maar vraagt om een lange adem. Rotterdam gaat er mee door.  Combinatie met sociaal-fysieke interventies en aanvullende juridische instrumenten is belangrijk voor duurzame effecten in de betreffende wijken.