Er zijn ten minste vier redenen waarom nieuwe vormen van participatie van burgers (en maatschappelijke organisaties) in beleid, bestuur en realisatie urgent zijn:

1. Burgers en organisaties hebben vaak goede ideeën op basis van deskundigheid, ervaring en denkwerk – die hebben we nodig;
2. Draagvlak in de samenleving is daarnaast essentieel voor democratie en effectiviteit;
3. Werkkracht: de overheid kan veel problemen niet alleen oplossen;
4. Betrokkenheid van burgers bij beleid en bestuur moet worden vergroot. Er zijn te veel mensen die het vertrouwen hebben verloren en afhaken.

Bij het zoeken naar nieuwe manieren om de relatie en samenwerking tussen burger en bestuur te verbeteren, gaat het niet alleen om hoe burgers een inbreng kunnen hebben, maar ook om wat daarmee
gebeurt in het beleid: wordt de inbreng voldoende recht gedaan?
Een burgerberaad is een mooie vorm, waarbij een representatieve groep van bijv. 100 burgers een zwaarwegend advies geeft over een lastig politiek-bestuurlijk vraagstuk, bijvoorbeeld. het klimaatbeleid.

Om een burgerberaad succesvol te laten zijn is het van groot belang een open en uitnodigende vraagstelling te hebben en te zorgen dat de politiek niet sturend invloed heeft, maar wel bereid en in staat is met het resultaat aan de slag te gaan. GroenLinks Dordrecht vindt daarom een gedegen voorbereiding absoluut noodzakelijk.