De bezuinigingen op de rechtbanken hebben gevolgen voor de vestiging in Dordrecht. Daar zullen alleen nog eenvoudige zaken worden behandeld. De meer complexe zaken vinden vanaf 2018 in Rotterdam plaats.

Wij vinden dat de rechtspraak dicht bij de mensen moet zijn. Dordrecht heeft de oudste rechtszaal van Nederland en is bereikbaar, niet alleen voor de inwoners van Dordrecht, maar voor de hele regio. Met het verdwijnen van een groot deel van de rechtbankzaken zal er ook een flink aantal arbeidsplaatsen verdwijnen en zal een groot gedeelte van het gebouw leeg te komen staan. Die leegstand is niet zomaar op te vullen. Hiervoor zullen passende instellingen dan wel bedrijven gevonden moeten worden.

De burgemeesters van zes gemeenten waar de rechtbank dreigt te verdwijnen, waaronder Dordrecht, hebben zich verenigd. Zij hebben gezamenlijk een brief naar de tweede kamer gestuurd waarin zij de leden van de commissie Veiligheid een denkrichting meegeven voor het behoud van volledige rechtspraak in de desbetreffende gemeenten.

De belangrijkste punten uit de brief zijn:

  • We willen dat er in de begroting 20 miljoen wordt geoormerkt voor het locatiebeleid van de zeven rechtbanken.
  • We willen volwaardige rechtbanken (met volledige zaakspakketten).
  • We willen meedenken over bezuinigingen maar dan wel voor alle 32 gerechten en niet alleen voor de zeven die in het meerjarenplan genoemd worden.
  • We vinden dat er flexibeler moet kunnen worden omgegaan met huisvestingsbeleid (in- en verhuur van lege ruimte in gebouwen van de rechtspraak).

GroenLinks Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht ondersteunen de mening van de burgemeesters en hebben de lobbybrief doorgestuurd naar onze vertegenwoordiger in de tweede kamer Liesbeth van Tongeren. Met de vraag of zij de standpunten uit de brief tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede kamer aan de orde kan brengen.