Het ruimtebeslag, de verkeersdoden, de bijdrage aan CO2-, stikstof- en fijnstofuitstoot en ook geluidsoverlast zijn daar de duidelijkste voorbeelden van. Er zijn nieuwe innovaties nodig. Elektrische auto’s ondervangen sommige, maar zeker niet alle nadelen. Bovendien heeft ook deze innovatie weer nadelen zoals gebruik van grondstoffen en kosten van laadpalen. Gelukkig zijn er méér oplossingen. Aan beter openbaar vervoer en fietsinfrastructuur wordt met vallen en opstaan gewerkt. Daarnaast bieden deelmobiliteit, een lagere maximumsnelheid, vooral in de stad, en zones waarin alleen emissieloos verkeer is toegestaan mogelijkheden.  Over deze laatste drie mogelijkheden heeft de gemeente de laatste maanden nagedacht. De besluiten gaan in de goede richting, maar zijn helaas nogal beperkt.

  • Om te beginnen het uitstootvrij rijden. Er is een proces in gang gezet dat ertoe moet leiden dat er in 2025 kan worden besloten om in het centrum de bevoorrading van winkels niet meer met fossiele brandstof mag gebeuren. Gelukkig heeft de raad een motie van GroenLinks, samen met de PvdA, aangenomen waarin van de gemeente actie wordt gevraagd om betaalbare alternatieven voor de bedrijven te realiseren en te onderzoeken hoe uitbreiding van de zone mogelijk is en ook hoe ook voor ander verkeer uitstootvrij rijden kan worden verplicht. Het gaat erg langzaam, maar wel de goed kant op…
  • Ook de inzet op meer deelauto’s is positief, maar de ambitie (400 deelauto’s in 2030) is lager dan de ingeschatte behoefte (650-2300). Verdubbeling van de ambitie is het minimum dat je toch zou mogen verwachten van een gemeente die voorop wil lopen in de energietransitie.
  • Ten slotte de verlaging van de snelheid in de stad op zo veel mogelijk straten en wegen tot 30 km per uur (door de raad in november 2020 gevraagd. In eerste instantie was de inzet van het college voortvarend, maar de plannen zijn grotendeels weer ingeslikt omdat de hulpdiensten anders niet snel genoeg ter plekke zouden kunnen zijn. Tijdige inzet van hulpdiensten is natuurlijk heel belangrijk, maar het is nogal wrang als we om die reden het verkeer onveiliger de lucht vuiler en de geluidsoverlast groter moeten houden.

Er is een creatiever en doortastender beleid nodig om de negatieve kanten van die mooie uitvinding te bestrijden als we de voordelen daarvan in stand willen houden. Goed openbaar vervoer helpt daarbij. Uiteindelijk wil GroenLinks naar gratis OV. Op korte termijn moet de bus in ieder geval voor 65-plussers met een smalle beurs gratis blijven.