Lees hieronder de schriftelijke vragen zoals gesteld aan het college:
Zoals mogelijk bij u bekend wordt er sinds enige tijd in verschillende steden jaarlijks op 1 juli de formele afschaffing van de slavernij in Nederland (1863) herdacht én gevierd: “Keti Koti”
Volgens een studie zou Dordrecht ook een prominente rol hebben gespeeld in het koloniale- en slavernijverleden. Zo vormde Dordrecht in die tijd de derde suikerstad van Nederland met 13 suikerraffinaderijen waar veel slaven aan het werk werden gesteld.
Zoals bij u bekend wonen ook in Dordrecht veel mensen waarvan de voorouders slachtoffer waren van slavernij die op een bepaalde manier verbonden zijn aan het koloniale verleden. Tegelijkertijd merken wij dat er in Dordrecht nog weinig aandacht is over die gedeelde geschiedenis.
- Is het college op de hoogte van het slavernijverleden van onze stad Dordrecht en heeft het college kennis genomen van het bericht hierover op 30 juni op de nieuwssite Dordrecht.net onder de kop: “Ondanks prominente rol van Dordrecht in slavernij historie gaat herdenken aan de stad vooral voorbij”
- Is het college bereid om het voorbeeld van andere steden te volgen om naar het slavernij verleden onderzoek te laten doen?
- Is het college bereid om zich in te zetten voor meer bekendheid en zichtbaarheid van het Dordtse slavernijverleden? Bv tijdens de viering van 800 jaar stadsrechten, die ook staan voor vrijheid terwijl slavernij staat voor onvrijheid? Zo ja, graag een gemotiveerd antwoord welke concrete stappen het college denkt te gaan zetten om hier invulling aan te geven. Zo nee, waarom niet?
- Is het college bereid om de mogelijkheid tot een KetiKoti monument in de gemeente Dordrecht te verkennen? Zo ja? is er ook een plek om KetiKoti volgend jaar in de maand van de herdenking en viering van de 1e vrije Statenvergadering in Dordrecht herdacht kan worden?
- Is het college bereid om net als de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht het kabinet op te roepen om van Keti Koti een nationale feestdag te maken om landelijk aandacht te schenken aan het Nederlandse slavernijverleden? Zo nee waarom niet?