Deze actuele motie gaat over ballonnen. Niet omdat GroenLinks Dordrecht, tegen ballonnen is maar wel tegen het oplaten tijdens feestelijke evenementen.

Het kernprobleem van ballonnen is het milieuonvriendelijk materiaal waarvan het is gemaakt: latex of folie. Het afval dat de ballonnen na hun vlucht uiteindelijk achterlaten is ongewenst, omdat het bijdraagt aan zwerfvuil op het vasteland, aan de kust en zelfs aan de plastic soep in de zee.
Blijkt uit wetenschappelijk onderzoek uit 2015 van de Universiteit van Wageningen in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, gesteund door bevindingen van het Landbouw Economische Instituut. Blijkt tevens uit gegevens van milieuorganisaties: de Waddenvereniging, Greenpeace & Milieudefensie.

Het oplaten van ballonnen is bewezen milieuonvriendelijk. Het veroorzaakt dierenleed en sterfte. Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, omdat dieren verstrikt kunnen raken in de sierlinten en afsluiters en daardoor geen voedsel meer kunnen zoeken. Dieren (waaronder ook vee) kunnen ballonresten ook voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstoppen en ze sterven van de honger.

Ballonnen kunnen ver reizen: zo staan ballonresten op de zesde plaats van meest gevonden zwerfvuil op het Nederlandse strand. Slecht nieuws voor de dieren en voor de mensheid. Omdat een deel van de ballonnen in de zee belandt en het afgebrokkelde latex uiteindelijk zelfs via de voedselketen terugkeert op ons etensbord in de vorm van vis.

Tegenwoordig worden er  ballonnen drops gehouden. Daarvan is het afval vaak gecentreerd tot de plaats waar men ze neergooit. Vaak blijven dan de resten op de grond achter wanneer de festiviteit is afgelopen. GroenLinks Dordrecht vraagt dan ook om bij het afgeven van de vergunning te laten opnemen dat dit afval, direct na de festiviteit wordt opgeruimd.

Met de uitgebrachte motie bij de Raadsvergadering van 19 juni 2018 gaat er nu gewerkt worden aan het stoppen van oplaten en droppen van ballonnen. De motie is unaniem aangenomen.